avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pe motiv disciplinar - prejudiciu societate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pe motiv disciplinar - prejudiciu societate

Buna ziua!

Unul dintre angajatii firmei la care lucrez a cauzat un prejudiciu de 1000 eur.
Societatea pt care prestam serviciul ne-a inaintat o notificare si ofactura care demonstreaza ca se va opri aceasta suma din plata finala datorata societatii noastre.

Ce pasi trebuie sa urmez pt a-l concedia?

Mentionez ca recuperam doar 35% din prejudiciul cauzat prin retinerea salariului.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: july16 , utilizator 18:48, 31 August 2011
pasii stabilit de art.263 si urm.din Codul Muncii
1. Art.263 C.mun. se refera la punerea in miscare a actiunii penale si impacarea partilor ... Codul Muncii a fost republicat in 18.05.2011, unele articole avand o noua numerotare.

2. Pasii concediere disciplinara:
1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterea savarsita
2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara.
3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile.
4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile.
5. Ultima etapa consta in emiterea deciziei de sanctionare discplinara si comunicarea deciziei.

3. Art. 258 (1) C.mun. : n cazul n care contractul individual de munc nceteaz nainte ca salariatul s l fi despgubit pe angajator i cel n cauz se ncadreaz la un alt angajator ori devine funcionar public, reinerile din salariu se fac de ctre noul angajator sau noua instituie ori autoritate public, dup caz, pe baza titlului executoriu transmis n acest scop de ctre angajatorul pgubit.
(2) Dac persoana n cauz nu s-a ncadrat n munc la un alt angajator, n temeiul unui contract individual de munc ori ca funcionar public, acoperirea daunei se va face prin urmrirea bunurilor sale, n condiiile Codului de procedur civil.

Multumesc de raspuns. Am facut cateva completari....

1. Art.263 C.mun. se refera la punerea in miscare a actiunii penale si impacarea partilor ... Codul Muncii a fost republicat in 18.05.2011, unele articole avand o noua numerotare.

2. Pasii concediere disciplinara:
1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterea savarsita - Seful ierarhic este Administratorul societatii si a fost instiintat prin inmanarea notificarii ce explica faptul. Mai este nevoie sa faca referat?

2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara. - unde pot gasi un model

3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile.

4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile. Aceasta etapa este ca si consumata prin faptul ca am primit acea notificare. Angajatul si-a recunoscut culpa verbal dar refuza sa o faca in scris... Ce acte ar trebui sa intocmim pentru a dovedi vinovatia lui?

5. Ultima etapa consta in emiterea deciziei de sanctionare discplinara si comunicarea deciziei. - se comunica decizia catre salariat si apoi putem sa desfacem ctr de munca sau....?

3. Art. 258 (1) C.mun. : n cazul n care contractul individual de munc nceteaz nainte ca salariatul s l fi despgubit pe angajator i cel n cauz se ncadreaz la un alt angajator ori devine funcionar public, reinerile din salariu se fac de ctre noul angajator sau noua instituie ori autoritate public, dup caz, pe baza titlului executoriu transmis n acest scop de ctre angajatorul pgubit.
(2) Dac persoana n cauz nu s-a ncadrat n munc la un alt angajator, n temeiul unui contract individual de munc ori ca funcionar public, acoperirea daunei se va face prin urmrirea bunurilor sale, n condiiile Codului de procedur civil.

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
july16, utilizator
1. nu mai este nevoie de referat , daca exista un document in care este mentionata fapta savarsita astfel incat angajatorul a luat la cunostinta de savarsirea acesteia.

2. Uitati un model de astfel de decizie:
Decizia nr. ____ /________________

Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrate cu nr. _____ de sesizare a conducerii _______________________________, de catre ________, cu privire la savarsirea de catre salariatul/a ______________ a urmatoarei abateri disciplinare _______________,

In temeiul dispozitiilor Legii nr. 53/2003 –Codul muncii si potrivit prevederilor actului constitutiv al ______________;
Administratorul/Directorul General/Directorul ______________, numit prin ______________ nr. ____/____ a __________________;

DECIDE:

Art. 1(1) Se constituie comisia de cercetare disciplinara prealabila, cu urmatoarea componenta:
Presedinte: __________________, avand functia de __________________;
Membrii: __________________, avand functia de __________________;
__________________, avand functia de __________________.
(2) Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carei membru este salariatul cercetat, si anume: ______________.

Art. 2.(1) Se numesc ca membri de rezerva pentru membrii comisiei de de cercetare disciplinara prealabila urmatorii:
a) pentru Presedinte: _______________, avand functia de _________;
b) pentru oricare dintre membrii comisiei de cercetare:
– __________________, avand functia de __________________;
– __________________, avand functia de __________________.
(2) Inlocuirea unui membru al comisiei de cercetare disciplinara prealabila cu un membru de rezerva se poate realiza numai daca persoana care urmeaza sa fie inlocuita nu are posibilitatea, din motive obiective, de a-si indeplini atributiile care rezulta din calitatea de membru al comisiei.
(3) In cazul aplicarii inlocuirii, calitatea de membru al comisiei de de cercetare disciplinara prealabila este preluata de catre membrul de rezerva, care isi va exercita atributiile aferente pana la finalizarea procedurii de cercetare disciplinara.

Art. 3.-(1). Cercetarea disciplinara prealabila se va efectua cu respectarea prevederilor art. 251 din Codul muncii
(2). Dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, comisia imputernicita va prezenta administratorului un referat cu concluziile sale, in vederea aplicarii sanctiunii disciplinare.

ADMINISTRATOR,

3. Ascultarea salariatului se finalizeaza prin "nota explicativa" pe care acesta o da. Audierea se consemneaza intr-un proces-verbal distinct, care contine intrebarile formulate de membrii comisiei si raspunsurile salariatului.

4. Constatand vinovatia salariatului, dupa efectuarea cercetarii prealabile (sau dupa constatarea imposibilitatii efectuarii ei datorita culpei celui in cauza), angajatorul urmeaza sa stabileasca sanctiunea disciplinara, in baza propunerii comisiei de disciplina.
Cat priveste continutul deciziei de sanctionare, aceasta trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu, sub sanctiunea nulitatii absolute, urmatoarele :
• descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
• precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
• motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea prealabila;
• temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
• termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
• instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Lipsa unuia dintre elementele mentionate va atrage nulitatea absoluta a masurii dispuse de angajator.
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. Decizia se comunica salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Nu are nici o relevanta daca salariatul nu se gaseste la acel domiciliu sau la acea resedinta, indiferent din ce motiv, inclusiv ca intre timp s-a mutat, nici ca el refuza primirea.
Termenul de 5 zile calendaristice este de recomandare.
In conformitate cu art. 252 alin. (5) din Codul muncii, decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Comisia poate fi alcatuita doar din 2 membri (administrator si director executiv)?

La ce moment pot desface ctr. in Revisal? ex. la emiterea decizie de desfacere, la primirea deciziei de catre angajat?

Multumesc inca o data pentru raspunsurile exacte!

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua! Vreau sa fac o cercetare disciplinara si nu sunt multumita de formularele mele... Ma poate ajuta cineva cu un model de -referat de sesizare; ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate iuliaiulia01 iuliaiulia01 In cazul in care un angajat absenteaza nemotivat si ii trimit notificare cu confirmare de primire ca daca nu se prezinta in 5 zile de la primirea ... (vezi toată discuția)
Altercatie la servici ENGFULL ENGFULL intr-o cerere adresata conducerii o salariata face cunoscut ca in timpul programului de lucru a fost agresata verbal si fizic de un coleg se intelege din ... (vezi toată discuția)