avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Permis de conducere pentru persoana cu resedinta in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Permis de conducere pentru persoana cu resedinta in strainatate

O persoana cu domiciliul in Romania si care are resedinta si in strainatate poate sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere in orasul unde are domiciliul?
Cazul se prezinta cam asa:
-o persoana care are resedinta in alta tara (dar domiciliul in cartea de identitate este in Romania) a venit timp de doua luni pentru a face scoala de soferi si a sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere; la finalizarea cursurilor politia refuza primirea dosarului pentru examinare pe motivul ca are resedinta in alta tara.
Poate sau nu sa sustina examenul?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 00:23, 27 Septembrie 2011
Nu se poate - nu are nimic de-a face cartea de identitate eliberata de autoritatile romane cu permisul de rezidenta in alt stat.
Daca are CI, examenul il va da la locul de domiciliu inscris in CI - nu are importanta unde este rezident.

Poate nu ati inteles dvs. bine sau mai sunt amanunte pe care nu vi le-a spus / nu a stiut ca sunt importante.

Mai intrebati persoana o data:
- are carte de identitate eliberata de autoritatile romane, sau
- are carte de identitate provizorie, care se elibereaza cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate (CRDS-isti) care solicita eliberarea unui astfel de act?
Nu e chiar asa. Eu cred ce in Romania nu este clar concepte de domiciliu si resedinta. Diferenta lor este capricioasa si fara sens, produs din restrictiile avute in trecutul la regimul comunist si obsedarea romana de a controla tot. Prima data in care contrazic pe Ares, cu parere de rau. Multi romani au acelas confuzia intre domiciliu si resedinta comunitara, (ce este acelas lucru), spre deosebire de concepte legale introduse (ca machiaz legal a regimului nedemocratic de abuz de control, de pilda si cu sediile societare) in 2005 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97 din 2005, si ce introduce in democratia acesta diferenta pentru adresele secundare si principale, fiind resedinte, locuinte secundare, unde locuiesti mai mult de 15 zile, ceea ce nu este deloc in concordanta dupa integrarea Romaniei la UE cu regimulile de permis de resedinta comunitar(ce nu seamna permis de inlocuit secundar in alta tara) nici cu resedinta fiscala. (ceea ce este obligata daca traiesti mai mult decat 183 zile in alte tara).
.
Conform ordinul nr. 268 din 8/12/2010, privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere al Ministerul Administratiei si Internelor publicat in Monitorul Oficial 843 din 16/12/2010, art. 6, alin (2), Intre documentele pe care trebuiesc se pregatez la cerea de examinare, figureaza si acest: h) declaratia notariala din care se rezulte ca nu mai poseda un alt permis de conducere eliberat de o autoritate straina sau ca dreptul de a conduce nu a fost suspendant ori anulat –numai pentru strainii si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene sai ale Spatiului Economic European, precun su pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care nu prezinta documentele prevazute la lit f1) sau f2), dupa caz Adica, se considera cu drept la examen cetatenii romani care au domiciliu in strainatate.
La art. 2 la definitia candidatilor figureaza si fara restrictiile cetatenii romani la litera b).
Si eu nu cred ce poate fi altfel, fiind ce administratia are obligatia a servi cetatenii romani oriunde si oricum fara sa se calce dreptul la egalitate de sanse, nu fiind suficient motiv niciodata stabilirea lor unde vreau. In cazul contrar, se incalca si dreptul la libertate de miscare a cetatenilor romani prevazuta in Constitutia romaniei.

Eu as fac o cererea la ombudsman impotriva decizia in fata Inspectoratul respectiv, ca sa fie ceva rapid si efectiv.

O zi buna!.
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
Alvaro Liniers, Avocat


Multi romani au acelas confuzia intre domiciliu si resedinta comunitara (ce este acelas lucru)



Nu este deloc acelasi lucru, cel putin in Romania :(

Nu poti sa ai resedinta comunitara, pentru ca:

rezidenta - locul / tara unde un roman a obtinut drept de sedere pe perioada determinata
resedinta - locul unde un roman locuieste in Romania o perioada determinata, alt loc decat locul lui de domiciliu

Poti sa ai rezidenta comunitara sau resedinta in Romania.

Si ca sa imi sustin raspunsul pe care l-am dat mai sus, am luat 2 din actele necesare pentru dosarul de examinare auto in vederea obtinerii permisului:


Acte necesare pentru Dosarul de examinare auto
[…]
- copia documentului de identitate

Examinarea pentru obtinerea permisului de conducere
Persoana care solicita examinarea pentru obtinerea permisului de conducere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
[...]
- sa faca dovada ca domiciliaza sau ca are resedinta pe raza de competenta a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor unde solicita sa fie examinata.



