cum credeti dvs ca se vor plati penalizarile de la furnizori din penalizarile de la proprietarii rauplatnici ? ultimele pot fi mult mai mici decit primele, deci nu ar putea acoperi suma de platit ca penalizare la furnizori
penalizarile de la proprietari se constituie intr-un fond special si se utilizeaza conform legii 230 si hg 1588/2007. daca vin penalizari de la furnizori, inseamna ca ori fondul de rulment este subdimensionat fata de necesitati si ar trebui marit, fie sint mai multe restante de platit decit incasarile cu intretinerea + fondul de rulment, si este normal ca penalizarile respective de la furnizori sa fie suportate de catre cei care nu si-au achitat intretinerea in termenul de 50 zile de la afisare, suplimentar fata de penalizarile asociatiei.
Daca asociatia de proprietari adopta un sistem propriu de penalizari conform legii 230 si HG 1588/2007, numai acesta se aplica.
Penalizarile aplicate si incasate de la restantieri sunt acoperitoare, suficiente pentru a achita toate penalizarile facturate de furnizori catre asociatie.
Aceasta este valabil daca asociatia adopta un sistem de penalizari corect si-l aplica asupra tuturor sumelor devenite restante.
Daca penalizarile se calculeaza cu 0,2% pe zi acestea se aplica asupra tuturor sumelor restante (caldura, apa, gaz, en. electrica, salubritate, cheltuieli gospodaresti, reparatii, fonduri neachitate, cheltuieli salariale....). Ori este imposibil ca o asociatie sa fie restantiera la toti acestia. Poate din incasari se achite totusi la timp ceva (caldura, apa, gazul, salariile...), ca n-or fi chiar toti proprietarii restantieri!
Apoi majoritatea furnizorilor aplica penalizari de maxim 0,1%/zi iar asociatia poate aplica 0,2% ceea ce este dublu.
Asa ca nu exista justificare pentru, ca pe langa penalizarile aplicate conform sistemului propriu, asociatia sa mai repartizeze si alte sume ca penalizari catre proprietari.
Numai in situatia in care asociatia nu a adoptat un sistem propriu de penalizari conform legii, poate sa repartizeze penalizarile facturate de furnizori, catre restantieri proportional cu sumele restante - de fapt tot un fel de sistem de penalizari dar fara limita de procent maxim 0,2%/zi si altele prevazute de lege in cazul sistemului propriu.