Multi romani au acelas confuzia intre domiciliu si resedinta comunitara (ce este acelas lucru)
Nu este deloc acelasi lucru, cel putin in Romania :(
Nu poti sa ai
resedinta comunitara, pentru ca:
rezidenta - locul /
tara unde un roman a obtinut drept de sedere pe perioada determinata
resedinta - locul unde un roman locuieste
in Romania o perioada determinata, alt loc decat locul lui de domiciliu
Poti sa ai
rezidenta comunitara sau
resedinta in Romania.
Si ca sa imi sustin raspunsul pe care l-am dat mai sus, am luat 2 din actele necesare pentru dosarul de examinare auto in vederea obtinerii permisului:
Acte necesare pentru Dosarul de examinare auto
[…]
- copia documentului de identitate
Examinarea pentru obtinerea permisului de conducere
Persoana care solicita examinarea pentru obtinerea permisului de conducere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
[...]
- sa faca dovada ca domiciliaza sau ca are resedinta pe raza de competenta a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor unde solicita sa fie examinata.
In Romania faci dovada ca locuiesti intr-o anumita localitate numai cu cartea de identitate.
Cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate li se retine cartea de identitate in momentul in care au renuntat la domiciliul din Romania pentru a se stabili pe o durata nedeterminata in alta tara.
Uite ce spune
[ link extern ]
Potrivit legii, orice persoană are un singur domiciliu (de identitate) şi poate avea mai multe reşedinţe. Cartea de identitate este documentul care certifică domiciliul unei persoane în România şi cetăţenia română, fiind un document de călătorie valabil în comunitatea europeană (înlocuieşte paşaportul în UE).
În condiţiile în care persoana îşi stabileşte domiciliul în străinătate, (care este înscris în paşaport la pagina 3), cartea de identitate nu se mai eliberează, persoana neputând avea două domicilii de identitate.
Am cerut informatii suplimentare de la utilizator pentru ca a spus asa:
-o persoana care are resedinta in alta tara (dar domiciliul in cartea de identitate este in Romania) a venit timp de doua luni pentru a face scoala de soferi si a sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere; la finalizarea cursurilor politia refuza primirea dosarului pentru examinare pe motivul ca are resedinta in alta tara.
Nu are resedinta, are rezidenta - e altceva , asta probabil ti-a creat si tie confuzia.
Iar de aici eu inteleg:
1. Domiciliul este in Romania - deci are dreptul sa se inscrie la examen la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor de care apartine
2. Evident are cartea de identitate - deci NU este cetatean roman cu domiciliul in strainatate, pentru ca nu ar mai fi avut-o - i s-ar fi retinut si i s-ar fi inscris domiciliul din strainatate pe pasaport
3. Faptul ca a obtinut drept de rezidenta in alta tara nu este inscris pe cartea lui de identitate, ci atesta faptul ca pentru o perioada de timp determinata (6 luni, etc.) statul respectiv a fost de acord ca cetateanul roman sa locuiasca pe teritoriul lui. Asta nu schimba nimic drepturile si obligatiile cetateanului roman la locul de domiciliu.
Nu pot sa ma pronunt asupra conditiilor in care cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot da examen in Romania, dar sunt sigura ca le-ar fi mult mai usor sa-l dea in tara unde au domiciliul.
Deocamdata cel putin, legea in Romania stabileste ca poti da examen doar la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor de care apartii.
Asa ca sustin in continuare - daca are carte de identitate, cunostintei lui @Draser nu i se putea respinge dosarul din aceasta cauza.
Imi cer scuze pentru raspunsul atat de lung, Alvaro, cred ca numai tu o sa ai rabdare sa il citesti tot :bow: