avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals si uz de fals (cred)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals si uz de fals (cred)

Buna ziua tuturor

"Pe 17.07.2011 am gasit o legitmimatie de sudent si un cupon de calatorii cu reducere 50% pt CFR si aveam intentia de a le preda organelor de politie .Tot in acceasi zi am mers in Gara de Nord Bucuresti pentru a-mi procura un bilet Bucuresti-Iasi iar ajuns la casa mi-am dat seama ca nu am suficienti bani pentru a-mi procura un bilet intreg si mi-am amintit ca tocmai gasisem acele cupoane, m-am gandit sa ma folosesc de acestea schimband poza de pe legitimatie cu una de a mea pe care o aveam intamplator la mine.M-am urcat in tren iar intre statiile Bucuresti-Ploiesti a venit controlorul caruia i-am inmanat biletul,legitimatia de student si cupoanele.In fata acestuia am sustinut ca sunt ale mele insa la venirea politistului TF am recunoscut ca le-am falsificat."

asta este declaratia (in mare ) pe care am dat-o politistului
acum trebuie sa merg din nou la CFR (probabil dupa data de 25 iulie ,asta dupa ce calculeaza ei dauna ) sa le platesc dauna produsa ,respectiv diferenta de 50% din pretul intreg al biletului, dupa care dosarul presupun ca va fi complet si va fi inaintat procuraturii

Intrebarile mele sunt :
1. dupa ce CFR-ul isi recupereaza prejudiciul de *50 lei dosarul tot va mai fi inaintat procuraturii? sau daca se mai poate face ceva sa nu se ajunga la procuror
2. in cazul in care ajunge la procuror ce solutie va putea da (mentionez ca nu mai am antecedente penale )
3. la ce articol se incadreaza fapta mea ?


va multumesc !
Cel mai recent răspuns: catalin23glomnicu , utilizator 00:40, 3 Noiembrie 2014
Intrebarile mele sunt :
1. dupa ce CFR-ul isi recupereaza prejudiciul de *50 lei dosarul tot va mai fi inaintat procuraturii? sau daca se mai poate face ceva sa nu se ajunga la procuror

Fapta exista..asa ca cel care poate da o solutie sesizarii este procurorul. Solutiile pot fi de neincepere a urmaririi penale sau incepere a urmarii penale
2. in cazul in care ajunge la procuror ce solutie va putea da (mentionez ca nu mai am antecedente penale )
Puteti fi condamnat. Daca v-ati recunoscut fapa si o veti face si in fata instantei, vi se poate reduce pedeapsa si vi se aplica pedeapsa inchisorii cu suspnedarea executarii pedepsei.

3. la ce articol se incadreaza fapta mea ?
Este fals prevazut de art.288 cod penal.
Art. 288. - Falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

Falsul prevazut in alineatul precedent, savarsit de un functionar in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Sunt asimilate cu inscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producatoare de consecinte juridice.

Tentativa se pedepseste.

Si uz de fals prevazut de art 291 cod penal.
Art. 291. - Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la3 luni la 3 ani cand inscrisul este oficial, si cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda cand inscrisul este sub semnatura privata.

Cel mai probabil procurorul va aplica art 18 ind 1 si-ti va da o amenda administrativa.
Daca nu aveti antecedente penale , daca veti achita prejudiciul suportat la CFR , probabil ca solutia ar putea fi amenda administrativa a procurorului conf.art.18/1 c.pen.
Oricum , in varianta in care cazul va ajunge in instanta , continuati sa recunoasteti faptele comise si in fata judecatorilor pentru a beneficia de reducerea cu 1/3 a limitelor pedepselor , astfel cum prevad disp.art.320 ind.1 c.pr.pen.
Totusi , modul in care ati lipit fotografia dvs pe legitimatie cu intentia vadita de a induce in eroare , nu face altceva decat sa demonstreze o premeditare din partea dvs , astfel ca era frumos sa recunoasteti adevarul simplu si atat.
Succes !
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Va rog sa imi spuneti daca au fost cazuri cand dupa dupa ce contestatie in anulare a fost respinsa hotararea definitiva fiind condamnare sa m-ai acceptat cererea de revizuire .Si daca se poate face ceva sa scapi de inchisoare!Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
ContSters255534, utilizator
Buna ziua ,

Aceeasi situatie am intalnit si eu.In ianuarie am fost prinsa si doar acum ( luna mai) am fost sunata sa merg sa platesc diferenta ( atat stiu).
Intrebarea mea...se va face dosar penal ? In momentul in care mi-au fost confiscate cupoanele mi s-a zis ca nu voi avea probleme .
Precizez ca nu am primit cupoanele inapoi nici in ziua de astazi.

Multumesc anticipat .

Alte discuții în legătură

Fals in acte marinescuioan marinescuioan care este condamnarea pt fals in acte si prescriptia daca a fost intrerupta (vezi toată discuția)
Fals în acte szenikop szenikop Fostul meu soţ a falsificat un contract de vânzare cumpărare, falsificând şi semnăturile martorilor. Ce urmări legale poate avea (vezi toată discuția)
Foarte, foarte important!!! mgh_milanistul mgh_milanistul Cum se pedepseste depunerea cu buna stiinta de acte false in instanta, cu scopul precis de a insela instantele judecatoresti? (vezi toată discuția)