Daca ati dobandit imobilul prin mostenire ,sunteti unic proprietar,deci sotul dumneavoastra nu are nici un drept asupra casei.In cazul unui divort,asa cum intentionati,ar putea cel mult sa ceara parte din cheltuielile de amenajare.
In primul rand, divortul este o procedura diferita de partaj. Daca faceti acum divortul, nu sunteti obligata sa realizati si partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.
In conditiile in care casa a fost construita de parintii dv., acest bun este propriu, iar sotul dv. nu are niciun drept de proprietate asupra locuintei. Cu privire la bunurile mobile dobandite impreuna, ele sunt bunuri comune. Daca a contribuit la amenajarea casei si a facut imbunatatiri, are un drept de creanta(o suma de bani) si veti fi obligata sa ii platiti contravaloarea acelor imbunatatiri, insa nu dobandeste niciun drept de proprietate asupra constructiei.
Potrivit Codului Familiei,bunurile dobandite in timpul casatoriei de catre unul dintre soti prin mostenire sunt considerate bunuri proprii,si nu bunuri comune.Astfel,acest imobil nu face obiectul partajarii.Vor face obiectul partajarii celelalte bunuri pe care le-ati obtinut in timpul casatoriei,in functie de contributia financiara a fiecarui dintre soti.
Stimata doamna,
Va sugerez sa apelati la un mediator, astfel cu sprijinul acestuia puteti incerca o despartire amiabila, de comun acord, in termeni convenabili pentru amandoi si in beneficiul copiiilor dumneavoastra, chiar si majori fiind. Eu nu cred in actiunile in forta, dar cred si stiu ca daca nu se mai poate continua o casnicie, aveti posibilitatea de a rezolva lucrurile pasnic, fara a va ”spala rufele in public”, mai rapid si cu cu costuri mult mai reduse.
Iata cateva din avantajele medierii, in situatia desfacerii casatoriei si rezolvarea aspectelor accesorii divortului, in cazul dumneavoastra numele purtat dupa divort si problematicul partaj de bunuri (doar ceea ce ati dobandit impreuna):
- nu ia nimeni decizii in numele partilor, partile pot sa stabileasca, de comun acord, toate aceste aspecte, asa cum isi doresc, cu ajutorul mediatorului, care va va depune toate diligentele pentru satisfacerea intereselor legitime ale partilor;
- beneficiati pe parcursul negocierilor de sprijinul unui profesionist, care va va ajuta ori de cate ori veti fi in impas;
- veti putea incheia un acord de mediere, in care se va consemna dorinta legitima a partilor;
- dupa incuviintarea acordului de mediere de catre instanta de judecata competenta, partea intersata poate sa ceara restituirea taxei de timbru judiciar, in situatia in care aceasta a fost achitata (3%);
- partile au parte de confidentialitate, nu este un proces public;
- data si ora de desfasurare a sedintei/sedintelor de mediere sunt stabilite de comun acord cu partile (atunci cand poate fiecare din cei implicati);
- beneficiti de rapiditate in solutionarea problemelor, atat din punct de vedere al procesului de mediere, cat si a procedurii ulterioare din instant de judecata;
- aveti sansa de a va rezolva toate aceste probleme intr-un mod cat se poate de civilizat, puteti sa puneti capat unei casnicii intr-un mod demn si, nu in ultimul rand, va dati sansa de a avea o relatie viitoare amiabila etc.
Inainte de a lua o decizie informati-va cat mai bine cu putinta, cereti unui mediator sa va consilieze, pentru aceasta etapa nu trebuie sa platiti nimic.
Toate cele bune!