avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Aviz activitati ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Aviz activitati ONG

Buna ziua,

In baza
ORDONANŢEI Nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii cu modificarile si completarile ulterioare,
ART. 14
Dacă asociaţia, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, urmează să desfăşoare activităţi pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizaţii administrative prealabile, aceste activităţi nu vor putea fi iniţiate, sub sancţiunea dizolvării pe cale judecătorească, decât după obţinerea autorizaţiilor respective.

asociatia solicita Ministerului de resort in a carei sfera urmeaza sa-si desfasoare activitatea, un aviz de functionare.

Pentru a obtine acest aviz

- ce acte sunt necesare pentru Minsterul Mediului, Invatamantului, Muncii, Turismului (original si/sau copie)-

- este suficienta adresa Ministerului sau este necesara indicarea departamentului la care se va trimite documentatia?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 20:56, 4 Ianuarie 2012
Cel mai bine e sa contactati directiile din judetul dumneavostra ale acestor ministere si va vor indruma ei ce si cum trebuie sa faceti in functie de ce activitati doriti sa derulati in cadrul ong-ului.
Multumesc. Nu stiu daca este solutia optima, dar este o solutie. Inainte de a ma adresa dumneavoastra am solicitat informatii de la ministere si de la diferite asociatii, insa nu exista transparenta, informatia publica nu este publica.Zile bune.
Atunci trebuie sa detaliati putin activitatea concreta pe care doriti s-o derulati si pentru care credeti ca va e necesar "autorizatii administrative prealabile" pentru a va ajuta aici, pe acest forum cu informatii.
Obiectivele si activitatile asociatiei tin de mai multe ministere, adresandu-se unei comunitati mici cu problematici de diferite categorii.
Expun exemplul aferent Ministerului Muncii:
Cateva obiective :
imbunatatirea egalitatii de sanse a populatiei active si inactive prin inlesnirea intalnirii pe piata muncii a cererei si ofertei, imbatranirea activa;
invatarea pe tot parcursul vietii;
implicarea in procesul de integrare in comunitate si participare in cadrul acesteia a persoanelor cu nevoi speciale;
facilitarea informarii cetateanului , dezvoltarea dialogului social si responsabilizarea factorilor participanti, avand la baza principul egalitatii in drepturi, al transparentei, al dreptului la informatia publica.
Care implica activitati:
creare de centre de consultanta si activitate civica care sa vina in intampinarea nevoilor comunitatii;
configurarea de retele de comunicare care sa asigure schimb de informatii concrete, corecte si in timp util, intre segmentele participante;
identificarea , elaborarea si implementarea de proiecte.
Ca informatii generale cred ca urmatoarele va vor lamuri putin:O asociatie sau o fundatie poate fi recunoscuta de Guvernul Romaniei ca fiind de utilitate publica daca sunt intrunite cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau al unor colectivitati, dupa caz;
b) functioneaza de cel putin 3 ani;
c) prezinta un raport de activitate din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica;
d) valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori in parte este cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial.

Recunoasterea utilitatii publice confera asociatiei sau fundatiei urmatoarele drepturi si obligatii:
a) dreptul de a i se atribui in folosinta gratuita bunurile proprietate publica;
b) dreptul de a mentiona in toate documentele pe care le intocmeste ca asociatia sau fundatia este recunoscuta ca fiind de utilitate publica;
c) obligatia de a mentine cel putin nivelul activitatii si performantele care au determinat recunoasterea;
d) obligatia de a comunica autoritatii administrative competente orice modificari ale actului constitutiv si ale statutului, precum si rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale; autoritatea administrativa are obligatia sa asigure consultarea acestor documente de catre orice persoana interesata;
e) obligatia de a publica, in extras, in termen de 3 luni de la incheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, precum si in Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial. Modelul extrasului situatiilor financiare se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice.

Informatiile au fost luate de la adresa: www.avocatnet.ro/content/for...
Dar asociatia poate functiona la fel de bine si fara acest statut de utilitate publica. Cat despre autorizatii nu se poate discuta decat pe caz concet(de exemplu doriti sa infiintati si sa administrati un camin de batrani, atunci va trebuie autorizatii sanitare, etc, dar daca doriti sa desfasurati de exemplu cursuri de califica someri in anumite meserii, va trebuie de exemplu sa acreditati cursul). Deci nu e nevoie si nici nu trebuie sa va ganditi la autorizatii asa, luate pe ong plecand de la obiective si chiar activitati.

Alte discuții în legătură

Statut de utilitate publica pentru un ong Alin Popescu Alin Popescu Salut, Am o intrebare legata de obtinerea statutului de utilitate publica pentru un ONG. Are cineva idee ce implica o astfel de procedura? Multumesc. (vezi toată discuția)
Asociatie non-profit - statut utilitate publica maria_e maria_e Buna ziua, Sunt membru fondator al unei asociatii care are ca scop dezvoltarea sectorului socio-psiho-cultural si educational in randul copiilor si ... (vezi toată discuția)
Buget ong-uri si fundatii Talida Covaci Talida Covaci Poate cineva sa-mi spuna daca o ONG sau fundatie are obligatia de a afisa public bugetul si modul in care cheltuie banii? Care sunt reglementarile legale pe ... (vezi toată discuția)