avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare limita varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare limita varsta

imi puteti raspunde, va rog, tatal meu a implinit varsta de pensionare (64 de ani si doua luni in septembrie, el fiind nascut in iulie 1947),lucreaza in invatamant, poate sa isi continue activitatea pana la sfarsitul anului scolar 2012 sau este obligat sa iasa la pensie acum?multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:04, 4 Octombrie 2011
Poate depune dosarul si lucreaza pana va obtine decizia de pensionare .Pentru lunile lucrate in plus va depune ulterior o adeverinta la casa de pensii pentru a se lua in considerare .
Multumesc mult pentru raspuns!Ma puteti indruma,va rog,catre o lege, ceva, unde sa caut detalii legate de aceasta situatie?multumesc
Legea 263/2010
Multumesc pentru raspuns. in urma cautarilor am gasit urmatoarele :

"Pensia pentru limită de vârstă
Art. 52. — Pensia pentru limită de vârstă se cuvine
persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării,
condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim
de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta
lege.
Art. 53. — (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de
ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei
vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de
pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru
femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se
realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform
eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru
femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se
realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform
eșalonării prevăzute în anexa nr. 5."

In anexa 5, specifica cum ca barbatii nascuti in Iulie 1947 indeplinesc conditiile de pensionare in Septembrie 2011 la varsta de 64 de ani si 2 luni.

Insa nu specifica niciunde daca are dreptul sa duca anul scolar pana la capat, mai ales in conditiile in care decizia scolii i-a fost inmanata de catre Directorul institutiei cu numai o zi inainte.

As dori sa va intreb daca in primul rand acest fapt este legal si de asemenea daca legea ii da dreptul sa duca anul scolar la sfarsit asa cum s-a discutat la inceputul anului scolar 2011-2012.

Multumesc.
Legea 128/1997

Art. 127. - (1) Personalul didactic poate fi pensionat numai la data încheierii anului şcolar sau universitar.

(2) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic se poate face şi în timpul anului şcolar sau universitar, cu aprobarea inspectoratului şcolar, respectiv a senatului universitar.

Structura anului scolar 2011- 2012. Ordinul nr. 4292/2011 privind structura anului scolar 2011—2012

Art. 2
Anul scolar 2011—2012 incepe la data de 1 septembrie 2011, se incheie la data de 31 august 2012 si se structureaza pe doua semestre, dupa cum urmeaza:

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata in 2011 veronicam veronicam La ce varsta se poate iesii la pensie in 2011, pensi a anticipata este valabila in 2011 ? legea 118/2010 este pana la 31.12.2010 ! (vezi toată discuția)
Perioada minima de cotizare pentru pensionare rl_lucian rl_lucian Buna ziua, As avea doua intrebari: 1) pentru a putea primi o pensie care este perioada minima de cotizare in sistem (numarul de ani munciti legal)? 2) ... (vezi toată discuția)
Pensie urtimudo urtimudo Buna seara As vrea sa stiu daca m-am nascut in octombrie 1955 ,am facut facultatea 5 ani ,armata 9 luni ,lucrez din septembrie 1981 , cand ma pot pensiona . (vezi toată discuția)