avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... poate fi pus in libertate???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

poate fi pus in libertate???

buna seara, am revenit cu o alta intrebare....
o persoana arestata preventiv de aproximativ 2 luni, nu a fost eliberata pt ca ar putea "contribui" la zadarnicirea adevarului, e vb si depre recidiva,fiind in perioada de incercare cand a fost retinut....ancheta e pe sfarsite!odata cu intrarea dosarului pe rol la judecatorie, dupa o prima infatisare inculpatii pot fi pusi in libertate?din moment ce s-a terminat cu ancheta.....are de executat 3 ani(primiti cu suspendare), pt noul dosar daca ar primi 2 ani, pe care pedeapsa o va executa? astept lamuriri....multumesc
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 20:44, 29 August 2011
1.Da,pentru ca martorii au fost audiati in cursul urmaririi penale,iar aceasta ar reprezenta un motiv pentru punerea sa in libertate si luarea altor masuri preventive (dar ramane la aprecierea instantei de judecata);

2.Revocarea in cazul savarsirii unei infractiuni-Cod Penal
Art. 83. - Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.
Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.
La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.


Deci,daca respectivul se afla in cursul termenului de incercare pentru prima infractiune,savarsind a doua infractiune (cu intentie) va executa trei ani pentru prima infractiune plus doi ani (pentru a doua infractiune) prin adunare,fara putinta contopirii celor doua pedepse.Rezulta o pedeapsa privativa de libertate de cinci ani.Daca a doua infractiune este savarsita din culpa (fara intentie directa) pedeapsa pentru a doua infractiune poate fi cu suspendare.
De asemenea, respectivul se afla in starea de recidiva postcondamnatorie.

Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
andymaurul, utilizator
Se cere in fata instantei de fond contopirea pedepselor, se va executa pedeapsa cea mai mare la care se poate adauga un spor de pana la 7 ani.
va avea posibilitatea sa formuleze cerere de revocare a starii de arest. daca indiciile care au stat ca temei la masura arestarii nu vor mai exista arunci poate fi pus in libertate.
pfff...nu inteleg regimul asta.....adica statului ii convine ca x condamnat anterior cu 3 ani si pt noua fapta de 2 ani sa il tina inchis 5 ani?!!!X-( din moment ce executa 3 ani, nu se poate considera ca cei 2 ani au fost in cea de 3....si daca avea 5 ani, treb sa-l tina 8???


va multumesc pentru raspunsuri!!!
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
monicacm, utilizator
daca are 3 ani cu suspendare mai mult ca sigur nu va fi pus in libertate .
va fi condamnat pentru cea de-a doua fapta iar pedeapsa se va executa alaturat de cea de 3 ani .
adica , daca va fi condamnat la 2 ani la a doua fapta plus 3 ani prima fapta =5 ani din care trebuie sa execute 3 ani si 4 luni din care se scad zilele considerate executate pe baza muncii prestate.
se procedeaza de aceasta maniera datorita faptului ca nu a inteles nimic din clementa legii penale care pentru prima infractiune judecatorul a considerat sa aplice o pedeapsa cu suspendarea.
de aceea se spune ca in perioada de suspendare trebuie sa te comporti ca "o fata mare" pentru ca imediat se revoca si trebuie sa o executi alaturat de noua pedeapsa.
pacat

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata eu;eu eu;eu in ce conditii se acorda eliberarea conditionata?necesita neaparat munca prestata ? (vezi toată discuția)
Condamnare yulya_73 yulya_73 Buna seara. Daca ai de ispasit o pedeapsa de 5 ani,in Romania,iar tu ai deja facute 6 luni,tot in Romania,iar inca 2 luni in Germania cu iesire la munca,cati ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata pici80 pici80 daca am de executat 3 ani 6 luni cand pot sa cer eliberarea conditionata? (bineinteles cu purtare buna si daca e posibil cu zile lucrate) (vezi toată discuția)