avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Baroul Constitutional - o amenintare sau fapta penala
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Baroul Constitutional - o amenintare sau fapta penala

Dupa cum stim Legea 51/1995 prevede ca profesia de avocat se exercita doar de persoane inscrise in UNBR si ca sunt interzise Constituirea si Functionarea de alte barouri. Au fost sanctionati cei din baroul constitutional? Art 281 din codul penal ar putea fi incadrarea lor juridica? Au facut organele de conducere ale UNBR ceva in sensul apararii profesiei noastre?
După ştiinţa mea, nu există Baroul constituţional. Avocaţii lui Bota sunt reuniţi într-o structură care poartă denumirea UNBR... :)

Parchetele s-au pronunţat pînă în prezent prin NUP. Unele instanţe au confirmat soluţile parchetelor. "Unele" însemnînd, de fapt majoritatea.

Chestiunea e discutată şi răsdiscutată. Nu cred că aveţi şanse să o lămuriţi aici.

Liviu S.Bordaş

1. Asociatii d-lui Bota nu sunt avocati. Avocatii sunt cei care functioneaza in temeiul Legii nr. 51/'95.
2. Inregistrarea marcii "ROBA" la OSIM de catre dl. Bota este cel mai ridicol, absurd, etc. lucru despre care am auzit legat de profesia de jurist.
Distinsul jurist maghiar Istvan Rat-Veg a publicat acum mai bine de 100 de ani "Istoria culturala a prostiei omenesti" (exista si o traducere romaneasca prescurtata cu ilustratii de Florin Puca =D> ). In paginile unei eventuale continuari a acestei monumentale lucrari (monumentala din toate unghiurile de vedere) si-ar gasi locul si asociatia d-lui Bota cu tot cu marca "ROBA" si interviurile de la OTV.
3. Nu cunosc temeiul NUP-urilor date in aceste dosare, dar daca s-a retinut ca faptuitorii nu aveau reprezentarea faptei savarsite si au actionat fara discernamant, e in regula. Aceasta e concluzia la care am ajuns si eu dupa ce am vazut cateva interviuri televizate. Atitudinea d-lui Bota tine de domeniul patologiei psihiatrice nu de domeniul dr. penal.
4. Lasand ironia la o parte faptele celor din autointitulatul "barou constitutional" sunt sanctionate de art. 281 Cod pen rap la prev. art. 25 din Legea nr. 51/'95. Insa mingea e in terenul Parchetului care din pacate a driblat si a pierdut posesia balonului (sic!).
5. In acelasi timp insa faptele "barosanilor" (asa se numesc corect membrii barourilor constitutionale, nu avocati) ce poarta pe ei marca "ROBA" au cauzat prejudicii barourilor si UNBR iar asta tine de prev. art. 998-999 Cod civ., insa nu am vazut inca nici un actiune promovata de barouri sau de UNBR. Aici cred ca mingea se afla in terenul nostru. Pasam ? Tragem la poarta ? Cadem in careu spectaculos si cerem "pinalti" ?
Buna ziua !
In legatura cu acest subiect, este scris un articol foarte interesant de catre dl. Mircea Stanculescu pe site-ul www.unbr.ro, fiind intitulat ,,Forme de raspundere contraventionala si penala a persoanelor care desfasoara ilegal activitatea de avocat in Romania,,. Contine referiri la Decizii ale Inaltei Curti, Curtii Constitutionale si Curtii europene.
Vi-l recomand !
MihaiTomescuAvocat a scris:

Dupa cum stim Legea 51/1995 prevede ca profesia de avocat se exercita doar de persoane inscrise in UNBR si ca sunt interzise Constituirea si Functionarea de alte barouri. Au fost sanctionati cei din baroul constitutional? Art 281 din codul penal ar putea fi incadrarea lor juridica? Au facut organele de conducere ale UNBR ceva in sensul apararii profesiei noastre?

Constituie o amenintare la adresa barourilor legal constituite.
Cei mai afectati sunt insa cei care percep onorarii foarte mari.
S-au facut mari eforturi din cate stiu pentru estomparea acestor actcitivitati dar cei din Baroul Constitutional au tot scapat.
Chiar am propus baroului sa puna o recompensa ( onorariu de succes) pentru rezolvarea problemei dar a ramas doar o propunere...

,,Pinalti" nu o sa ne fie acordat nici in caz de fault.Au fost deja cateva si...

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi a scris:
Constituie o amenintare la adresa barourilor legal constituite.
Cei mai afectati sunt insa cei care percep onorarii foarte mari.

Dom'le eu nu vad problema asa. Toata chestiunea are un puternic iz caragialesc. Catavencu s-a asociat cu Dandanache si au facut o chestie pe care o numesc "barou". Ei si ? E amenintata cumva profesia noastra de Agamita, care "de la pa'sopt si dai si lupta" ? Nu cred. E iritant sa-l vezi pe Agamita la instanta cum deranjeaza sedintele de judecata ? Da. Si aici e problema.
Daca pictorii ar avea o forma de organizare (sa o numim "Ordinul pictorilor") iar zugravii si-ar face si ei o organizatie numita "Ordinul constitutional al pictorilor" nu stiu daca pictorii s-ar simti amenintati, insa inclin sa cred ca nu pentru ca ei tot pictori raman in vreme ce ceilalti tot cu trafaletul pe ziduri dau. Ca sunt cativa (cum sa-i numesc, fara sa fiu grosolan ? Fraieri ? Naivi ?) care isi angajeaza zugravi sa le faca portretul nu poate sa constituie o amenintare pentru "Ordinul pictorilor" si nici pentru pictori. Este insa o fapta grava pentru ca acelui naiv i s-a prezentat o minciuna ca adevar de catre o persoana care isi aroga calitatea de pictor cu toate ca nu era decat un parlit de zugrav. Iar din punct de vedere al "Ordinului pictorilor" poate fi o paguba atat pentru ca acesta incaseaza in mod normal un anumit procent din pretul fiecarei lucrari contractate de membrii ordinului, taxa pe care zugravii nu o platesc, cat si pentru ca imaginea "Ordinului pictorilor" a fost lezata prin prezentarea ca maestri in pictura a unor ucenici zugravi.
In concluzie: Sunt "barourile constitutionale" (sic!) o amenintare ? Categoric nu! Sunt acestea jenante si iritante ? Da si trebuie eliminate pentru ca altfel ne putem trezi in Romania si cu alte nazbatii, de genul "Camera constitutionala a notarilor publici" "Camera constitutionala a medicilor", ba (dupa mintea unora) chiar si cu o "Biserica Romana Ortodoxa Constitutionala" - Curat constitutional, coane Pompiliu!

Alte discuții în legătură

Barouri marciuc marciuc ce parere aveti despre unbr-unbr traditional? (vezi toată discuția)
Baroul constitutional bucuresti ionela calugaru ionela calugaru Baroul constitutional Bucuresti este recunoscut i statle membre UE? (vezi toată discuția)