avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot iesi la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot iesi la pensie?

Buna as dori sa situ cand IED la pensie? Sunt nascut 16 02 1954 am lucrat 30 ani an rulmentu Bv ,cu grupa a2a ,26 ani si 11 luni . Si acuma de4 ani muncesc an Italia as dori cu respect sa specificati data cand ma pensione si cu ani din Italia ce tre sa fac Catania redigere am pt ani de grupa cum se calculeaza pensiamo din Romania si Italia ? Va multi Esc
Stagiul complet de cotizare: 29 ani si 4 luni
Virsta de pensionare conform legii unitare a pensiilor: 53 ani si 8 luni (Octombrie 2007) cu reducere de 6 ani pentru perioada lucrata in grupa II.

Vechimea in munca din Italia se cumuleaza cu vechime in munca din Romania si veti primii o pensie comunitara care este mai avantajoasa decat pensia nationala.

Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul a fost supus legislaţiei acestei instituţii.
Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
Cred ca nam fost explicit! Sunt masculin nascut an1954 02. 16 si am26ani si 11 luni grupa2a si ani lucrati 30 as crea sa situ cand tre sa IED la pensie , cand tre sa depun dosaru? Aici am depus an Italia dar an Romania cand? Si daca ani de grupa se calculeaza an Italia ? Multumesc
Scuze, numele de utilizator mi-a dat impresia ca sunteti femeie.

Cererea de pensie o depuneti o singura data la Casa de pensii din Italia la care adaugati Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” pentru a primii o pensie comunitara. Casa de pensii din Italia in baza E207 si ca cartii de munca atasate va trimite in Romania cererea de verificare si dupa ce cei din Romania raspund se face un cumul de pensii. vechimea de munca, reducerea data de grupe si orice alt beneficiu se calculeaza in Romania si se transmite catre casa de pensii din Italia.

Casa de pensii din Romania va calcula pensia pe perioada din Romania iar Casa de Pensii din Italia va calcula pensia pe perioada de lucru din Italia si se vor cumula cele doua.

Exemplu: Casa de pensii din Ro stabileste ca pe perioada lucrata in Romania primiti 250 de euro iar Casa de pensii din IT calculeaza ca trebuie sa primiti 250 de euro pentru perioada lucrata in Italia, atunci pensia comunitara va fii de 500 de euro.

In Romania puteti iesii la pensie de limita de varsta cu reducere de 6 ani in februarie 2013 la 59 ani.

În momentul îndeplinirii condiţiilor de pensionare în Italia sau în România, se pot cumula perioadele de asigurare în conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul 574/72, reprezentând normele de aplicare a Regulamentului 1408/71.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
Multi Esc de raspunsu dv dava ati purea Sami spuneti daca ani de grupa se calculeaza si in Italia. Eu am 30 ani an Romania plus 6 grupa plus 4 ani an Italia total 40 pot ieri cu 40 ani cotizat an Italia?

Nu ati inteles. Perioada lucrata in Romania inclusiv grupa este calculata in Romania iar CNPAS-ul trimite cuantumul pensiei la Casa de pensii din Italia.

Casa de pensii din Italia calculeaza pensia pentru aia 4 ani. Atat.

Dupa care se unesc cele 2 pensii. banii din romania+banii din Italia=pensia comunitara.

2. Condiţiile de pensionare în Italia

Pentru a putea ieşi la pensie, în conformitate cu legislaţia italiană din domeniu, trebuie să îndepliniţi una din următoarele condiţii, expuse în mod foarte sintetic:

Condiţie pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta persoanelor;
Condiţii pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
- femeile care au împlinit vârsta de 60 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;

- bărbaţii care au împlinit vârsta de 65 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;

- persoanele care au în total 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta acestora;

De asemenea, perioadele de studiu sunt utile pentru completarea cerinţei de 40 de ani de contribuţii în vederea obţinerii pensiei de bătrâneţe în sistemul contributiv.

În momentul în care îndepliniţi condiţiile de pensionare pe teritoriul Italiei, dacă v-aţi stabilit domiciliul în această ţară, trebuie să vă adresaţi biroului local INPS (Institutul Naţional pentru Protecţie Socială) pentru întocmirea dosarului de pensie.

Dacă doriţi să ieşiţi la pensie în România, având domiciliul în acest stat, în momentul în care îndepliniţi condiţiile de pensionare din acest stat, trebuie să vă adresaţi Casei de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale competente.

Condiţii pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii şi pensiei de bătrâneţe în Italia (Legea nr. 247 din 24 decembrie 2007);

I. Condiţie privind contribuţiile: 35 ani -

Perioada: 01/01/2008 - 30/06/2009

Vârsta de pensionare:

lucrători angajaţi: 58;
liber profesionişti: 59.
II. Condiţie privind contribuţiile minime: 35 ani -

Perioada: 01/07/2009 - 31/12/2010

Vârsta de pensionare:

lucrători angajaţi: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii: 95; vârsta minimă de pensionare: 59.
liber profesionişti: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii: 96; vârsta minimă de pensionare: 60.
Perioada: 01/01/2011 - 31/12/2012

Vârsta de pensionare:

lucrători angajaţi: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii:96; vârsta minimă de pensionare: 60.
liber profesionişti: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii:97; vârsta minimă de pensionare: 61.
Începând cu: 01/01/2013

Vârsta de pensionare:

lucrători angajaţi: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii:97; vârsta minimă de pensionare:61.
liber profesionişti: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii:98; vârsta minimă de pensionare:62.
Momente în care se poate solicita obţinerea pensiei de bătrâneţe

Alte discuții în legătură

Vechime italia angellyk angellyk Buna ziua. Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara eugeniacrn eugeniacrn Sunt nascuta in iulie 1957 .In prezent sunt pensionata anticipat cu pensie comunitara avand 27 ani lucrati in Romania si 8 ani si 4 luni in Italia. In ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza anii lucrati in strainatate? yaherra yaherra Eu lucrez in italia cu contract de munca,si as vrea sa stiu ,la pensionare,cum se calculeaza acesti ani, ce procent se da,daca aici salarul meu e de 800 ... (vezi toată discuția)