In Romania faci dovada ca locuiesti intr-o anumita localitate numai cu cartea de identitate. Cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate li se retine cartea de identitate in momentul in care au renuntat la domiciliul din Romania pentru a se stabili pe o durata nedeterminata in alta tara.

Uite ce spune [ link extern ]


Potrivit legii, orice persoană are un singur domiciliu (de identitate) şi poate avea mai multe reşedinţe. Cartea de identitate este documentul care certifică domiciliul unei persoane în România şi cetăţenia română, fiind un document de călătorie valabil în comunitatea europeană (înlocuieşte paşaportul în UE).

În condiţiile în care persoana îşi stabileşte domiciliul în străinătate, (care este înscris în paşaport la pagina 3), cartea de identitate nu se mai eliberează, persoana neputând avea două domicilii de identitate.




Am cerut informatii suplimentare de la utilizator pentru ca a spus asa:


-o persoana care are resedinta in alta tara (dar domiciliul in cartea de identitate este in Romania) a venit timp de doua luni pentru a face scoala de soferi si a sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere; la finalizarea cursurilor politia refuza primirea dosarului pentru examinare pe motivul ca are resedinta in alta tara.


Nu are resedinta, are rezidenta - e altceva , asta probabil ti-a creat si tie confuzia.

Iar de aici eu inteleg:

1. Domiciliul este in Romania - deci are dreptul sa se inscrie la examen la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor de care apartine

2. Evident are cartea de identitate - deci NU este cetatean roman cu domiciliul in strainatate, pentru ca nu ar mai fi avut-o - i s-ar fi retinut si i s-ar fi inscris domiciliul din strainatate pe pasaport

3. Faptul ca a obtinut drept de rezidenta in alta tara nu este inscris pe cartea lui de identitate, ci atesta faptul ca pentru o perioada de timp determinata (6 luni, etc.) statul respectiv a fost de acord ca cetateanul roman sa locuiasca pe teritoriul lui. Asta nu schimba nimic drepturile si obligatiile cetateanului roman la locul de domiciliu.

Nu pot sa ma pronunt asupra conditiilor in care cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot da examen in Romania, dar sunt sigura ca le-ar fi mult mai usor sa-l dea in tara unde au domiciliul.
Deocamdata cel putin, legea in Romania stabileste ca poti da examen doar la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor de care apartii.

Asa ca sustin in continuare - daca are carte de identitate, cunostintei lui @Draser nu i se putea respinge dosarul din aceasta cauza.

Imi cer scuze pentru raspunsul atat de lung, Alvaro, cred ca numai tu o sa ai rabdare sa il citesti tot :bow:
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
Ares-3, moderator
Da, l-am citit. Dar nu sunt de acord. Un lucru este ce autoritatiile romane legal trebuie sa isi schimba boletinul (ceea ce nu face cu tarile membri uniune europeana, pentru ce este titlu de calatoria valid), in ciuda legiile interne ale romanilor in ceea ce priveste domiciliul si rezidenta, si alt lucru este ceea ce se intampla de adevarate, si nu este alt decat cel care ne spune intrebator despre prietenul sau. Adica, ce are permis de sedere in Spania, ce acest permis nu a fost suficient ca autoritatiile romane sa isi schimb boletinul, si ce a facut o cererea spunand atat ce este cetatean roman (suficient pentru a fi solicitant) cat cum detine si un permis de sedere in Spania, dovedind asa ce domiciliul sau este in afara Romaniei. Confuzia nu e mea, ci de cei care nu sunt obisnuiti cu ceea ce se intampla cu emigranti. Si cu legislatia totalitara romaneasca despre control absolut a cetatenilor in toate miscarile pe care le face.
Eu am citit ordonanta din 2005 care reguleaza si diferentiaza resedinta si domiciliul, fiind acest ultim cel stabil. Dar cel ce are resedinta in alta tara pierde statutul de resedint daca nu locuieste acolo mai mult de 9 luni intr-un an calendaristic sau iese mai mult de 90 de zile din tara de resdinta. Resedinta in termene juridice europene seamna locul unde efectiv locuiesc. Si asta este confuzia pe care doar voi, romani, o faceti, in fata restul tarile europene. Pentru ca folositi un termen rezident pentru cei care alege o localitatea secundara unde ramane mai mult decat ¡¡15 zile!!, si obligator, trebuie s-o comunice. Si asta nu se intampla in nicio tara occidentala europeana, si nu cred ce trebia sa exista in nicio tara.

