avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistrare factura cu discount
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistrare factura cu discount

Lucrez la o firma care comercializeaza ciment.Plata se face in avans,iar in momentul primirii marfurilor pe factura este inclus un discount pt plata in avans,discont promo si discount cantitate.Intrebarea mea este:discounturile respective le inregistrez prin contul767 reprezentand un venit pt firma,sau inregistrez factura la valoarea neta,neevidentiind aceste discounturi?Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns !
Cel mai recent răspuns: zaira_simona , utilizator 10:23, 15 Noiembrie 2011
Inregistrati valoarea discount-ului separat, in cont 767. Receptia marfurilor o faceti la pretul de vanzare trecut de furnizor in factura. Cred ca stiu la ce furnizor va referiti. :)
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
multumesc mult pentru raspuns!
am uitat sa specific,factura de discount nu este separata de factura de primire a marfurilor,dscountul este facturat o data cu marfa....
Ordin 3055/2009, art 51:
(6) Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru
achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent
de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute").

Scontul pt plata in avans se inreg direct in ct 767.

Art 51:
(3 ) Reducerile comerciale acordate de furnizor si înscrise pe factura de achizitie
ajusteaza în sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
( 4 ) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior
facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct în contabilitate
(contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale
acordate"), pe seama conturilor de terti.
(5) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de
vânzare;
b) remizele - se primesc în cazul vânzarilor superioare volumului convenit sau daca
cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate
cu acelasi tert, în decursul unei perioade determinate.

Discountul de cantitate si cel promo micsoreaza pretul de achizitie al bunurilor, daca sint inscrise in fact de achizitie. Daca sint facturate ulterior se inreg in ct 609.
exemplu:ciment -11809.51
discount promo -3032.17
discount cantitate -478.76
discount plata avans-319.18,in momentul receptionarii marfurilor,fac urmatoarele inregistrari:371-401 8298.58(adica val marfii-disc promo-disc cantitate?)
401-767 319.18?pls!!!!!!!!!!!!!!

Alte discuții în legătură

Contul 767? denisa2011 denisa2011 buna seara, am o factura de discount de la un furnizor, trec 767 cu minus?? (vezi toată discuția)
Reduceri comerciala sanducatanas sanducatanas Sunt SRL si primesc marfa de la diferiti furnizori.La sfarsitul lunii primesc facturi de reducei comerciale.Com.in ce cont le inregistrez? Multumesc. (vezi toată discuția)
Reduceri comerciale si financiare Floristeanr Floristeanr Care sunt implicatiile reducerilor comerciale si financiare in situatiile financiare? (vezi toată discuția)