avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... invitatie cetatean strain in romania !!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

invitatie cetatean strain in romania !!

As dori sa invit in tara un cetatea strain. Pentru tara in care el locuieste, statul roman impune procedura invitatiilor.
Am insa o nelamurire.. Am nevoie de dovada asigurarii conditiilor de cazare ale acestuia(se poate face printr-un contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, contract de comodat, declaraţie notarială de luare în spaţiu, hotărâre judecătorească sau orice alt document, eliberat în condiţiile legii, prin care se poate face această dovadă ).

Intrebarea mea este urmatoarea. Aceasta dovada de asigurare a cazarii pe termenul duratei vizei, trebuie sa fie neaparat emisa pe spatiul meu personal de locuit? Cu alte cuvinte sunt obligat sa il cazez in apartamentul meu, sau pot apela la o persoana apropiata care il poate caza pe invitat in spatiul ei, pe toata perioada sederii?

Aceasta persoana poate obtine documentul doveditor al cazarii invitatului prin depunerea unei copii a contractului sau de vanzare-cumparare sau prin declaratie notariala de luare in spatiu pe termen scurt?

Si inca ceva. Este adevarat ca aceasta procedura dureaza 2 luni de zile??! Asta mi-au spus cei de la oficiul pentru imigrari. Eu am nevoie de ea mult mai repede, maxim o luna de zile. Este vreo posibilitate prin care as putea rezolva problema inviattiei intr-un timp mai scurt?
Multumesc frumos si astept cu deosebit interes raspunsul dvs.
Am mare nevoie de ajutor!

Cel mai recent răspuns: Yustyna , utilizator 21:48, 11 Mai 2020
Trebuie sa dovediti ca pe perioada cat va sta in Romania are unde locui, la dvs , la un prieten de al dvs etc. In acest caz, este de ajuns o declaratie notariala a titularului dreptului de proprietate asupra apartamentului sau imobilului unde va locui cetateanul strain pe perioada sederii lui in tara ca este de acord ca acesta sa locuiasca la el.

Din cate stiu eu procedura nu dureaza atata, maxim 30 de zile.
Documentele care justifica scopul si conditiile sederii si care fac dovada existentei unor mijloace corespunzatoare atat pentru intretinere pe perioada sederii, cat si pentru intoarcerea in tara de origine sunt urmatoarele:
- bilet de calatorie valabil pana la destinatie sau permisul de conducere, cartea verde si documentele de inmatriculare ale mijlocului de transport, in cazul conducatorilor auto;
- asigurare medicala;
- invitatie autentificata din partea persoanei vizitate, din care sa rezulte ca aceasta va asigura costurile privind indepartarea, in cazul in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza, precum si, atunci cand persoana vizitata se obliga, mijloacele de intretinere si cazarea strainului;
- dovada mijloacelor de intretinere in cuantum de 50 euro/zi pentru intreaga perioada, dar nu mai putin de 500 euro ori echivalentul in valuta convertibila, daca persoana vizitata nu asigura mijloacele de intretinere;
- dovada asigurarii conditiilor de cazare, sub forma unei rezervari ferme la o unitate de cazare, a unui act de proprietate sau de inchiriere a unei locuinte in Romania pe numele solicitantului, daca persoana vizitata nu asigura cazarea.
cristina84 a scris:

Aceasta dovada de asigurare a cazarii pe termenul duratei vizei, trebuie sa fie neaparat emisa pe spatiul meu personal de locuit? Cu alte cuvinte sunt obligat sa il cazez in apartamentul meu, sau pot apela la o persoana apropiata care il poate caza pe invitat in spatiul ei, pe toata perioada sederii?

Vorbesc din experienta ... am fost in Grecia inainte sa fim in UE si trebuia o procedura similara (nu cred sa fie romanasii nostrii mai cu coarne)... dovada de asigurare a cazarii pe termenul duratei vizei trebuie sa fie emisa de cel care cazeaza (eu am fost la mama mea dar invitatia a fost facuta de un prieten al ei si nu de catre ea intrucat ea nu avea unde sa ma cazeze desi scopul vizitei a fost sa o vad pe ea nu pe prietenul ei :) ).
Cred ca o declaratie notariala de luare in spatiu pe termen scurt este suficienta... (cel putin in cazul meu a ajuns desi am avut ceva probleme la vama din cauza ei ca nu-i sufera grecii pe romani si le cauta nod in papura).
Ca durata depinde de curier... la mine a durat o saptamana si jumatate... dar daca e bun curierul si se fac repede actele la notar in 3 zile se poate rezolva toata problema....
In rest achiesez la ce a spus Elis...
Se poate dovedi cazarea invitatului meu cu un contract de comodat pe numele firmei mele?
Se poate dovedi cazarea , cu un astfel de contract .... trebuie sa specificati acest lucru in invitatie.:)
Am inceput si eu demersurile pentru invitarea unui cetatean strain in Romania. Intrebarea mea este: dupa ce obtin extrasul de cont care atesta ca posed minimum 500 de euro pentru intretinerea invitatului meu, pot sa scot banii din cont? Sau banii trebuie sa ramana acolo pana cand invitatul meu va primi aprobarea pentru viza de la Ambasada Romana din tara lui?
Multumesc!
Alina

Alte discuții în legătură

Obtinere viza de scurta sedere pentru cetatean irakian keana keana Ma puteti ajuta cu un raspuns concret referitor la actele necesare si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un cetatean irakian sa obtina viza de ... (vezi toată discuția)
Viza cetatean egiptean Madalina_mihaela Madalina_mihaela Buna ziua! As dori sa stiu cum poate sa ma viziteze si ce acte sunt necesare pentru viza unui cetatean egiptean cu resedinta in Arabia Saudita.Se poate face ... (vezi toată discuția)
Chemare cetatean strain din non ue Egnar Egnar Buna ziua sant cetatean strain am aplicat pentru azil si am luat azilul ,o am pe sora din partea mamei in Siria si as dorii sa stiu daca ii pot face chemare ... (vezi toată discuția)