avocat_lascoschi a scris:
Constituie o amenintare la adresa barourilor legal constituite.
Cei mai afectati sunt insa cei care percep onorarii foarte mari.
Dom'le eu nu vad problema asa. Toata chestiunea are un puternic iz caragialesc. Catavencu s-a asociat cu Dandanache si au facut o chestie pe care o numesc "barou". Ei si ? E amenintata cumva profesia noastra de Agamita, care "de la pa'sopt si dai si lupta" ? Nu cred. E iritant sa-l vezi pe Agamita la instanta cum deranjeaza sedintele de judecata ? Da. Si aici e problema.
Daca pictorii ar avea o forma de organizare (sa o numim "Ordinul pictorilor") iar zugravii si-ar face si ei o organizatie numita "Ordinul constitutional al pictorilor" nu stiu daca pictorii s-ar simti amenintati, insa inclin sa cred ca nu pentru ca ei tot pictori raman in vreme ce ceilalti tot cu trafaletul pe ziduri dau. Ca sunt cativa (cum sa-i numesc, fara sa fiu grosolan ? Fraieri ? Naivi ?) care isi angajeaza zugravi sa le faca portretul nu poate sa constituie o amenintare pentru "Ordinul pictorilor" si nici pentru pictori. Este insa o fapta grava pentru ca acelui naiv i s-a prezentat o minciuna ca adevar de catre o persoana care isi aroga calitatea de pictor cu toate ca nu era decat un parlit de zugrav. Iar din punct de vedere al "Ordinului pictorilor" poate fi o paguba atat pentru ca acesta incaseaza in mod normal un anumit procent din pretul fiecarei lucrari contractate de membrii ordinului, taxa pe care zugravii nu o platesc, cat si pentru ca imaginea "Ordinului pictorilor" a fost lezata prin prezentarea ca maestri in pictura a unor ucenici zugravi.
In concluzie: Sunt "barourile constitutionale" (sic!) o amenintare ? Categoric nu! Sunt acestea jenante si iritante ? Da si trebuie eliminate pentru ca altfel ne putem trezi in Romania si cu alte nazbatii, de genul "Camera constitutionala a notarilor publici" "Camera constitutionala a medicilor", ba (dupa mintea unora) chiar si cu o "Biserica Romana Ortodoxa Constitutionala" - Curat constitutional, coane Pompiliu!