avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... RECALCULARE ENERGIE ELECTRICA NEINREGISTRATA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

RECALCULARE ENERGIE ELECTRICA NEINREGISTRATA

In ziua de 16.09.2011, cu ocazia unui cotrol efectuat la o societate comerciala de catre cei in drept, s-a constatat ca grupul de masurare a energiei electrice este defect si contorul nu inregistreaza corect consumul de curent electric. Pentru remedierea defectiunii s-a emis ordinul de serviciu pentru ziua de 19.09.2010, insa defectiune a fost remediata in ziua de 05.10.2011 ocazie cu care echipa de interventie a constatat ca neinregistrarea corecta a enerigiei consumare era cauzata de un contact imperfect din transformatorul de medie tensiune, sigiliile la contor fiind intacte.

La 25.09.2011, cand defectiunea nu era rezolvata, s-a procedat la recalcularea energiei consumate luindu-se ca etalon o perioada de trei luni din anul 2010 pentru a se aplica celor trei luni anterioare defectiunii - conform art. 12 lit. b din Procedura pentru calculul energiei eletrice care se factureaza in situatia defectarii grupului de masurare aprobata prin Ordinului ANRE nr.18/27.04.2005.

In ziua de 06.10.2011, s-a procedat la o noua recalculare a energiei neinregistrate pentru perioada dintre 25.09.2011 - data primei recalculari si pana la 05.10.2011 - data remedierii defectiunii, potrivit art. 12 lit c) din actele normative mentionate mai sus.

Intrebare:

Ce posibilitati avem pentru a cere in instanta anularea documentelor intocmite si plata facturilor emise pentru consumul neinregistrat de grupul de masurare, avand in vedere urmatoarele considerente:
- societatea beneficiara a consumlui de energie nu avea, potrivit contractului, obligatia verificarii si constatarii defectiunii, aceasta obligatie revenind furnizorului care citeste lunar indexul - art.12 din Procedura aprobata prin Ordinul ANRE 18/2005 "Înregistrarea eronată, respectiv neînregistrarea consumului de energie electrică, se poate depista cu ocazia citirii indexului contorului, a verificării periodice a contorului sau cu ocazia verificării schemei de montaj, a exactităţii indicaţiei contorului, făcută din iniţiativa operatorului de reţea, a furnizorului, la cererea consumatorului sau în urma sesizării unei terţe persoane".
- societatea de distributie a dat dovada de rea-credinta prin remedierea cu foarte mare intarziere a defectiunii, fapt ce a condus la cea de-a doua recalculare.
- la prima recalculare nu am avut posibilitatea sa alegem aplicarea art. 12 lit. c) din aceleasi reglementari ANRE "pe baza măsurării energiei electrice active efectuate pentru o perioadă caracteristică, de cel puţin 7 zile, din momentul remedierii situaţiei care a condus la nefuncţionarea grupului de măsurare", pentru a se stabili cu mai multa exactitate consumul de energie din cauza ca defectiunea nu era remediata.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Litigiu societate furnizare energie electric raducris77 raducris77 Buna ziua. In luna mai a.c. am fost notificat de catre operatorul de distributie a energiei electrice din jud. Ilfov ca in sarcina mea au stabilit un debit de ... (vezi toată discuția)
Recalculare consum enel Universul_tau Universul_tau Buna seara, Am si eu o problema cu cei de la Enel si din pacate nu stiu ce solutie juridica am. Speta este urmatoarea: Am incheiat ... (vezi toată discuția)
Enel solicita plata a 10000 lei consum estimat. putem contesta estimarea ? Guest123123 Guest123123 Enel solicita plata a 10000 lei (consum estimat de 14700 kw pt doi ani), dupa ce i-am solicitat sa verifice contorul care nu isi modifica index-ul si au ... (vezi toată discuția)