Din punctul meu de vedere se poate acorda salariu sub 670.
Bine inteles si pe aceasta tema exista diferita pareri........ intrucat nu exista reglementari clare cu privire la formele de salarizare.
In legislatie forma de salarizare in acord (socialista) este compusa din salariul de baza (minim 670) la care se adauga sporul de acord. Astfel la o interpretare la prima vedere a legii NU se poate ajunge la un salariu sub 670 RON.
Pe de alta parte angajatorul are posibilitatea de a se organiza (inclusiv forma de salarizare) cum crede de cuviinta atat timp cat nu incalca drepturile angajatilor. prin urmare este posibila o forma de salarizare in acord formata exclusiv din bucati * tarif.
Avand in vedere ca principala obligatie a angajatului este sa realizeze norma de munca (astfel ca la 100% relizare norma salariul sa fie minim 670 RON), daca nu este indeplinita aceasta obligatie este normal ca salariul realizat sa ajung sub 670 RON in cazul nostru.
Binenteles ca discutiile sunt destul de lungi pe aceasta tema in special cu Organele statului (ITM, SOMAJ :) )
dupa cum spuneam parerile sunt impartite pe aceasta tema :)
Totusi am o intrebare:
Care este diferenta intre un om care nu se prezinta la lucru si unul care se prezinta la lucru dar nu lucreaza? (intrebarea se refera la principala obligatie a angajatilor)
Art.164 alin.3 C.mun. : Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
In speta, se pot diferentia si situatiile in care un salariat este prezent dar nu lucreaza ... :)
Salariu minim pe tara
Tiblan
As dori sa-l intreb care este salariu minim brut pentru angajatii in domeniul comercial din anul 2012.Asa stiu ca in anul 2011 salarul minim brut pe tara era ... (vezi toată discuția)