avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Garantie de buna executie
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Garantie de buna executie

Daca la o licitatie unde firmele prezente au trecut in propunerea financiara garantia de buna executie in procent de 2.5 si au semnat contractul fara modificari, unde este specificat faptul ca garantia de buna executie este in cuantum de 5 %din valoarea contractului, se poate considera ofertaca fiind neconforma si in acest fel pot fi eliminati sau nu?
Cel mai recent răspuns: bfcoby , utilizator 15:31, 24 Noiembrie 2011
Depinde! Daca operatorii care au depus propunerea cu garantia de buna executie de 2,5% sunt microintreprinderi, atunci nu va putea sa fie considerata neconforma (Legea 346/2004 ?!). Daca, in cuprinsul documnetatiei de atribuire si in contractul atasat propunerii lor garantia de buna executie este de 5%, iar operatorii nu au calitatea de microintreprinderi, sau clelelte categorii prevazute de lege, ar putea fi considerata si neconforma. Neconformitatea nu se apreciaza vis-a-vis de continutul contractului semnat, ci relativ la continutul documentatiei de atribuire. Exista posibilitatea sa nu fi operat modificari in contractul propus de Autoritatea Contractanta, de teama ca oferta lor sa nu fie declarata neconforma intrucat aduce modificari contractului propus de natura sa dezavantajeze autoritatea contractanta. Atentie mare!
daca va referiti la garantia de participare Hotararea 925/2006 la ART. 85 prevede "
Autoritatea contractantã are obligaţia de a preciza în documentaţia de atribuire dacã pentru participarea la procedura este prevãzutã obligaţia ofertanţilor de a constitui o garanţie de participare. In cazul în care documentaţia de atribuire prevede o astfel de obligaţie, atunci aceasta trebuie sa conţinã şi urmãtoarele informaţii:
a) cuantumul garanţiei de participare în suma fixa, suma care nu poate depãşi 2% din valoarea estimatã a contractului de achiziţie publica/acordului-cadru;
b) perioada de valabilitate a garanţiei de participare, care va fi cel puţin egalã cu perioada minimã de valabilitate a ofertei, astfel cum a fost solicitatã prin documentaţia de atribuire.
"
in cazul garantiei de buna executie la ART. 89 din cadrul aceleasi hotarari se prevede
(1) Garanţia de buna execuţie a contractului se constituie de cãtre contractant în scopul asigurãrii autoritãţii contractante de îndeplinirea cantitativã, calitativã şi în perioada convenitã a contractului.
(2) Autoritatea contractantã are obligaţia de a stabili în documentaţia de atribuire modalitatea de constituire a garanţiei de buna execuţie, precum şi cuantumul acesteia, care însã nu trebuie sa depãşeascã 10% din preţul contractului, fãrã TVA
3) In cazul atribuirii unui contract de furnizare sau de servicii - cu excepţia serviciilor de proiectare -, a cãrui valoare estimatã este mai mica decât valoarea prevãzutã la art. 124 din ordonanţa de urgenta 34/2006, precum şi în cazul unui contract atribuit în urma aplicãrii procedurii de negociere fãrã publicarea prealabilã a unui anunţ de participare, autoritatea contractantã are dreptul de a nu solicita contractantului constituirea garanţiei de buna execuţie.
.


am depus in documente utile aceasta hotarare actualizata daca doriti sa o studiati.
De acord cu prevederile expuse. Dar eu nu am spus nicio clipa despre aceste prevederi. Legea 346/2004 (daca nu ma inseala memoria, referitor la numar) se refera la anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca anumite societati pentru a fi catalogate ca fiind intreprindere mica, mijlocie sau microintreprindere. La art. 16 din aceasta lege sunt prevazute unele facilitati, respectiv si aceea de a plati numai 50% din garantia de participare/de buna executie, etc. Cititi putin si acea lege!
Este adevarat ce spuneti dna consilier, este vorba de legea 34/2006 legea achizitiilor care si ea prevede ceea ce dvs ati scris mai sus, pe langa aceasta din pacate aceasta lege nu prevede garantia, ci este prevazuta in hotararea925/2006 , dar este foarte bine daca puteti citi si legea achizitiilor.
legea 346/2004 fiind legea iMM s-ar putea si ea sa prevada anumite chestiuni.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
Adorjan Ramona, Consilier juridic
polemicile sunt bune, insa, uneori practica... spune altceva. s-a solicitat garantie 5%? bun. atunci orice sociatete ce face parte din categoria IMM are dreptul de a o constitui in cuantum de 50% din valoare, deci, 2,5%. oferta nu poate fi neconforma. punct. indiscutabil.
trebuie doar sa dpuna acea delaratie de IMM in cadrul ofertei. daca in oferta fiananciara este specificat 2,5% iar in modelul de contract insusit nu, atunci, comisia de evaluare poate cere clarificari, nicidecum sa declare oferta neconforma.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
artgon, utilizator

Alte discuții în legătură

Referitor la indeplinirea cerintei valorice a cifrei de afaceri, de catre un tert sustinator crenguta1963 crenguta1963 Un OFERTANT are calitatea de IMM, dovedita prin documente, iar in cadrul procedurii de atribuire este impusa cerinta valorica privind cifra de afaceri. - ... (vezi toată discuția)
Participare imm la licitatii publice costy2374 costy2374 Buna ziua, stie cineva daca pentru a participa la o licitatie publica, garantia de participare(50%) trebuie insotita in mod obligatoriu, (stipulat in ... (vezi toată discuția)
Achizitii publice - imm iarina_73 iarina_73 Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu o problema. Exista in O.U.G. nr.34 din 2006 modificata un text de lege prin care sa se precizeze faptul ca daca participa ... (vezi toată discuția)