avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum pot divorta?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum pot divorta?

Buna ziua!
As dori sfatul dumneavoastra pentru a ma ajuta in luarea unei decizii in rezolvarea problemelor pe care le am. Poate ma va putea ajuta cineva.
Vreau sa divortez si nu stiu cum sa procedez. Sunt casatorita de 25 de ani si am 4 copii,care acum sunt majori. Tot timpul am locuit cu mama mea in locuinta construita de parintii mei. Tatal meu este decedat si acum a murit si mama mea. Eu sunt singurul lor copil. Casa nu imi este data prin acte ci mi-a ramas mie ca mostenire de la parinti. Am decis sa divortez de sotul meu pentru ca nu ne mai intelegem de ani buni. Cauta cearta tot timpul, ma agreseaza verbal. Imi este frica sa mai stau cu el in casa uneori. El nu vrea sa plece din casa.
Intrebarile mele sunt:
-daca divortez acum si sotul meu va cere partajul va avea dreptul la casa? Mentionez faptul ca nu mai avem alta locuinta, nu am avut niciodata credite, iar bunurile pe care le avem in comun sunt de tipul electrocasnice, electronice si mobilier. Mai precizez faptul ca a participat la amenajarea interiorului casei.
-pot face ceva pentru ca sotul meu sa nu aiba dreptul la aceasta casa?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: aly01 , utilizator 13:37, 19 Iulie 2011
Daca ati dobandit imobilul prin mostenire ,sunteti unic proprietar,deci sotul dumneavoastra nu are nici un drept asupra casei.In cazul unui divort,asa cum intentionati,ar putea cel mult sa ceara parte din cheltuielile de amenajare.
In primul rand, divortul este o procedura diferita de partaj. Daca faceti acum divortul, nu sunteti obligata sa realizati si partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.
In conditiile in care casa a fost construita de parintii dv., acest bun este propriu, iar sotul dv. nu are niciun drept de proprietate asupra locuintei. Cu privire la bunurile mobile dobandite impreuna, ele sunt bunuri comune. Daca a contribuit la amenajarea casei si a facut imbunatatiri, are un drept de creanta(o suma de bani) si veti fi obligata sa ii platiti contravaloarea acelor imbunatatiri, insa nu dobandeste niciun drept de proprietate asupra constructiei.

Potrivit Codului Familiei,bunurile dobandite in timpul casatoriei de catre unul dintre soti prin mostenire sunt considerate bunuri proprii,si nu bunuri comune.Astfel,acest imobil nu face obiectul partajarii.Vor face obiectul partajarii celelalte bunuri pe care le-ati obtinut in timpul casatoriei,in functie de contributia financiara a fiecarui dintre soti.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
andymaurul, utilizator
Stimata doamna,
Va sugerez sa apelati la un mediator, astfel cu sprijinul acestuia puteti incerca o despartire amiabila, de comun acord, in termeni convenabili pentru amandoi si in beneficiul copiiilor dumneavoastra, chiar si majori fiind. Eu nu cred in actiunile in forta, dar cred si stiu ca daca nu se mai poate continua o casnicie, aveti posibilitatea de a rezolva lucrurile pasnic, fara a va ”spala rufele in public”, mai rapid si cu cu costuri mult mai reduse.
Iata cateva din avantajele medierii, in situatia desfacerii casatoriei si rezolvarea aspectelor accesorii divortului, in cazul dumneavoastra numele purtat dupa divort si problematicul partaj de bunuri (doar ceea ce ati dobandit impreuna):
- nu ia nimeni decizii in numele partilor, partile pot sa stabileasca, de comun acord, toate aceste aspecte, asa cum isi doresc, cu ajutorul mediatorului, care va va depune toate diligentele pentru satisfacerea intereselor legitime ale partilor;
- beneficiati pe parcursul negocierilor de sprijinul unui profesionist, care va va ajuta ori de cate ori veti fi in impas;
- veti putea incheia un acord de mediere, in care se va consemna dorinta legitima a partilor;
- dupa incuviintarea acordului de mediere de catre instanta de judecata competenta, partea intersata poate sa ceara restituirea taxei de timbru judiciar, in situatia in care aceasta a fost achitata (3%);
- partile au parte de confidentialitate, nu este un proces public;
- data si ora de desfasurare a sedintei/sedintelor de mediere sunt stabilite de comun acord cu partile (atunci cand poate fiecare din cei implicati);
- beneficiti de rapiditate in solutionarea problemelor, atat din punct de vedere al procesului de mediere, cat si a procedurii ulterioare din instant de judecata;
- aveti sansa de a va rezolva toate aceste probleme intr-un mod cat se poate de civilizat, puteti sa puneti capat unei casnicii intr-un mod demn si, nu in ultimul rand, va dati sansa de a avea o relatie viitoare amiabila etc.
Inainte de a lua o decizie informati-va cat mai bine cu putinta, cereti unui mediator sa va consilieze, pentru aceasta etapa nu trebuie sa platiti nimic.
Toate cele bune!
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
Calina Sorescu, Mediator
Recomand de asemenea,medierea.

Alte discuții în legătură

Conventia matrimoniala mariaci mariaci buna ziua, sunt interesata sa stiu daca, in lumina noului cod civil, regimul matrimonial al bunurilor detinute de soti poate fi modificat in timpul ... (vezi toată discuția)
Partaj aprodu mirela aprodu mirela in cazul unui partaj intervine urmatoarea situatie: sotia mosteneste o casa, se intocmeste un contract de cumparare vanzare cu proprietarul in care ... (vezi toată discuția)
Partaj valentina78m valentina78m In cazul in care cuplul are 2 apartamente utilate fiecare cu mobila ,frigider , aragaz, televizor … in urma divortului cum se procedeza ? Apartamentul ... (vezi toată discuția)