avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facutrare cu sau fara tva prestare servicii beneficiar ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facutrare cu sau fara tva prestare servicii beneficiar strain

Buna ziua,
Vreau sa stiu daca facturez CU sau FARA TVA in urmatoarele conditii:
- Este vorba de prestare servicii, nu de vanzare de bunuri. Prestatorul, SRL Romanesc platitor de TVA.
- Serviciile prestate: manipulare marfuri / incarcare autocamioane.
- Serviciile se presteaza pe teritoriul Romaniei, pct. Pitesti

Beneficiarul, Persoana juridica din China, nu are nici o treaba cu Romania. Plata prin transfer bancar in baza invoice-ului.

Intrebare: Prestatorul factureaza cu TVA sau fara? Tinand cont ca serviciile sunt prestate pe teritoriul Romaniei, dar beneficiarul pers. juridica din afara spatiului comunitar.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cornel_t12 , utilizator 12:33, 23 August 2011
In Codul Fiscal avem:


ART. 133

Locul prestarii de servicii

[...]

(3) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat in alt loc decat locul in care persoana impozabila i-a stabilit sediul activitii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul isi are domiciliul stabil sau resedinta obinuita.

[...]

(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:

[...]

d) locul in care se presteaza efectiv serviciile catre persoane neimpozabile, in cazul urmatoarelor:

1. servicii constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora;
[...]


De aici eu trag concluzia ca se factureaza cu TVA, fiind serviciu efectuat in Romania catre un neplatitor de TVA.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
Iulian MANEA, Contabil
d-le manea, daca beneficiarul este persoana juridica din China, asta nu inseamna ca este persoana impozabila?
Deci se factureaza cu TVA?
Beneficiarul este persoana impozabila, dar nu de catre autoritatile Romane. Am cerut mai multe pareri si au fost impartite uni ziceau cu altii fara de aceea m-am gandit sa intreb in acest forum pentru ca sunt multe persoane cu cunostinte in domeniu aici.

As vrea un raspuns clar daca se factureaza cu tva sau fara. multumesc
se factureaza fara tva.
Multumesc xerxes. Nu ma indoiesc de raspunsul tau, doar vreau sa ma asigur pentru ca Miercuri trebuie sa dau un invoice si nu o sa mai am pe cine sa intreb pana atunci.

Sigur nu au cum sa zica cei de la fisc ca serviciul a fost prestat pe pamant Romanesc, prin urmarae trebuia facturat cu TVA? Ca nu am exportat nici un bun, am prestat un serviciu

Alte discuții în legătură

Transport nonue cimpazu cimpazu buna ziua, eu soc. romaneasca prestez servicii de transport pt o SC rom. pe ruta romania-serbia. facturez cu tva? multumesc mult! (vezi toată discuția)
Transport marfa intracomunitar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.romana A transporta tot pt o soc.romana B marfa in Serbia. Soc.A emite factura de transport catre soc.B cu sau fara TVA? (vezi toată discuția)
Cum facturez danuuu danuuu O firma de transport din Romania face un transport de marfa catre Serbia o firma din serbia? cu tva sau fara? Firma din romania face catre serbia un transport ... (vezi toată discuția)