avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii recuperare sume FNUASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

recuperare sume FNUASS

Buna ziua,
Am urmarit forum-ul dvs. si stiu ca s-a dezbatut foarte mult subiectul sumelor de recuperat reprezentand diferenta intre contributia datorata de angajator si indemnizatiile platite de acesta salariatilor pentru concediile medicale , si iata si un raspuns al unei adrese intocmite de mine catre CNAS pentru a avea un punct de vedere oficial:
"Referitor la e-mail-ul dvs. adresat şi înregistrat la CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE, cu nr. DSRa ....../12.09.2011, vă comunicăm următoarele :
Conform ORDONANŢEI DE URGENŢÃ Nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aşa cum a fost modificata si completata prin OUG 117/2010, ART. 38 ,
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă.
(2) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie, în condiţiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
ART. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept să le solicite.
Sumele nu mai pot fi recuperate dacă a fost depăşit termenul de 90 zile, termen în care beneficiarul era îndreptăţit să le solicite, prin beneficiar înţelegând atât angajatorul cât şi angajatul sau persoana fizică plătitoare de contribuţie.
Ca atare, menţinem punctul de vedere exprimat de Casa de asigurări de sănătate a Municipiului Bucureşti în răspunsul cu nr. ...../08.07.2011."

Credeti ca din punct de vedere juridic interpretarea art. 40 de catre CNAS este corecta?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
ContSters223242, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen recuperare sume fnuass mary_catalina mary_catalina Buna dimineata, Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire. Termenul de 90 de zile in care angajatorul poate depune dosarul de recuperare sume de la FNUASS ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume de la fnuass - oug nr. 36/2010 tamina tamina Buna ziua, dragi colegi de forum.. Va prezint adresa pe care am trimis-o CNAS privind termenul de prescriptie al indemnizatiilor platite de angajator si ... (vezi toată discuția)
Intrebare: compensare contributii - certificate medicale Mircea1990 Mircea1990 Hristos a inviat! Apelez din nou la bunavointa dumneavoastra de a-mi raspunde la o nelamurire referitoare la CNAS. Firma noastra a inceput sa aiba ... (vezi toată discuția)