E posibil ca o instanta romaneasca sa poata solicita audierea unui cetatean strain ce are calitatea de inculpat prin intermediul videoconferintei?
#-o
Speta e urmatoarea:
O cetateanca din Republica Moldova este trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii prev de art 139 alin 1 si 2 din O.U.G. 194/2002 (privind regimul străinilor în România) pentru ca in cursul anului 2009 a intrat pe teritoriul Romaniei desi avea deja o interdictie in acest sens.
Ca urmare a patrunderii din nou in Romania cetateanca a primit o alta interdictie de a intra ca urmare a savarsirii unei infractiuni, trimisa in judecata toata lumea si-a dat seama ca nu poate fi audiata pentru ca desi aceasta primeste citatia in RM, daca s-a prezenta la punctul de trecere i-ar fi refuzat accesul ca urmare a interdictiei.
Totul bun si frumos, judecatorul nu are puterea de a ridica masura, pentru ca o.u.g 194/02 nu prevede o astfel de posibilitate pentru cauza de fata, de citat o poate cita, dar aceasta nu se poate prezenta la propriul proces si ca atare nu se intampla nimic in dosar de cca 1 an de zile.
Am rascolit dupa vreo modalitatea pentru a putea fi audiata si:
- comisia rogatorie in ce priveste audierea inculpatei este exclusa de legea RM si de punctul de vedere al unor autori de drept penal romani, desi legea romana nu exclude posibilitatea
- am descoperit ca Legea 302/2004 prevede posibilitatea efectuarii unei audieri prin videoconferinta....dar doar daca ni se cere , nefiind prevazuta si reciproca
- am gasit un articol de presa prin care instantele romanesti au solicitat Siriei sa faciliteze audierea lui Omar Haysan prin videoconferinta, acesta fiind aflat intr-un penintenciar din Siria, are cineva idee cam pe ce taram au ajuns acei magistrati pentru o astfel de solicitare?
am gasit si speta asta
[ link extern ] >