avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... DE DOUA ORI DAUNA TOTALA? ESTE POSIBIL?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

DE DOUA ORI DAUNA TOTALA? ESTE POSIBIL?


Va prezint un caz rar intalnit.
Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de dauna si nu apuc sa repar masina si pe data de 01-08-2008,alta tamponare din spate[jumatate stanga].Deschid alt dosar de
dauna[alta societate de asigurari].Loviturile se suprapun 50%.
La primul dosar de dauna doar piesele, ating maximul valorii pe care o poate platii asigurarea. Am depus la dosar o factura proforma pentru piese .Societatea de asigurari poate sa conteste aceasta factura?
La al doi-lea urmeaza sa fac un deviz estimativ.Daca si aici se depaseste valoarea de maxim pe care o poate acoperii asigurarea, rezulta tot dauna totala?Poate contesta asiguratorul acest deviz[facturat, oficial,la un service autorizat]?
Cum se procedeaza in astfel de cazuri?Va mentionez ca la al doi-lea dosar am specificat ca masina a mai fost implicata intr-un alt eveniment rutier

Este vorba de R.C.A.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:04, 13 August 2008
E ciudata speta si nu va pot da un sfat juridic concret... asa ca-mi dau cu parerea...
Dupa parerea mea masina trebuia reparata integral atat de primul asigurator (mai ales) cat si de al 2-lea, cu posibilitatea celui de-al 2-lea de a cere o reducere ptr. daunele deja existente... indiferent cine va plati, masina trebuie sa fie intreaga si complet reparata oricat ar pasa responsabilitatea de la unul la altul... care cat plateste e problema lor si nu a dumneavoastra... instanta decide.
O asemenea problema nu este reglementata in ordinul CSA.
In cazul primului accident problema este clara. Se plateste dauna totala. Valoarea reparatiei se stabileste pe baza devizului de reparatie intocmit de unitatea reparatoare.
Problema se complica in cazul celui de al doilea accident intrucat acesta se produce aproximativ in acelasi mod. In acest caz inspectorul de daune ce a constatat? Probabil avariile cumulate ale celor doua accidente. Nu avea la indemana constatarile facute cu ocazia primului accident. Exista posibilitatea ca cel de al doilea asigurator sa refuze plata vreunei despagubiri. In cel mai fericit caz va plati reparatia partii din autoturism ce a fost avariat in cel de al doilea accident.
Problema fiind interesanta, astept modul de rezolvare a problemei. Va rog sa ma informati.

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto

Post scriptum 7 august 2008 orele 18 si 12 minute

Am vorbit astazi cu directorul unei societati de asigurare si in asemenea cazuri se acorda despagubire numai in primul accident
Ultima modificare: Joi, 7 August 2008
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
in conditii in care daunele se suprapun in proportie de 50% inseamna ca existe si daune noi in cel de-al doilea accident nu? in acest caz nu prea ar fi normal sa suporte numai prima firma de asigurare ci sa fie comparata prima constatare cu cea de-a doua pentru a se vedea care ar fi noile pagube.
aba812001 a scris:

in conditii in care daunele se suprapun in proportie de 50% inseamna ca existe si daune noi in cel de-al doilea accident nu? in acest caz nu prea ar fi normal sa suporte numai prima firma de asigurare ci sa fie comparata prima constatare cu cea de-a doua pentru a se vedea care ar fi noile pagube.


Aveti perfecta dreptate, dar numai in cazul in cazul accidentelor mai uşoare. Adica in cazurilr in care costurile reparatiilor nu depasesc limita admisa de lege (in cazul daunelor partiale).
Sa presupunem ca toate avariile s-au produs intr-un singur accident. In acest caz legea prevede ca despagubirea nu poate depasi valoarea autoturismului la data accidentului din care se scade valoarea ramasa (pana la 25% din valoarea autoturismului). Valoarea ramasa reprezinta valoarea partii neavariate a autoturismului.
Deci, in cazul suprapunerii celor doua accidente valoarea despagubirii nu poate depasi limita mai sus aratata. Dar aceasta despagubire a fost achitata la primul accident. Prin urmare, la al doilea accident nu se mai poate nimic.
Numai bine va doresc.

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto

Va salut cu respect dl. Ciobanu.
Ma adresez d-voastra in calitate de expert tehnic auto,si totodata tuturor celor interesati de subiect.
Pe data de 15.0 7.2008 eram oprit la trecere de pietoni si din spate am fost tamponat de un JEEP GRAND CHEROKEE
5.7 HEMI .[2007-2008] .Este o masina de aprox. 2 tone. In acest incident s-a spart bara si s-a indoit panoul spate.
Acestea sant pagubele ce s-au vazut la suprafata,nimeni nu s-a bagat dedesupt !
Pe data de 01-08-2008 ,tot la trecere de pietoni ,un VW transporter 2.4D[2003-2004], o masina tot de aprox. 2 tone.
In acest incident s-a indoit aripa spate, capota portbagaj ,bara s-a mai deformat putin, panoul spate inca putin.
Nici de data aceasta nimeni nu a verificat dedesupt !
De aici cred ca pleaca problemele.Adica acum cine decide cine si mai ales cat a deformat masina PE DEDESUPT !?

Astazi 11-08-2008 am fost la service si am facut constatare si deviz estimativ.
Verdict:lonjeron, traversa, etc....deformate![ma refer pe dedesupt]
Pretul reparatiei depaseste cu mult valoarea maxima pe care o poate platii fiecare asig. in parte !
Daca trebuie facuta o expertiza ,cine o plateste?
Sper ca aceste detali sa va ajute sa va faceti o imagine completa asupra cazului.
Puteti sa explicati ce inseamna "dauna totala"? Poate nu m-am exprimat eu bine.[ inseamna ca masina este total avariata ?]
Cum se calculeaza valoarea despagubirii in regie proprie?[mi se cere mai mult sau mai putin direct sa accept regie proprie]
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
Proleme daune asigurare rca nebundlegat nebundlegat Buna ziua. Ma adresez dvs pt ca am o mare problema. In data de 18.03.2009 circuland regulamentar am fost izbit frontal de o dacie 1310 din 90`, in urma ... (vezi toată discuția)
Accident, despagubire rca, dauna totala - legislatie felisc felisc Buna ziua, Am avut un accident, fiind nevinovat, partea vinovata avand RCA. Care sunt legile pe care trebuie sa le citesc sa fiu complet informat cu ... (vezi toată discuția)