In cadrul unei negocieri de CCM cu reprezentantii salariatilor , acestia trebuie sa fie inregistrati la ITM sau la Judecatorie? pentru a putea negocia CCM?
Nu.
Acesti reprezentanti trebuie insa sa fie alesi pentru negocierea si semnarea contractului colectiv de munca ce se va incheia la nivel de unitate, aceasta alegere se face prin tabel cu semnaturile salariatilor care au participat conform art.20 din legea nr.130/1996 coroborat cu art.224-229 din Codul Muncii.
La nivelul societatii unde lucrez exista un numar de 90 de angajati din care pina acum ceva vreme mai mult de jumatate faceau parte dintr-un sindicat. Pe parcursul negocierilor CCM mare parte din angajati s-au retras din sindicat si s-au constituit in adunarea gen a salariatilor , avind delegati doi membri care sa negocieze cu conducerea societatii. Concluzionind , la acest moment in sindicat sint 27 de persoane , restul pina la 90 facind parte din adunarea gen a salariatilor.
In conditiile de mai sus cine are decizie de negociere a CCM?
Stiu ca si sindicatul poate participa la negocieri.
In cazul in care reusim negocierea CCM ,dar sindicatul nu este de acord cu aceasta negociere ce se intimpla? sau se ia de baza doar acceptul reprez salariatilor.
Precizez ca schimbarile de parti in negociere s-au petrecut pe parcursul negocierilor incepute cu sindicatul, salariatii considerind ca sindicatul nu ii reprezinta.
Va recomand sa cititi Legea dialogului social, nr.62/2011, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 322 din 10 mai 2011, unde veti gasi raspunsurile la intrebarile dvs. si mult mai multe alte detalii referitoare la incheierea CCC si la reprezentativitatea salariatilor.