avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis suspendat neacordare de prioritate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis suspendat neacordare de prioritate

buna ziua, am o cunostiinta, care acum 2 luni si jumatate aproximativ i-a fost suspendat permisul auto pentru neacordare de prioritate cu accident dar fara victime omenesti. I-a fost luat permisul pe 60 zile, plus amenda. Aceasta s-a intamplat in Iasi, domiciliul stabil al beneficiarului fiind in Botosani. Au trecut 60 zile si a mers la Botosani, sa il ridice, la care politistul i-a zis sa mai numere 31 zile din ziua respectiva si sa vina sa sustina testul auto ptr ridicarea permisulu. Este corect? Se mai sustine test? Sau testul se sutine ptr ridicare mai repede a permisului nu in decurs de 2 luni, cum ar fi cazul lui? Care este legea care sustine acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 19:01, 30 Ianuarie 2009
Cunostinta in numele careia ati scris ar trebui sa stie ca s-a cam schimbat procedura in aceasta materie! In acest sens s-a pronuntat CC, printr-o decizie! Sa se intereseze cunostinta de acest aspect!
Chiar Codul Rutier prevede acest lucru, art.106. - (1) În cazurile prevazute la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3), art.102 alin.(3) si art.107 conducatorul de autovehicul sau tramvai trebuie sa se prezinte, obligatoriu, conform convocarii, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie.
(2) În cazul nepromovarii testului de cunoastere a regulilor de circulatie, perioada de suspendare se prelungeste pâna la promovarea testului.

P.S. @tudorioan
Decizia CC de care vorbesti se refera la altceva ;)

Reproduc unele articole din OUG 195/2002, din care rezulta ca politistul avea dreptate.

Art. 100. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
c) neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;

Art. 101. -

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

Art. 106. -
(1) În cazurile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 107 conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie să se prezinte obligatoriu, conform convocării, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.
(2) În cazul nepromovării testului de cunoaştere a regulilor de circulaţie, perioada de suspendare se prelungeşte până la promovarea testului.

Numai bine va doresc
am si eu o intrebare. ma intorceam d la munte si la o intersectie aveam cedeaza trecerea, insa cel care venea p drumul cu prioritate nu era in intersectie si se misca chiar f incet... si m-a km derutat si am trecut. in intersectie era si o masina de politie... nu stiu dak era cu radar sau ceva. continuand drumul, am intalnit si alte echipaje de politie(la distanta destul de scurta).. si nu m-a oprit nimeni. Pot sa ma astept la ceva prin posta ?? sau makr intra la neacordare de prioritate ???
Dumneavoastra stiti cel mai bine ce s-a intamplat acolo, insa nu cred ca o sa primiti nimic acasa datorita faptului ca indicatorul cedeaza trecerea nu va obliga sa opriti masina (ca in cazul indicatorului stop).

Alte discuții în legătură

Permis danut86 danut86 buna,mia fost suspendat permisul pentru 60 de zile pt o tamponare,,au trecut de atunci 3 luni jumate,de unde pot sami ridic permisul si daca trebuie sa dau ... (vezi toată discuția)
Accident - neacordare prioritate sau neadaptarea vitezei la conditiile de drum ContSters306266 ContSters306266 Buna ziua , Ma numesc Alexandru si doresc sa stiu care sanctiuni sau amenzi sunt mai \\"potrivite\\" pentru un accident unde trebuia sa cedez prioritatea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .cum poate fi recuperat un permis suspendat mai repede ... mariamihaela12345 mariamihaela12345 Buna ziua .Cum poate fi recuperat un permis suspendat mai repede ? Am permisul suspendat pe 60 de zile pentru neacordare de prioritate Daca astept 60 de ... (vezi toată discuția)