avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu victima
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu victima

Buna ziua
In data de 20.08.2011 conducand autovehiculul regulamentar am lovit un pieton care traversa neregulamentar strada. Pietonul (un copil de 6 ani) a ajuns la spital. La momentul accidentului am sunat la 112 si a venit salvarea, politia si tv-ul. Din cate am inteles de vina pentru producerea accidentului ar fi pietonul, asa spune politistul de la rutiera care a fost la fata locului si a intocmit procesul verbal, dar pentru vatamarea lui corporala din culpa as fi eu vinovat (conform spuselor aceluiasi politist).
Va rog sa-mi clarificati nelamurirea. Cum poate fi pietonul vinovat de producerea accidentului si eu vinovat de vatamarea pietonului in acelasi accident. Din cate stiu, daca eram eu vinovat in cazul in care ma dadea in judecata pietonul/familia acestuia pentru vatamare corporala-daune morale-spitalizare etc, ar fi platit asiguratorul RCA. In cazul in care eu sunt nevinovat nu prea cred ca va plati RCA-ul aceste cheltuieli. Bineinteles ca familia pietonului are pretentii la compensatii materiale; lucru care mi s-ar parea normal in cazul in care eu as fi de vina... dar in cazul acesta nu prea stiu cum sa reactionez.
Pietonul este in spital. Starea lui este stabila. A suferit o contuzie la cap si are craniul crapat/ capul spart. Medicii mi-au spus ca nu este vreo problema si ca se va face bine in cateva zile si-l vor externa. Nu stiu exact nici daca in cazul acesta casa de sanatate deconteaza cheltuielile de spitalizare sau trebuie platite de cineva: familia lui / sau eu conform pretentiilor.
V-as fi recunoscator pentru orice sugestii avand in vedere faptul ca in cateva zile va fi externat si as vrea sa stiu in ce directie sa merg in abordarea cu familia. Exista posibilitatea unui proces penal ptr vatamare din culpa in cazul in care eu nu sunt vinovat deloc de producerea accidentului?
Simplist situatia s-ar putea traduce:
vina conform codului rutier este a victimei, care poate suporta (prin parinti) eventuale pagube materiale produse autovehiculului;
-vina penala apartine celui care a produs vatamarea din culpa, si va raspunde pentru ea.
Normele la art.27 prevad ca asiguratorul nu acorda despagubiri pentru:
1. cazurile in care proprietarul, utilizatorul sau conducatorul vehiculului
vinovat nu are raspundere civila, daca accidentul a fost produs:
- b) din culpa exclusiva a persoanei prejudiciate;
Implicatiile/solutiile/tranzactiile posibile, judecati-le singur!!
Va fi un proces penal in care sunt convins ca vinovat va fi declarat copilul iar parintii vor suporta eventualele avarii suferite de masina dv. Daca va fi sa va scoata pe dv vinovat, ceea ce nu cred, atunci veti solicita asiguratorului dv RCA sa preia cheltuielile de spitalizare, convalescenta, morale etc.
Medicii mi-au spus ca nu este vreo problema si ca se va face bine in cateva zile si-l vor externa. Nu stiu exact nici daca in cazul acesta casa de sanatate deconteaza cheltuielile de spitalizare sau trebuie platite de cineva: familia lui / sau eu conform pretentiilor.
V-as fi recunoscator pentru orice sugestii avand in vedere faptul ca in cateva zile va fi externat si as vrea sa stiu in ce directie sa merg in abordarea cu familia.


Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
RCA-ul suporta daunele materiale, cerute si dovedite.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Dar nu prea inteleg. Nucu$ spune ca rca-ul nu plateste in cazul acesta, la fel si domnul A. Tudor., Iar doamna Stoica Ioana ca Rca-ul ar suporta daunele materiale. Va rog sa-mi spuneti cum sa fac ca sa-i fac pe cei de la Rca sa se constituie ca parte comuna cu mine intr-un eventual proces.
Asigurarea RCA acopera daunele produse din culpa exclusiva sau cel putin partiala a asiguratului.Vinovatia fiind totalmente a victimei, nu datorati despagubiri materiale de niciun fel, deci nu aveti de ce sa apelati la asigurator, decat daca se va constata de catre instanta o culpa comuna.
Daca se vor emite pretentii materiale, veti chema in garantie asiguratorul pe baza politei prezentata ca dovada instantei.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni - rca-ul poate plati daunele? LAURENTZYU LAURENTZYU revin cu noi intrebari, legate de un nefericit eveniment. un individ a lovit-o pe logodnica mea pe trecerea de pietoni. a lovit-o destul de rau. in urma ... (vezi toată discuția)
Accident cu vătămare de persoane Lucianhublea Lucianhublea Bună ziua, Am fost implicat vineri, 3.10.2014, într-un accident rutier cu vătămare de persoane persoane si as dori sa știu cum sa procedez mai ... (vezi toată discuția)