avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... termen introducere plangere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

termen introducere plangere

Buna ziua, as vrea sa stiu care este termenul legal in care se poate introduce o plangere pentru frauda, ce se intampla daca am depasit termenul si care sunt legile ce reglementeaza aceste aspecte.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 16:51, 25 Septembrie 2011
ce intelegeti prin frauda? nu exista o asemenea infractiune economica in CP.
ma refer la inselatorie, cred, ducere in eroare, nu stiu exact :(
daca infractiunea presupune plingere prealabila atunci termenul este de 2 luni de zile de cind cunoasteati identitatea faptuitorului.
in rest, nu exista un termen ptr sesizarea organelor de politie, aceasta se poate face inlauntrul prescriptiei raspunderii penale.
Actiunea penala pt infractiunea de inselaciune se pune in miscare din oficiu, asadar nu avem termen. Totusi, daca ne prezentati putin speta, putem fi ceva mai siguri cu privire la incadrarea juridica a faptei.

Inselaciunea

Art. 215. - Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

Emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2.

Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

se aplica termenul prevazut in art. 284 cod proc. pen. pentru inselatorie sau nu?
va multumesc.

Alte discuții în legătură

Articole cod penal sdsr1 sdsr1 Imi puteti spune, va rog, care sunt articolele din codul penal pentru urmatoarele infractiuni si cam ce pedepse sunt: inselaciune, amenintare, santaj, ... (vezi toată discuția)
Complicitate picika picika buna cu ce se pedepseste complicitatea in inselaciune? multumesc (vezi toată discuția)
Pedeapsa inselaciune simonaagachi simonaagachi care este pedeapsa pt inselaciune ,de la citi la citi ani?multumesc (vezi toată discuția)