avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot sa ma pensionez?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot sa ma pensionez?

Buna ziua! Am 57 de ani, vechime 34 de ani. Intrebarea mea este daca am dreptul sa ma pensionez anticipat si in ce conditii. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:23, 27 Decembrie 2011
Varsta la care puteti solicita inscrierea la pensie, este influentata de mai multi factori: stagiul complet de cotizare, stagiul realizat in conditii speciale sau deosebite de munca, incadrarea corecta in grupele I si II de munca anterior datei de 1 aprilie 2001, includerea sau nu a perioadelor asimilate in stagiul realizat, calitatea de persoana cu handicap ori aceea de beneficiar al Decretului-lege nr.118/1990, numarul copiilor nascuti si crescuti pana la varsta de 10 ani, etc.
Pentru determinarea exacta a varstei si conditiilor dv. de pensionare, este necesar sa consultati un reprezentant al Casei de pensii si asigurari sociale.
Totusi, din datele sumare oferite, consider ca, la varsta pe care o aveti si daca cei 34 de ani de munca reprezinta si stagiu de cotizare, indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata (nu va pot spune daca partiala sau integrala).
diana lazar a scris:

Buna ziua! Am 57 de ani, vechime 34 de ani. Intrebarea mea este daca am dreptul sa ma pensionez anticipat si in ce conditii. Va multumesc!


Din datele furnizate , va pot spune ca :
Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2009 luna Septembrie la virsta standard de pensionare de 58 ani si 8 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 12 ani si 4 luni . Stagiul standard complet de cotizare este de 27 ani si 4 luni.

Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2004 luna Septembrie la virsta de 53 ani si 8 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 37 ani si 4 luni.

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2004 luna Septembrie la virsta de 53 ani si 8 luni** daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 27 ani si 4 luni.

Pentru a sti mai exact, este nevoie sa ne comunicati data nasterii, perioada de stagiu efectiva (anii de munca lucrati), daca ati lucrat in grupa a I-a sau a II-a de munca si cat timp etc.
Eu am luat in calcul ca data nasterii fiind ianuarie 1951 :)
Va multumesc pentru raspunsuri! Contul este al fiicei mele si am gresit cand nu am mentionat ca sunt barbat. Sunt nascut in septembrie 1951 si am lucrat 34 de ani si cateva luni (lucrez si acum). Nu am beneficiat de grupa. Imi cer scuze pentru neglijenta mea!
In acest caz :
Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2016 luna Septembrie la virsta standard de pensionare de 65 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul standard complet de cotizare este de 35 ani.

Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2011 luna Septembrie la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 45 ani.

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2011 luna Septembrie la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.
Am mai scris pe acest forum (si nu vreau sa supar pe colegii mei consultanti) ca pentru raspunsuri competente privitor la iesirea la pensie, intrati pe www.pensiiprahova.ro, unde sunt specialisti foarte buni si primiti raspunsul repede.

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensie anticipata. Popa Cornel Popa Cornel Buna ziua, ma numesc Popa Corneliu si as vrea sa stiu si eu daca am dreptul de a avea pensie anticipata si daca as putea-o obtine anul acesta sau data cea mai ... (vezi toată discuția)
Pot iesi la pensie ? mirelaprj mirelaprj Buna ziua, Am 52 ani si 6 luni , femeie , 34 ani vechime in munca din care 4 ani de grupa. Am citit legea actualizata 2009 si am vazut ca as putea iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata pante pante Buna seara, Pe baza urmatoarelor date: barbat, nascut la 5 august 1951, cu data angajarii in octombrie 1971, stagiu militar intre anii iunie 1972-nov 1973, ... (vezi toată discuția)