1. este mai bine neplatitor de tva, daca nu aveti investitii majore.
2. magazinele online sunt exceptate de la utilizarea aparatelor de marcat si veti elibera factura catre clienti, iar plata se poate face prin cont bancar sau ramburs catre firma de curierat(sunt mai multe posibilitati)
3.daca optati platitor de tva, nu puteti cumpara fara tva de la furnizori, dar aveti drept de deducere a tva inscrisa pe facturi.
Avantajul inregistrarii / neinregistrarii in scopuri de TVA in Romania depinde si de schema de business pe care intentionati sa o aplicati. Spre exemplu, intentionati sa livrati produsele catre state terete (adica, export in afara Comunitatii) sau catre persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in alte state membre UE? Intentionati sa achizitionati produsele din alte state membre UE? Sau produsele vor fi achizitionate si vandute mai departe din / in Romania?
Ca o adaugare la raspunsul de mai sus pentru intrebarea 3, daca furnizorul dumneavoastra aplica regimul de scutire pentru intreprinderi mici (si drept urmare, nu este platitor de TVA) atunci acesta va factura produsele catre dumneavoastra in regim de scutire (fara TVA).
In cazul asta, nu cred ca ar prezenta vreun avantaj inregistrarea in scopuri de TVA decat poate, asa cum zicea si xerxes mai sus, in masura in care aveti investitii foarte mari iar suma de TVA deductibila ar fi semnificativa.
Atentie totusi la plafonul care permite aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderi mici. Daca cifra de afaceri anuala declarata sau realizata depaseste plafonul de 35.000 EUR, atunci nu se mai poate aplica regimul special de scutire si ar trebui oricum sa va inregistrati in scopuri de TVA. Atentie si la achizitiile intracomunitare (in cazul in care decideti sa schimbati schema de business). Daca se efectueaza achizitii de bunuri din alte state membre ce depasesc suma de 10.000 EUR intr-un an calendaristic atunci ar trebui sa va inregistrati atat in scopuri de TVA (conform art. 153^1 din codul fiscal) cat si in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
De asemenea, sa aveti in vedere ca si in cazul in care decideti sa aplicati regimul special de scutire (si nu va inregistrati in scopuri de TVA) aveti obligatia sa tineti evidenta achizitiilor / livrarilor de bunuri / servicii prin intermediul jurnalelor de cumparari si de vanzari (vezi punctul 62 alin. (1) din HG 44/2004).
Si eu intentionez sa-mi deschid un magazin online. Doresc sa-mi fac PFA ca neplatitor de TVA dar as avea nevoie sa emit factura si bon fiscal, as dori sa stiu daca se poate astfel fara TVA.
Mentionez ca produsele le voi achiziona online din Germania, deci as avea nevoie sa ma incadrez ca intracomunitar.
Am o mare dilema si as avea neoie de niste informatii.