Pentru autorizarea la Registrul Comertului a activitatilor
7810 - Act. ale ag. de plasare a foreti de munca
7820 - Act de contractare, pe baze temporare, a personalului
7830 - Serv. de furnizare si management a fortei de munca,
exista conditii speciale?
Din ce am inteles ulterior inregistrarii ca srl urmeaza o procedura speciala.
Sunt acreditate de catre Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Firmele care solicită acreditarea trebuie să dispună de un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii (consiliere), să aibă personal specializat – minim 25 la sută din personal trebuie să fie de specialitate (psihologi, sociologi, jurişti) şi experienţă de minim trei ani în domeniul furnizărilor de servicii. Trebuie sa achite taxa de acreditare.
Agentii de ocupare a fortei de munca pot desfasura activitatea de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) dispun de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, asa cum acestea vor fi precizate in metodologia de aplicare a prezentei legi;
b) au incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca;
c) au organizata o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor;
d) au incheiat cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca;
e) sunt inregistrati la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi au sediul.
In vederea obtinerii autorizatiei de functionare ca agenti de munca temporara, societatile comerciale trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie constituite potrivit legii si sa aiba prevazut in actul constitutiv, ca obiect de activitate, "Selectia si plasarea fortei de munca";
b) sa nu inregistreze debite la bugetul de stat, respectiv la bugetele locale sau provenind din neplata contributiilor de asigurari sociale, contributiilor de asigurari pentru somaj, contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si a contributiilor pentru asigurari sociale de sanatate;
c) sa nu figureze in evidentele cazierului f iscal cu fapte sanctionate de reglementarile financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina f inanciara;
d) sa nu aiba aplicate sanctiuni pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii, comerciale si fiscale;
e) sa constituie o garantie financiara.
Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura includerea unor elemente prevazute prin lege in contractul individual de munca incheiat cu angajatorul strain sau incheiat intre angajatorul strain si angajatul cetatean roman.
Autorizarea societatilor comerciale se face de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin directiile de munca, solidar itate sociala si familie judetene sau a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi au sediul.
Multumesc pentru raspunsuri. Dar mai am o intrebare. Cam asa stiam si eu ca stau lucrurile, dar cam in ce conditii functioneaza o firma inainte de a isi lua aceste autorizari?... Se poate sau nu? Ca spre exemplu, cum inchei un contract cu o firma straina daca tu nu ai inca drept de lucru?
Se pare ca autorizarea se obtine de la ITM numai in baza actelor de la Registru si a unei cereri care, chipurile, ar avea valoarea unei declaratii pe proprie raspundere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege (cele enumerate de dl. Elis). ITM da o "dovada" care reprezinta de fapt autorizarea si are dreptul de a veni in control pentru verificarea conditiilor.
Acum, din ce am inteles eu, pt activitatea care se doreste a fi desfasurata e valabil CAEN 7810, unul din cele in care s-a spart vechiul 7450, cred ca voi autoriza si 7830. Numai ca, intreb, oare aceasta activitate in mod concret nu s-ar putea incadra in alt cod caen?
Adica, activitatea concreta este urmatoarea: cei care urmeaza sa isi deschida firma vor avea contract cu o singura firma de dincolo care se ocupa cu plasarea personalului. Ei se vor ocupa strict de gasirea de personal pentru INGRIJIRE BATRANI si MENAJ, atat, nu altceva. Vor gasi si vor transporta persoane in strainatate. Aceasta activitate nu se poate incadra altundeva, ca sa nu mai fie nevoie de indeplinirea conditiilor de mai sus?
Daca nu, ce fel de clauze ar trebui sa contina contractul dintre firma din Romania si persoana ce urmaeaza a fi angajata? Ei nu fac contracte de munca, pur si simplu centralizeaza pe de o parte ofertele de locuri de munca primite pe e-mail de la firma colaboratoare pe domeniul de mai sus, iar pe de alta parte, cererile persoanelor care doresc angajare, apoi le prezinta acestora oferta si ii transporta la sediul colaboratorului din strainatate.
Intrebare
b.stefan78
As vre sa va intreb urmatorul lucru:o firma care desfasoara activitatea de selectie si plasare forta de munca la nivel national ce cod caen trebuie sa aiba ca ... (vezi toată discuția)