avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evidenta Persoanelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evidenta Persoanelor

Am urmatoarea problema, poate gasesc la voi o solutie.
Am o nepoata de 14 ani, care locuieste cu parintii (sora si cumnatul meu) in KUWAIT. Acum 1 saptamana i-a expirat pasaportul, adica cel al surorii mele unde era trecuta si ea. Cei de la Evidenta Populatiei conform O.U.G. nr. 97/2005, alin. (2) al art. 14, spun ca prima carte de Identitate se poate elibera doar personal. Mentionez ca Kuwait-ul nu accepta carte de calatorie - sau cam asa ceva. Deci nepoata mea nu are cum sa vina in Romania, iar autoritatile Romane nu au cum sa-i elibereze CI. Aveti cumva vre-o sugestie, solutie?!?
Merci mult
Cel mai recent răspuns: ContSters61818 , utilizator 21:09, 13 Ianuarie 2009
Nepoata dumneavoastra inpreuna cu un tutore trebuie sa se prezinte la consulatul Romaniei din statul respectiv cu 2 pze cu pasaportul expirat ,plateste o taxa si acestea ii elibereaza pasaport .da ce-l mai bine e sa mergeti la consulat si va spune exact ce trebuie sa faceti ,stati fara grije ca solutie exista. Mariiky
Sora mea a discutat cu Consulatul, care i-a spus ca pe baza unei procure si 2 fotografii eu pot sa-i fac CI in Romania. Dar dupa cum spuneam la Evidenta Populatiei mi s-a spus doar legea care ii leaga pe ei la maini sa faca acest lucru, fara sa mi se ofere nici o solutie. Fara buletin nu i se poate face Pasaport, ea a fost pana acum pe pasaportul mamei. Intradevar consulatul poate elibera pasaport dar nu si buletin (CI).
Intr-adevar, potrivit art.14 alin.2 din OUG nr.97/2005, eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe bază de procură specială.
In acest sens, solutia este ca minorul sa ajunga in tara pentru a-si face actul de identitate si apoi pe baza lui pasaportul.
Doresc sa-mi dati cateva informatii suplimentare. Copilul a implinit 14 ani? Parintii sunt casatoriti? Unde au domiciliul parintii? Ma intereseaza daca parintii au domiciliul in Romania sau in strainatate. Copilul are certificat de nastere romanesc? Intr-adevar prima carte de identitate nu se poate elibera pe baza de procura speciala, dar de aproximativ un an cererea pentru eliberarea actului de identitate la implinirea varstei de 14 ani poate fi depusa si la Consulat sau Ambasada tarii in care se afla copilul.
Ca sa va dau un raspuns mai complet va rog sa-mi raspundeti la intrebarile anterioare. Asta deoarece cererea pentru eliberarea actului de identitate in acest caz(14 ani) trebuie depusa in termen de 15 zile de la implinirea varstei de 14 ani. Nu inainte. Mai tarziu se poate, dar mai devreme de implinirea varstei de 14 ani nu se poate. Apoi intervine problema domiciliului. Domiciliul minorului este la parintii sai sau la acela dintre parinti la care el locuieste statornic ori, dupa caz, la reprezentantul sau legal sau la persoana fizica ori juridica la care este incredintat in plasament. Trebuie clarificate aceste aspecte pentru a putea da un raspuns complet si corect. Astept sa reveniti cu detalii. Consulatul poate sa elibereze si buletin, faptul ca cineva de acolo i-a spus ca trebuie 2 fotografii inseamna ca ceva ceva se stie, poate nu foarte clar. Maine am sa va formulez un raspuns mai amplu daca imi raspundeti la ceea ce v-am rugat. Nu e nevoie sa-mi spuneti exact cand s-a nascut copilul sau adresa exacta a parintilor, acestea sunt date cu caracter personal si nu ar trebui stiute de toata lumea. Sper sa va fie de folos ceea ce va voi spune. Bafta!
:offtopic:
Consultatul nu i-a spus ca se poate face C.I. acolo :-/ .... ar trebui sa se citeasca cu atentie mesajele scrise de initiatorul topicului ;) , iar o parte din raspunsuri le gasiti tot in mesajele scrise de user ;)

Alte discuții în legătură

Pot obține buletin prin consulat dacă nu am niciun act de identitate valabil? GabLuta GabLuta Locuiesc in Irlanda si mi-am pierdut certificatul de naștere. De curând am aplicat pentru un certificat duplicat prin consulatul din Dublin, si-l voi avea la ... (vezi toată discuția)
Pasaport gigelas gigelas Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva,ce acte se mai cer la eliberarea unui pasaport simplu (turistic) ? Care sunt taxele ce trebuiesc achitate si cam cat ... (vezi toată discuția)
Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)