DESPRE MATURITATE ªI RESPECT
Cunosc ideea preconcepută a unora care consideră că motivul principal pentru care se merită respectul este vîrsta. Adica dacă «x» are un anumit număr de ani, de obocei o vîrstă onorabilă, are deja asigurată stima celor mai tineri. Din pacate rationamentul este greşit şi în cele ce urmează îmi voi motiva afirmaţia.
În primul rînd sunt absolut de acord cu ideea care presupune că respectul e meritul celor care demonstrează maturitate. Dar e important să amintesc de existenţa mai multor tipuri de maturitate:
MATURITATEA CRONOLOGICÃ. (Cronos = «timp») Această maturitate ţine de vîrstă, de anii pe care fiecare din noi îi adunăm odată cu trecerea timpului. Din păcate foarte multi recunosc mai mult această maturitate cînd vine vorba de respect. Dacă e s-o luam aşa insa, şi animalele adună ani şi cu toate astea nimeni nu pretinde că acestea au nevoie de un respect identic cu cel al oamenilor.
MATURITATEA BIOLOGICÃ. Această maturitate depinde în mare masură de cît de bine e îngrijit aspectul fizyic al unui individ. Astfel la 50 de ani un om poate arăta ca la 40 în cazul în care n-a abuzat în viaţă de alcool, nu a fumat, nu s-a drogat şi a făcut sport, iar altul la 50 de ani poate arăta ca la 60 dacă a dus o viaţă vicioasă. Maturitatea biologică e prima din lista mea care merită respect, fiindcă un om cu organismul sănătos poate fi luat drept model de tanăra generaţie, iar un organism ce poartă amprenta viciilor provoacă dezgust.
MATURIATATEA INTELECTUALÃ. Iată un gen de maturiatate care impune un respect deosebit! Această maturitate depinde exclusiv de inteligenţa de care dă dovadă fiecare atunci cînd vorbeşte şi se comportă. Cel mai interesant lucru e că maturitatea intelectuală nu depinde de vîrsta! Poţi să demonstrezi inteligenţă şi la 14 ani – meritînd astfel tot respectul –, poţi să atingi această treaptă mai tîrziu: la 20-30 de ani, sau poţi la fel de bine să nu te maturizezi niciodată şi nici măcar să nu conştientizezi gravitatea problemei.
MATURITATEA MORALÃ. În sfîrşit vorbesc de tipul de maturitate care merită poate cel mai mult respect. Această maturitate presupune în primul rînd bun simţ şi depinde în mare masură de comportamentul nostru, de felul în care ne integrăm în societate şi de cîtă inimă punem de fiecare dată cînd cineva ne cere ajutorul. A fi un om moral înseamnă a nu face rău nimanui niciodată. Ca şi maturitatea intelectuală, cu care de altfel se află în stransă legatură, această maturitate nu depinde prea tare de vîrstă; unii devin buni la suflet încă de mici iar alţii, din pacate, foarte tîrziu sau niciodată.
MATURITATEA ARTISTICÃ. Această maturitate are în vedere gustul artistic pe care îl au unii şi depinde într-o măsură oarecare de talentul transmis eriditar. Maturitatea artistică adevărată mai presupune şi multă inteligenţă pe de o parte şi ani buni de muncă pe de alta. Abia după aceea putem vorbi şi aici de un respect binemeritat!
Mai există şi MATURIATATEA EROTICÃ. care, în funcţie de punctul de vedere al abordării, depinde sau nu de tipurile de maturitate enumerate mai sus, de diferenţele de genuri precum şi de alte aspecte socio-psihologice, însa mi-ar trebui prea mult spaţiu pentru a aborda o astfel de temă şi nu este cazul acum cînd subiectul analizei mele îl constituie raportul dintre maturiatate şi respect.
Cam aşa stau lucrurile în viziunea mea. Sper că am fost destul de convingator că respectul celor din jur – pe care ni-l dorim cu toţii – nu e gratis. Respectul trebuie meritat şi nu pretins ca pe ceva «din oficiu» drept răsplată obligatorie pentru nişte ani acumulaţi.
Ruslan Vascan
[ link extern ] /
:vishenka: