avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune mansarda si gradina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune mansarda si gradina

Locuiesc intr-un imobil cu 4 apartamente (2 la parte si 2 la etaj) si o mansarda. Acest imobil are in jurul lui un teren impartit in 4 suprafete cu destinatia de gradina (mentionate in actele de proprietate ale apartamentelor), iar mansarda este suprafata comuna folosita drept pod unde se usuca rufele de catre toti locatarii, dar nimeni nu doreste sa participe financiar pentru a repara acoperisul care este intr-o stare deplorabila.
As dori sa ies din indiviziune pentru a-mi putea amenaja partea mea de mansarda, pentru a-mi construi un foisor in curte si pentru a-mi schimba gardul. Mentionez ca unul din vecini nu doreste sub nicio forma sa-mi dea acordul pentru foisor, gard si amenajare partiala mansarda, acord necesar pentru a face orice modificare in spatiile considerate comune. De asemenea, toti vecinii mi-au comunicat ca nu au bani pentru a incepe iesirea din indiviziune.
Pot sa incep singura procedurile de iesire din indiviizune? Cam care sunt costurile?
Va multumesc mult, in mod anticipat, pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: DoamnaIlenus , utilizator 16:01, 31 Iulie 2012
Puteti iesi din indiviziune numai daca mansarda si gradina nu intra in categoria bunurilor considerate parti comune ale imobilului, situatie in care va aflati in situatia coproprietatii fortate.
Potrivit art.649 din Noul Cod Civil, sunt considerate parti comune :
-terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite
- fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
Daca respectivele spatii ar intra in categoria partilor comune, acestea sau parti din acestea pot fi atribuite coproprietarilor, nu in proprietate, ci in folosinta exclusiva, prin decizie de atribuire adoptata cu o majoritate de 2/3 din numarul coproprietarilor si al cotelor parti (art.650 Noul Cod Civil).
Ca sa demarati singura procedura de iesire din indiviziune, va trebui sa-i actionati in judecata pe ceilalti coproprietari.
Costurile unui proces pentru iesirea din indiviziune sunt :
- taxa judiciara de timbru : 3% din valoarea bunului;
- timbru judiciar 10 lei
- onorariu avocat, care se negociaza cu avocatul pe care il veti alege sa va reprezinte interesele
- onorariu pentru efectuarea unei expertize topografice (pentru partajarea terenului gradinii)
- onorariu pentru efectuarea unei expertize in constructii (pentru partajarea mansardei).
Onorariile pentru efectuarea expertizelor se stabilesc de instanta de judecata.
Cheltuielile pe care le veti efectua cu procesul se vor recupera de la partile adverse, sub forma cheltuielilor de judecata, in cazul in care veti castiga.
Daca veniturile si cheltuielile dvs. lunare nu va permit achitarea cheltuielilor necesare procesului, puteti formula cerere de ajutor public judiciar pentru scutire, reducere, esalonare sau amanare platii, in conditiile OUG nr.51/2008.
Va multumesc mult pentru raspuns! Eu am depus de foarte mult timp, la primarie dosarul pentru a solicita autorizatia de amenajare/renovare a partii din mansarda ce este deasupra apartamentului meu si pana acum mi s-a tot spus ca imi trebuie acordul tuturor proprietarilor pentru a primi aceasta autorizatie. Nu am stiut ca s-a schimbat Codul Civil. Din cei 4 proprietari ai apartamentelor din imobil, unul sunt eu, 2 mi-au dat declaratie notariala pentru folosirea exclusiva a cotei lor din mansarda, deci ar trebui sa primesc autorizatia fara probleme. Oare trebuia adaugata la acea declaratie notariala si o schita a mansardei, cu precizarea exacta a partii pe care urmeaza sa o folosesc?
Va multumesc inca o data pentru ajutorul nepretuit si vestea foarte buna pe care mi-ati dat-o!


Da, consider ca este necesara si identificarea partii din mansarda pe care urmeaza sa o folositi in mod exclusiv.
Indraznesc sa va mai intreb ceva: pentru iesirea din indiviziune, e necesara plata taxei de timbru, 3% din valoarea imobilului, asa cum mi-ati comunicat. Intrebarea este cum aflu care este valoarea imobilului? Se face o reevaluare a acestuia de catre o autoritate anume?
Valoarea o apreciati dvs. in cererea de chemare in judecata. Daca judecatorul sau una dintre partile adverse o considera a fi pre amica, se dispune efectuarea unei expertize de catre un expert evaluator. Fiind vorba de un partaj, in cadrul expertizei in constructii efectuata in vederea stabilirii loturilor, care urmeaza a fi atribuite fiecarui coproprietar, se va stabili si valoarea mansardei, pentru a se calcula si eventualelel sulte.
In acest caz timbrarea se face in doua etape : prima data la inceputul procesului, in raport de valoarea indicata prin cererea de chemare in judecata; dupa efectuarea expertizei se va plati un supliment, daca va fi cazul.

Alte discuții în legătură

Recompartimentare de spatzii de serviciu comune (indiviziune) gyll gyll Buna ziua, Apelez la Dumneavosta in urmatoarea problema: Am in proprietate personala 4 camere in cadrul unei mansarde intr-o vila (cu 3 niveluri + ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca o mansarda dintr-un imobil are cadastrul facut? DoamnaIlenus DoamnaIlenus Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil cu parter si etaj. La parter locuiesc 2 familii, la etaj 2 familii. Avem o casa a scarilor interioara la capatul careia sa ... (vezi toată discuția)
Coproprietate si trai in comun ContSters88537 ContSters88537 Buna seara, am o problema legata de coproprietatea in indiviziune. Daca eu detin apartamentul principal dintr-un imobil de P+1+MANSARDA, si sunt proprietar pe ... (vezi toată discuția)