avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Asigurari de sanatate - o situatie in care am fost ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Asigurari de sanatate - o situatie in care am fost pusi/suntem multi dintre noi

Buna ziua
Asa cum spune titlul iata despre ce este vorba.
In perioada 2006-2010 am fost autorizat ca si PFA pana in octombrie 2010,data la care firma a fost radiata conform Certificatului de radiere cu Rezolutia nr.xxxxx a M.J.-O.N.R.C. Tribunal xxxxxx.
In perioada cat am activat nu am fost informat de CAS cum ca as fi dator si nici nu am beneficiat de servicii medicale.
In mai 2010 am avut control financiar si nu mi s-a imputat vreo datorie catre CAS.
Tot in octombrie 2010 am fost autorizat sa desfasor activitate ca I.I.(intreprindere individuala).
M-am inregistrat la CAS in ianuarie 2011 si am achitat plata contributiei CAS pe trimestrul 1 pt. 2011.Plata mi-a fost acceptata.
In aprilie 2011 m-am prezentat la CAS sa platesc pt.trimestrul 2 insa plata mi-a fost refuzata pe motiv ca figurez cu restanta pt.perioada 2006-2010 (restanta cu dobanzi si penalitati aferente.
Am depus la CAS o petitie in care am aratat cele de mai sus si am cerut sa mi se permita plata contributiei pt.2011 in continuare.
Raspunsul a fost acela ca trebuie sa platesc intai restantele,chiar daca autorizatia pt.PFA a fost radiata.
Este normal,este corect sa platesc pt. o firma ce a fost radiata ?
Este legal sa nu mi se permita plata contributiei CAS pt.I.I. nou infintata ?
In cazul acestui refuz sunt raspunzator pt. viitoarele penalitati ce mi se vor calcula ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: emkegl , utilizator 14:04, 10 Noiembrie 2011
Chiar daca PFA a fost radiata, suma reprezentand contributie de sanatate datorata pe perioada desfasurarii activitatii trebuie sa fie achitata. Pentru dobanzile si penalitatile de intarziere raspunzatoare se face II!
De ce nu le virati banii in cont? Scrieti pe ordinul de plata ce inseamna plata... "CAS I.I. trimestrul doi" - macar nu se mareste suma penalitatilor pana rezolvati intr-un fel problema.
trope_doi a scris:

De ce nu le virati banii in cont? Scrieti pe ordinul de plata ce inseamna plata... "CAS I.I. trimestrul doi" - macar nu se mareste suma penalitatilor pana rezolvati intr-un fel problema.

Chiar si asa se vor stinge mai intai datoriile cele mai vechi. Puteti scrie ce vreti pe ordinul de plata, nu are importanta.

ionescu iulian a scris:

Este normal,este corect sa platesc pt. o firma ce a fost radiata ?
Este legal sa nu mi se permita plata contributiei CAS pt.I.I. nou infintata ?
In cazul acestui refuz sunt raspunzator pt. viitoarele penalitati ce mi se vor calcula ?

1 Da. 2 Da. 3 Da

Chiar daca PFA-ul a fost radiat datoriile nu dispar. Va trebui sa platiti contributiile ce nu s-au prescris. Casa sa sanatate nu are legatura cu autorizarea sau radierea PFA-ului. Prin efectul legii, dvs daca obtineti venituri ca PFA trebuie sa platiti aceste contributii. Asta e tot ce-i intereseaza pe cei de la CASS

Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
grandanat, utilizator
Bine,inteleg sfatul dv.,dar de ce sa platesc dobanzi si penalitati din moment ce CAS nu mi-a trimis nici o notificare ori somatie ?
grandanat a scris:
Chiar si asa se vor stinge mai intai datoriile cele mai vechi. Puteti scrie ce vreti pe ordinul de plata, nu are importanta.

Nu pricep… :">
P.F.A e o forma de organizare, intreprinderea individuala este o alta forma de organizare = entitati diferite (cu “nr inregistrare” diferit etc s.a.m.d )
Care e temeiul juridic pentru aceasta “identitate de entitati” si e obligata intreprinderea individuala sa plateasca pentru persoana fizica autorizata (fie aceasta radiata sau nu) ? Pentru ca asa se traduce refuzul functionarilor de a incasa niste bani de la o entitate economica fara datorii…

Poate daca dezvaluiti temeiul juridic nu isi mai fac oamenii sperante desarte.

Art 19 OUG 44/2008:
[…]
(2) PFA poate cere ulterior schimbarea statutului juridic dobandit si autorizarea ca intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale, cu respectarea dispozitiilor cap. II si ale art. 21.

In asemenea caz ar fi posibil si probabil... Dar daca ionescu iulian nu a cerut schimbarea statului juridic?

Alte discuții în legătură

Restante cass- pfa inchis Iulianaz Iulianaz Daca in luna martie 2010 PFA-ul a fost radiat de la Registrul comertului cum mai pot fi urmarite restantele la plata contributiei la sanatate pentru care s-au ... (vezi toată discuția)
Se mai aplica penalitati si dobanzi dupa radierea pfa? tzitzi tzitzi Buna ziua. Am avut un PFA din 2006, radiat in iunie 2010. Nu am platit cuantumul total al impozitelor datorate, s-au cumulat majorari si acum am poprire pusa ... (vezi toată discuția)
Evitarea platii retroactive a asigurarii de sanatate ca angajat si pfa cu norma de venit alexberi alexberi Buna ziua, Incepand din 2007 sunt angajat cu carte de munca si program normal de 8 ore pe zi. In plus tot din 2007 am un PFA cu Norma de Venit in care ... (vezi toată discuția)