avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum pot sa-mi platesc singura contributia de asigurari ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum pot sa-mi platesc singura contributia de asigurari sociale pentru a beneficia de pensie?

nu am lucrat niciodata....doresc sa stiu daca se poate sa imi platesc singura contributiile pentru a putea sa ies la pensie la 60 de ani.....la ce suma se ridica si daca se poate sa platesc aceasta suma in doar cateva transe...multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:24, 21 Noiembrie 2011
- Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 708 lei veti plati 222 lei lunar.

Dar la ce se refera acea perioada de maxim 12 luni?
Adica se poate plati contributia, in avans, pentru cel mult 12 luni, sau altfel spus o data pe an pentru urmatoarele 12 luni.
Si 30% ? Pai inseamna ca salariatii nu primesc in mana poate nici 50 % !!!:stunned:
Iulian81:
1. - Nu inteleg ce doriti.
- Ce au salariatii (care salariati?) cu acest contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii, contract incheiat de o persoana care nu este salariat?

2. Pentru salariati contributiile sunt platite lunar de catre angajatori.

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare sociala sas nico sas nico Buna sunt nico si as avea o intrebare si vas fi recunoscatoare daca mati ajuta. Eu de curand miam terminat scoala si nu imi gasesc nimic de lucru :(( as dori ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie mihaela donea mihaela donea daca nu am venituri salariale pot sa imi platesc la pesii contributia pe o perioada de 3-4 ani, in asa fel incat sa imi pot acoperi cei 30 de ani minimi de ... (vezi toată discuția)
Vechime munca ContSters211210 ContSters211210 nu lucrez din 2009 si vreau sa imi mearga vechimea, cat trebuie sa platesc pe luna si unde pt a merge vechimea? se poate plati si din urma ? (vezi toată discuția)