avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot beneficia de pensie de invaliditate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot beneficia de pensie de invaliditate?

Am 44 de ani, cu o vechime pe cartea de munca de 10 ani si-un pic,cu probleme grave de sanatate. Mai precis am descoperit o tumora la coarda vocala si a sinusului piriform stang si in zona paralaringiana, aparent fara depasirea liniei mediene(asta la un ex. CT) si la un ex. histopatologic a unui ganglion laterocervical stang , am fost diagnosticata cu Metastaza linfonodulara de carcinom epidermoid cu zone de necroza. In urma acestor diagnostice mi s-a propus operatia mutilanta cu piederea totala a vocii pe care am refuzat-o, apoi mi s-a propus o chimioterapie foarte agresiva , pe care iara am refuzat-o (deoarece sunt f. slabita 40 kg.) si am facut radioterapie 15 sedinte din 23 recomandate, deoarece nu ma mai puteam alimenta din cauza arsurilor din gat. Medicul curant mi-a spus sa merg la mine in judet si sa-mi fac dosar de pensie pentru ca la diagnosticul acesta indiferent de vechimea pe care o am in campul muncii , voi beneficia de pensie pe caz de boala. Unele persoane imi spun ca nu beneficiez ca nu am 14 sau 15 ani vechime in munca. Intrebarea mea este daca ma voi putea pensiona si care sunt actele necesare pensionarii si procedurile pe care trebuie sa le urmez deoarece radioterapia am facut-o intr-un alt judet si nu stiu cui trebuie sa ma adresez mai intai (trebuie sa ma inscriu la oncologia din galati apoi ...fac restul documentelor? sau nu stiu cum sa procedez?)
Va multumesc din suflet ! O SEARA PLACUTA!
PS: astept raspunsul d-voastra.
Cel mai recent răspuns: coze , utilizator 13:11, 28 Aprilie 2012
Pentru boala obisnuita, o persoana de varsta dv. are nevoie 17 ani stagiu de cotizare.

Art. 74. — Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevăzute la art. 68 alin. (1) lit. a) și b), alin. (2), (3) și (4).

Art. 68. — (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă și bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei și SIDA;

Medicul specialist va intocmi documentele si recomandarea catre comisia de expertiza mediccala a capacitatii de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
ContSters42179, utilizator
astazi am primit decizia de pensionare pe caz de boala : GR.2 cu pierderea totala a capacitatii de munca- cu o boala in stadiu avansat, cu termen de revizuire la 1 an. Stie careva cam care este cuantumul acestui grad de pensie cu vechime de 13-14 ani in munca. Am inteles ca pot beneficia si de pensie de handicap ptr ca am operatie ,imi puteti raspunde? cine imi face referatul ptr astfel de pensie? tot medicul oncolog sau.... de familie?
VA MULTUMESC ANTICIPAT!
1. Cuantumul unei pensii depinde in principal de marimea veniturilor realizate, insa, indiferent care va fi pensia stabilita in decizie, nu veti primi mai putin de 350 de lei lunar.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie de handicap (nu de pensie!) trebuie sa fiti incadrata in grad de handicap. Potrivit Legii nr. 448/2006, incadrarea in grad de handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Este tot ce pot sa va spun eu aici, intrucat incadrarea in grad de handicap este altceva decat incadrarea in grad de invaliditate si nu are legatura cu pensiile.
Mai amo intrebare: daca am studii superioare terminate la Frecventa Redusa se trec anii de facultate ca si vechime pe cartea de munca, sau e valabil doar ptr cei care termina la ZI?
Multumesc!
Daca ati terminat la fara frecventa, perioada nu este asimilata stagiului de cotizare. Sunt asimilate stagiului de cotizare numai perioadele necontributive in care o persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar (art. 49, alin. 1, lit. b din Legea nr. 263/2010).

Alte discuții în legătură

Pensie invaliditate-calculata gresit??lamuriti-ma, va rog! jurcutsorina jurcutsorina Va rog frumos sa ma ajutati, ca am si eu niste nelamuriri. Tatal meu a fost incadrat in gradul II pentru pensia de invaliditate. In urma deciziei de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie Dimi Martha Dimi Martha Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca am vreo sansa sa-mi fie recalculata pensia la cerere deoarece suspicionez ca s-a gresit ceva la calcul. ... (vezi toată discuția)
Relatii calcul pensie tedy tedy cu respect, pe data de 01-02-2008 am fost pensionat pe caz de boala profesionala.varsta la care s-a ivit invaliditatea a fost de 50 ani 1 luna 18 zile.Stagiul ... (vezi toată discuția)