În scopul declarării în stare de insolvabilitate a debitorilor - persoane fizice sau juridice care nu au venituri sau bunuri urmăribile, care îndeplinesc condiţiile legale, organele de executare au următoarele obligaţii:
Să verifice situaţia juridică a debitorului - persoană juridică prin solicitarea de informaţii de la Oficiul Registrului Comerţului sau de la alte instituţii competente, după caz, urmărind eventualele menţiuni înscrise în Certificatul constatator referitoare la dizolvare, lichidare sau radiere.
Să verifice domiciliul fiscal, sediul social şi/sau sediul secundar, după caz, al debitorilor – persoane fizice sau juridice, care urmează a fi declaraţi în stare de insolvabilitate, prin: solicitări de informaţii de la organele abilitate, iar în cazul în care acesta nu este găsit, să se facă menţiunea « nu este găsit la adresă »;prin deplasarea la domiciliul şi/sau sediul secundar cunoscute;prin solicitări de informaţii de la:
a) organele de poliţie referitoare la domiciliul/reşedinţa, după caz, a administratorilor, asociaţilor/acţionarilor persoanei juridice debitoare;
b) organele de poliţie referitoare la domiciliul/reşedinţa, a persoanei fizice debitoare;
c) organul fiscal în a cărui rază teritorială se află ori s-au aflat sediile principale sau secundare, după caz.
să verifice existenţa bunurilor de orice fel care se află în proprietatea debitorului persoană fizică sau juridică, precum şi a veniturilor acestuia, prin: examinarea datelor cuprinse în situaţiile financiar-contabile anuale sau semestriale, precum şi în ultima balanţă contabilă încheiată de societatea debitoare;
- consultarea fişierului conturilor bancare;
-- verificarea înregistrărilor în arhiva electronică de garanţii reale mobiliare;
- solicitări de informaţii de la unitatea administrativ – teritorială (primărie), biroul de Carte Funciară, precum şi, după caz, de la instituţii care gestionează registre publice sau de la alte organe abilitate (Registrul Auto Român, Registrul Naval Român, etc.);
-cercetări şi constatări la domiciliul fiscal şi/sau sediul secundar, precum şi în alte locuri despre care s-au cules informaţii în legătură cu existenţa bunurilor debitorului persoană juridică sau fizică, după caz.
După culegerea datelor şi informaţiilor menţionate , organele de executare competente, în funcţie de situaţia în care se încadrează, vor proceda la întocmirea procesului-verbal de declarare a stării de insolvabilitate a debitorului persoană fizică sau juridică.
Existenţa documentaţiei prevăzută mai sus nu are caracter limitativ şi stă la baza aplicării prevederilor art.172 din Codul de procedură fiscală.
Toată documentaţia se îndosariază şi se păstrează la dosarul de executare silită a debitorului în cauză, care rămâne la organul de executare.
Verificarea situaţiei debitorului care nu are bunuri sau venituri urmăribile declarat în stare de insolvabilitate se va face de către organele de executare, cel puţin o dată pe an, fiind reluate, investigaţiile prevăzute din prezenta procedură, ori de câte ori este necesar, conform prevederilor legale.
În situaţia în care se constată dobândirea, de către debitorul declarat insolvabil, a unor bunuri sau venituri urmăribile, organul de executare va proceda, în conformitate cu prevederile art. 172 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, la trecerea creanţelor respectivului debitor – persoană fizică sau juridică, din evidenţa separată în cea curentă şi la începerea / reluarea măsurilor de executare silită.
Trecerea creanţelor din evidenţa separată în evidenţa curentă se face, de către organul de executare competent, prin întocmirea unui proces-verbal de transfer al obligaţiilor fiscale înregistrate de debitorul declarat insolvabil.
După valorificarea prin executare silită a bunurilor sau veniturilor identificate, creanţele fiscale rămase nestinse la plată vor fi trecute, din nou, în evidenţa separată destinată debitorilor declaraţi insolvabili care nu deţin bunuri sau venituri urmăribile.
Daca nu aveti bunuri imobile sau mobile finantele nu au ce executa. Ar mai fi salariul sau alte venituri financiare pe care le-ar putea urmari prin poprire.
Daca este pornita exeutarea silita pentru creante fiscale, intra si amenzile aici, aceasta nu se prescrie. Acesta nu e motiv sa va ameninte.
Nu exista text de lege care sa spuna ca daca nu vor reusi sa recupereze creantele vor fi obligati la plata acestora din salariu. Dar, daca in cadrul atributiilor de serviciu se constata ca nu si-au indeplinit aceste atributii s-ar putea ajunge ca aceste prejudicii sa ii fie imputate. Acest lucru presupune ca salariatul respectiv care are ca obligatie pornirea executarii impotriva debitorului sa nu fi facut formele de executare in termenele si formele stabilite de lege. Daca salariatul isi face treaba constiincios fara sa i se poata reprosa necunoasterea legii si lipsa sa de interes, doar faptul ca nu gaseste bunuri ale debitorului pentru realizarea creantei - nu i se poate imputa sub nici o forma.