avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Intrebare referitoare la Baroul Bucuresti
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Intrebare referitoare la Baroul Bucuresti

Sau, mai bine zis, intrebari:
1. In calitate de consilier juridic definitiv cu peste 5 ani vechime pot intra in Barou ca avocat definitiv, dupa sustinerea examenului de admitere? Stiu ca unele Barouri nu accepta.
2. Dupa sustinerea examenului sau pentru sustinerea examenului, este nevoie sa imi dau demisia din functia de consilier juridic pe care o detin acum? Eu as vrea sa dau examenul si sa nu profesez imediat, sa mai raman un timp la societatea la care lucrez. Se poate?

Va intreb daca pot practic, pentru ca teoria difera de practica, de multe ori.
Cel mai recent răspuns: ariam , utilizator 12:59, 5 Martie 2009
Baroul Bucuresti respecta prevederile legii 51/1995 cat si ale statutului. Toate raspunsurile le veti afla citind in amanunt legea si statutul.
Buna ziua,

Vin de la Barou unde am incercat sa-mi depun dosarul pentru inscriere avocat definitiv,cu 7 ani vechime consilier juridic si examen de admitere in 2007.
Mi se spune ca Hotararea CCB din februarie 2008, nu se mai aplica din mai si ca trebuie sa ma "fac" stagiar!!!!!
Caut si eu de atunci o hotarare oficiala/reglementare de schimbare a modificarii si nu gasesc nimic.
Stiti cumva ceva despre acest lucru?va multumesc:stunned:

Suze, voiam sa spun: CBB(Baroul Bucuresti)
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
struti, utilizator
Si eu m-am bazat pe Hotararea CBB din februarie 2008. Mi-am propus sa dau examen de admitere in Barou anul acesta, convinsa fiind ca, avand 6 ani experienta, daca iau examenul, o sa fiu inscrisa direct ca avocat definitiv.
Dar tocmai am gasit Hotararea pentru modificarea si completarea Statutului de avocat adoptata de Congresul Avocatilor pe baza proiectului Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania in data de 21.06.2008.
Din aceasta Hotarare, coroborata cu Statutul si cu Legea 51, eu inteleg ca, pentru ca un consilier juridic sa devina avocat definitiv, fara a sustine examen de definitivare, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
1. sa aiba vechime de minim 10 ani inainte de intrare in barou; (altfel, daca ar avea doar 5, ar trebui sa dea examen de admitere in barou si nu se indeplineste art 7 din noua hotarare care spune ca sunt exceptati cei care intra pe baza de examen, deci inclusiv cei cu 5 ani);
2. sa fi fost definitivat in functia juridica desfasurata anterior;
3. si inca o noutate vechimea de 10 ani calculati retroactiv de la intrarea in barou sa fie neintrerupta!!!

Va rog mult sa cititi si voi Hotararea, e pe site-ul Baroului Bucuresti la Noutati - Hotarari si Decizii aprobate de Congresul Avocatilor din 2008 - Hotararea nr 6.
Astept cat mai repede un feed-back referitor la acest subiect pentru ca mi se pare ca prevederile astea se invart intr-un cerc vicios al carui efect este ca, desi ai 5 ani de experienta, va trebui sa intri ca stagiar pentru 2 ani si apoi sa dai examen de definitivat.
Da, am gasit si eu intre timp acea Hotarare.Si, da, cam asa ceva interpretez si eu, oricum nu m-am obosit prea tare sa mai coroborez si sa mai inteleg, pentru ca chiar nu cred sa conteze in alt fel decat cel care se doreste de catre Barou.
Dar, totusi, Hotararea 6 nu este de fapt un proiect de modificare a Legii 51? Nu ar trebui sa fie discutat in Parlament acest Proiect, si apoi aprobat si apoi promulgat,etc... cu alte cuvinte, se aplica inainte de a fi publicat in M.OF.? Sau am innebunit eu?
Multumesc pentru raspunsuri.
Am coroborat eu articolele din Lege, din Statut si din Hotararea de modificare si concluzia este ca Hotararea 6 de modificare a Statutului avocatului este in vigoare din data adoptarii ei, adica din 21.06.2008.
Legea nu prevedea varianta de intrare in Barou ca definitiv cu 5 ani experienta, acest aspect fiind mentionat numai in statut, pe care Congresul avocatilor are competenta sa-l modifice.
Se va publica probabil si in M Of, dar nu e conditie pentru ca Hotararea sa intre in vigoare, asa ca probabil se va publica dupa examentul din admitere din noiembrie, ca sa mai incaseze niste bani de la cei care ar da examen ca sa intre ca si definitivi.
Imi pare rau ca iti dau vesti proaste.
Uite si articolele relevante.

Lege 51:
Art. 61. - (1) Congresul avocaţilor are următoarele atribuţii:
d) adoptă şi modifică statutul profesiei şi statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi pe baza proiectelor întocmite de Consiliul U.N.B.R.;
(2) Hotărârile congresului sunt definitive şi obligatorii pentru toate organele profesiei.

Statutul avocatului in forma nemodificata:

Art. 281. - (1) Persoana care anterior primirii în profesie a fost definitivată în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare în aceasta funcţie, dobândeşte, potrivit art. 19 alin. (2) şi (3) din Lege, calitatea de avocat definitiv.

Si iata si forma modificata:
6. Articolul 281 alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
”Persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in funcţia juridica pe care a exercitat-o înainte de primirea în profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in acesta funcţie, dobândeşte, potrivit art.19,al.2 si 3 din Lege, calitatea de avocat definitiv,cu excepţia cazurilor in care primirea in profesie s-a făcut prin examen, in condiţiile disp.art.16,ind.1,pct.1 din Lege”.

Finalul Hotararii care arata in mod clar ca e in vigoare:
Art. II – Prezenta Hotărâre intră în vigoare de la data adoptării, conform art. 61 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi va fi adusă la cunoştinţa avocaţilor prin publicarea ei pe site-ul www.unbr.ro şi prin grija barourilor.
Art. III – Statutul profesiei de avocat, cu modificările ulterioare, va fi republicat, dându-se textelor o nouă numerotare.

Alte discuții în legătură

Cum devii avocat daca esti consilier juridic? CARMEN_LUCIANA2000 CARMEN_LUCIANA2000 sunt consilier juridic, am 2 ani si 8 luni vechime ca si consilier juridic la o primarie si as vrea sa stiu cum pot deveni avocat. se ia in considerare aceasta ... (vezi toată discuția)
Admitere fara examen ContSters128473 ContSters128473 Stie cineva ce s-a hotarat la Congres in legatura cu admiterea fara examen pana la adoptarea proiectului de modificare a L. 51/1995. (vezi toată discuția)
Ce vechime trebuie sa aiba un consilier juridic definitiv pentru a intra in barou ca avocat definitiv? monique@ monique@ Cata vechime in profesie trebuie sa aiba un consilier juridic definitiv ( cu examen ) pentru a putea intra in barou cu examen avocat definitiv? (vezi toată discuția)