In afara de slujba nr. 1, sunt si traducator autorizat. In perioada sarcinii (care urmeaza a fi parte din ultimele 12 luni de munca inainte de nastere) am prestat servicii de traducere, pentru care am platit impozite...etc.
Intrebarea mea este daca aceste venituri suplimentare se vor lua in calcul la indemnizatia de crestere a copilului (care se va naste in a doua jumatate a lunii ianuarie 2012). Multumesc
ORDONANTA DE URGENTA nr. 111 din 8 decembrie 2010
privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
MONITORUL OFICIAL nr. 830 din 10 decembrie 2010
" ART. 3
(1) Veniturile din salarii, din activitãţi independente şi din activitãţi agricole prevãzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi reprezintã valoarea obţinutã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzãtor fiecãrei categorii de venit.
(2) Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintã, dupã caz:
a) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţã între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivã şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicalã plãtitã în luna respectivã pentru veniturile din salarii, la locul unde se aflã funcţia de bazã;
b) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţã între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri;
c) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, calculatã potrivit legii de cãtre plãtitorul acesteia, pentru perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6);
d) suma încasatã de persoana îndreptãţitã care realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
e) suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãţi independente determinat în condiţiile legii;
f) suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãţi agricole determinat în condiţiile legii.
(3) Pentru persoanele care realizeazã venituri din salarii, solde/salarii din funcţie, venitul brut reprezintã salariul de bazã, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de naturã salarialã ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(4) În cazul în care o persoanã realizeazã concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.
(5) În situaţia prevãzutã la art. 2 alin. (6), dacã persoana realizeazã concomitent venituri supuse impozitului atât în ţarã, cât şi în statele care aplicã Regulamentul, se iau în calcul doar veniturile realizate în ţarã.
ART. 4
(1) În calculul celor 12 luni prevãzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lunã în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lunã întreagã.
(2) Prin fracţiune de lunã se înţelege efectuarea a cel puţin jumãtate din zilele lucrãtoare din acea lunã în care persoana îndreptãţitã a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptã ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lunã sã fie constituitã dintr-un numãr mai mic de zile lucrãtoare decât cel prevãzut la alin. (2).
(4) În situaţia în care naşterea copilului se produce înainte de termen, perioada prevãzutã la art. 2 alin. (1) se diminueazã cu perioada cuprinsã între data naşterii copilului şi data prezumatã a naşterii, certificatã de medicul de specialitate."
Deci, vor fi luate in calcul toate veniturile dvs. pentru care ati platit impozit.
Daca imi mai este permis sa reiau aceasta discutie...
MI-ati spus ca toate veniturile (din slujba principala si din alte activitati) vor fi luate in considerare in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.
O alta intrebare pe care o am este urmatoarea:
Cine emite documentul care atesta veniturile mele din activitatea de traducator autorizat? Eu am facturile si chitantele emise (si pot demonstra plata la zi a impozitului aferent).
Va multumesc.