As avea o intrebare. Imediat dupa aparitia Legii Lupu, unchiul mamei mele a solicitat punerea in posesie pentru un teren intravilan+ casa bunicii mamei mele (mama unchiului) declarand ca este unic mostenitor, desi la acea data mai existau mostenitori: 2 matusi ale mamei mele, doi unchi si mama mea alaturi de cei 3 frati.
In baza acestei legi unchiul mamei a obtinut titlu de proprietate pe terenul respectiv si pe constructie, desi la acea data nu exista vreo succesiune realizata pe numele bunicii mamei mele.
As dori sa stiu daca acest titlu poate fi anulat, pentru ca a fost intocmit fraudulos (in opinia celorlalti mostenitori din famlie exceptand o matusa si unchiul in cauza), pentru ca suprafata terenului respectiv (si casa implicit) fac parte dintr-o mostenire de circa 5 hectare de teren.
De asemenea as dori sa stiu daca in baza acelui titlu de proprietate obtinut fraudulos, unchiul se poate declara unic mostenitor si pe restul suprafetei de pamant, avand in vedere ca de la moartea bunicii se implinesc in decembrie 20 de ani. Tin sa mai mentionez ca timp de 10 ani terenul a fost lucrat de unchiul in cauza alaturi de mama mamei mele, iar din 2001 pana astazi unchiul in cauza a lucrat intreaga suprafata de teren de 5 ha.
Persoanele care nu au formulat notificare in termenul de 6 luni prevazut de Legea nr.10/2001 sunt decazute din dreptul de a solicita reconstituirea dreptului de proprietate.
De cotele mostenitorilor care nu au formulat notificare, beneficiaza mostenitorii care au formulat.
Dreptul de optiune succesorala, respectiv de acceptare a succesiunii, se prescrie in termen de 6 luni de la deces.
Acceptarea succesiunii se poate face si tacit, prin preluarea, stapanirea si folosirea unor bunuri care ar intra in masa succesorala.
Prescriptia poate fi opusa de mostenitorul acceptant, mostenitorilor care au ramas in pasivitate pana la implinirea termenului. De asemenea, mostenitorul acceptant poate recunoaste drepturile succesorale ale celorlalti si dupa implinirea termenului de prescriptie.
In situatia descrisa de dvs. unchiul ar putea sa ii inlatura pe ceilalti mostenitori de la succesiune. Aici se cere multa diplomatie. Incercati o discutie cu unchiul dvs., eventual apelati la un mediator.
Inca nu exista un titlu de proprietate emis pe numele bunicii pentru celelalte 5 ha. Daca exista un titlu de proprietate emis pe numele a 3 dintre mostenitori, unchiul mai are dreptul sa ceara emiterea a inca unui titlu pentru partea sa? Daca da, in termen de cat timp de la emiterea primului titlu de proprietate?
Nu se pot emite doua titluri de proprietate pentru acelasi teren.
Am rugamintea sa revedeti explicatiile dvs. anterioare : initial ati spus ca a fost emis titlu pe numele unchiului, apoi ca titlul este emis pe numele a 3 dintre mostenitori si , tot in aceeasi fraza, ca nu exista titlu de proprietate emis.
Va marturisesc ca nu am inteles.
Titlu de proprietate a fost emis pe numele unchiului doar pe bucata de teren care a fost ceruta prin legea Lupu. Pe restul de teren nu exista niciun titlu de proprietate. Intrebarea era daca 3 dintre ceilalti mostenitori obtin un titlu de proprietate pe restul de teren (cel pe care nu e emis vreun TP), mai are unchiul vreun drept sa ceara includerea lui pe TP respectiv cu cota parte ce ii revine. Daca poate sa ceara acest lucru in cat timp o poate face, de la emiterea titlului (pe restul terenului) pe numele celor 3 mostenitori.
Teren acaparat...
gigelas
Buna ziua,
Bunicul a avut o curte cu o suprafata de cca.2500 mp.care a fost anterior a tatalui sau (strabunicul meu).
Dupa decesul strabunicului (strabunica ... (vezi toată discuția)