avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari?

in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din luna respectiva.Este corect?Penalizarile de la furnizori stiam ca se platesc din acel fond de penalizari de 0.2% si abia dupa aceea se pot folosi in alte scopuri:administrative sau pt. reparatii.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:22, 3 August 2011
cum credeti dvs ca se vor plati penalizarile de la furnizori din penalizarile de la proprietarii rauplatnici ? ultimele pot fi mult mai mici decit primele, deci nu ar putea acoperi suma de platit ca penalizare la furnizori
penalizarile de la proprietari se constituie intr-un fond special si se utilizeaza conform legii 230 si hg 1588/2007. daca vin penalizari de la furnizori, inseamna ca ori fondul de rulment este subdimensionat fata de necesitati si ar trebui marit, fie sint mai multe restante de platit decit incasarile cu intretinerea + fondul de rulment, si este normal ca penalizarile respective de la furnizori sa fie suportate de catre cei care nu si-au achitat intretinerea in termenul de 50 zile de la afisare, suplimentar fata de penalizarile asociatiei.
conform art.49 din legea 230/2007 pct. euasa am inteles:se pot plati penalizarile catre terti(furnizori).
art.49
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
ati inteles bine, insa... diferenta cine o achita?
In penalizarile de 0.2 % pe zi intra penalizari de la furnizor 0.04 pe zi , plus de la asociatie 0.16 in total 0.2 % pe zi .
Daca asociatia de proprietari adopta un sistem propriu de penalizari conform legii 230 si HG 1588/2007, numai acesta se aplica.
Penalizarile aplicate si incasate de la restantieri sunt acoperitoare, suficiente pentru a achita toate penalizarile facturate de furnizori catre asociatie.
Aceasta este valabil daca asociatia adopta un sistem de penalizari corect si-l aplica asupra tuturor sumelor devenite restante.
Daca penalizarile se calculeaza cu 0,2% pe zi acestea se aplica asupra tuturor sumelor restante (caldura, apa, gaz, en. electrica, salubritate, cheltuieli gospodaresti, reparatii, fonduri neachitate, cheltuieli salariale....). Ori este imposibil ca o asociatie sa fie restantiera la toti acestia. Poate din incasari se achite totusi la timp ceva (caldura, apa, gazul, salariile...), ca n-or fi chiar toti proprietarii restantieri!
Apoi majoritatea furnizorilor aplica penalizari de maxim 0,1%/zi iar asociatia poate aplica 0,2% ceea ce este dublu.

Asa ca nu exista justificare pentru, ca pe langa penalizarile aplicate conform sistemului propriu, asociatia sa mai repartizeze si alte sume ca penalizari catre proprietari.
Numai in situatia in care asociatia nu a adoptat un sistem propriu de penalizari conform legii, poate sa repartizeze penalizarile facturate de furnizori, catre restantieri proportional cu sumele restante - de fapt tot un fel de sistem de penalizari dar fara limita de procent maxim 0,2%/zi si altele prevazute de lege in cazul sistemului propriu.

Alte discuții în legătură

Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)