Atunci, acuma vine in Romania probleme legate de traspunerea directivei europene. Sunt legiile care vorbeste despre resedinta, folosind termene europene, adica cele spuse pe mine mai inainte, (si mai multi, de ilda in domeniu fiscal) si constienta romana despre legiile interne care obliga sa se declare residenta si domiciliul, de multi ani in urma (comunismului, care intre altele abroga capitol integ din cod civil privind dreptul la domiciliul) nu le permite sa acepte ce resedinta si domiciliul in europa sunt acelas lucru. Si ce se intampla cu legiile europene ce trebuie sa se incorporez aici?: ce se confrunta cu mentalitatea legala romaneasca prin care termen de resedint este altceva. Traspunerea legisaltia europeana in romania se face practic direct, abrogand de fapt diferenta intre domiciliul si resedinta, asa cum stabileste ordonanta din 2005.
Confuzia pentru mine nu exista ce m-am confruntat cu aceasta mentalitatea deja sase ani aici in Romania. Exista si in intrebatoara si in tine, cu toate respectele mele, ce nu ai putut sa iti dai seamna ce de la intrebarea doamnei se reiese clar ce prietenul sau a venit in romania doar pentru doi luni: "a venit timp de doua luni pentru a face scoala de soferi si a sustine examenul ".Adica ramane in tara de unde a venit. Si intrebator are acelas problema, pentru ce zice ce are domiciliul in Romania cand asta este incompatibil cu detinerea permisul de sedere in alta tara europeana. Ceea ce are este boletinul, ce nu trebuie sa se schimbe, pentru ca este un document identificator si mai ales de calatoria intre tarile europene, ne fiind obligat nici pasaportul pentru a detine permis de sedere in alte tarile. Schimbare de mentalitatea le corespunde in opinia mea la romanilor, si asta inseamna sa se termine deodata cu diferenta intre domiciliu si resedinta sau rezidenta. Eu am resedinta in Romania, si pastrez boletinul meu spaniol unde apare ultima adresa unde am fost inregistrat in Spania, cu tot ce asta este doar o declaratia accesoria, ne sustanciala, care nu afecteaza validitatea documentul de identitate.
Oricum ordinul stabileste clar ce romani pot sa fac examen cu tot ce au permis de sedere dupa granitile. Daca domnul face o cerea la adresa ombudsmanului bine intemeiata cred ce imediat va fi restabilit in dreptul sau, daca inspectoratul nu rectifica la o intalnire cu temeile legale comentate.
Ciudat aspect, referitor la faptul ca politia a respins un astfel de dosar,,,
Rezidenta e cartea ta de identitate pe teritoriul unui stat. Domiciliul este potrivit legii, locuinta permanenta sau principala intr-un anume loc.
La identificarea domiciliului principal fata de cel rezidential se vor mai lua si alte criterii in considerare, cum ar fi: tara in care persoana fizica este asigurata social, locul unde traieste mai mult de 6 luni consecutiv etc.
Insa legea statorniceste faptul ca , pentru a putea obtine permisul auto-in Romania trebuie sa ai rezidenta in Romania...
Cred ca daca ai domiciliul permanent in strainatate (rezidenta), nu il poti avea (in acelasi timp) si in Romania a se vedea si ...H.G. 1375/2006,
In concluzie ar i trebuit ca ,in momentul in care ai domiciul stabil si permanent in strainate Buletinul de Identitate iti va fi oprit, singurul act de identitate ramananad pasaportul roman cu domiciliul in strainatate (care justifica rezidenta) deci in mod normal in acea tara trebuie sa sustii examenul pentru obtinerea permisului....
Observ in topic, pareri divergente, si asta e imbucurator...insa consider ca nu se poate ajunge la o opinie comuna atata timp cat se vor interpreta franturi din legi...la baza nefiind o reglementare expresa in acest sens...
:)

Alte discuții în legătură

Obtinere permis conducere cetatean strain simoalin simoalin Buna ziua, as dori sa stiu daca un cetatean UE poate sa dea examen si sa obtina permis de conducere in Romania. Mentionez ca este om de afaceri din Marea ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere viorella_m viorella_m Buna ziua tuturor! Azi m-am confruntat cu o probleme neplacuta. Sunt cetatean roman, cu domiciliul actual in Germania. In anul 2007 am obtinut in Romania ... (vezi toată discuția)