avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrare in legalitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrare in legalitate

Recent am facut unele modificari in apartamentul nou achizitionat.
Modificarile au vizat eliminarea a 2 parapeti - intre bucaratie/balcon si sufragerie/balcon.
Am fost reclamat de presedintele asociatie de bloc la Inspectoratul de Stat in Constructii. Dupa plata amenzii - am primit decizie de intrare in legalitate cu modificarile executate.
Am obtinut Certificat de urbanism -
Printre alte prevederi - ( proiecte , referate tehnice, documentatii tehnice, expertize tehnice, etc ) mi s-a cerut de la primarie urmatoarele 2 lucruri:
a) Itocmire si completarea uni tabel nominal cu proprietarii din scara/blocul care sunt de acord cu intrarea in legalitate a modificarilor interioare executate la apartamentul cu pricina.
b) Declaratie la Notar Public a presedintelui de asociatie - prin care confirma ca proprietarii anexati in tabel sunt din scara respectiva a blocului.
c) Decizia comitetului executiv pentru intrarea in legalitate a modificarilor ( in baza cererii mele )

Punctul a) tabelul nominal cu proprietarii care sunt de acord a fost intocmit. Am obtinut peste 80% semnaturi de la proprietarii de pe scara. ( mentionez ca presedintele asoc locuieste la o scara diferita)

Intrebarea este: cum pot determina sau obliga legal pe Presedintele Asoc de proprietari sa indeplineasca procedurile prevazute la pct b si c.
( intreb aceasta deoarece - probabil pentru faptul ca am evitat sa-l "spaguiesc" ( asa cum mi s-a mai sugerat de catre alti locatari) a devenit un dusman personal al meu si cauta orice motiv pentru a mi face paguba in buzunare.
Exista vreo prevedere legala in care este stipulat ca Presedintele asociatiei are si unele obligatii privind solicitarile membrilor asociatiei?

Ce pot face in cazul meu concret pentru a obtine de la el Declaratia la Notar si Decizia Comitetului executiv - astfel incat sa pot continua procesul de intrare in legalitate a modificarilor interioare executate.?

Daca stie cineva si un model pentru cererea care trebuie s-o fac pt a obtine decizia comitetului executiv?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 10:16, 7 Martie 2021
Ati vorbit cu presedintele asociatiei si acesta a refuzat sa va elibereze respectiva declaratie sau doar banuiti ca va refuza, intemeindu-va banuiala pe faptul ca el este cel care v-a reclamat?
Aceeasi intrebare si in ceea ce priveste comitetul executiv.

Ca regula, oricine refuza in mod abuziv indeplinirea unui act, poate fi actionat in judecata printr-o actiune avand ca obiect obligatia de a face.
Inca nu am vorbit. Intrebam doar in eventualiatea unui refuz.Nu vreau sa anticipez raul...( adica refuzul ) dar trebuie sa fiu pregatit la orice.
In ambele cazuri si b) si c) tot la presedinte ajung.

Cum pot proceda in eventualitatea unui refuz sau unei situatii de taraganare la infinit.
Depuneti o solicitare scrisa, cu confirmare de primire. (Aveti nevoie de o dovada ca i-ati adresat solicitarea). In situatia in care nu va raspunde intr-un termen rezonabil, il actionati in judecata.
Simplu, pe o cale amiabila, deoarece , acesta va poate reclama la Inspectoratul de stat ptr. disciplina in constructii , ceva dureros la buzunare, fiti respectabil cu individul presedinte, poate reusiti , succes.
O prima intrebare-care este baza legala a cererilor dispuse de primarie(a, b, c)pe care le-ati specificat?Primaria trebuie sa va arate ca potrivit L....., art.,....., se dispune .....Vedeti in p.v contraventie, ce obligatii aveti.Iar primaria sa va dea in scris conform caror dispozitii au cerut ceeace au cerut.
In al 2-lea rand-discutati amiabil cu preseditele asociatiei(acestia au devenit mai nou "cei mai tare din parcare) si puneti-i , tot amiabil, in vedere, ca refuzul de a semna al lui si chiar si a celorlalti vecini, inseamna ABUZ DE DREPT AL DREPTULUI DE PROPRIETATE , abuz care printr-o actiune in instanta , se pedepseste.Prin cererea d-voastra nu aduceti nici o paguba celorlalti vecini deci nu sunt in masura sa va opreasca sa intrati in legalitate(daca se poate face scris o adresa , cu confirmare de primire).
In al 3-lea rand, avand semnaturile a 80%dintre vecini, ati depasit cvorumul necesar pt. a se putea lua hotarari.

Alte discuții în legătură

Modificari apartament fara aprobarea administratorului - ce pot face? cristinacarstoiu cristinacarstoiu Buna ziua Recent am cumpara un apartament. As dori sa fac modificari legate spargerea unor pereti,nu de rezistenta, cum ar fi desfintarea camarii din ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie - abuz / incalcarea dreptului de proprietate mariaM24 mariaM24 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, iar un locatar de la parter a spart doi pereti interiori, un perete exterior pentru a patrunde intr-un alt ... (vezi toată discuția)
Modificare balcon carmen2011 carmen2011 Buna seara Am hotarat sa marim camera si am demontat tamplaria veche(ferestrele care desparteau camera de balcon) si usa de la balcon.Pe langa acestea am ... (vezi toată discuția)