themis a scris:
Articolul 70^1, introdus în Legea nr.31/1990 prin modificarea operată de OUG 52/2008, prevede:
Actele de dispoziţei asupra bunurilor unei societăţi comerciale pot fi încheiate în temeiul puterilor conferite reprezentanţilor legali ai societăţii, după caz, prin ....
Muult mai limpede ar fi fost daca textul era redactat asa:
Actele de dispozitie ... pot fi incheiate
de reprezentantii legali ai societatii
in temeiul puterilor conferite lor dupa caz prin ...
Mie una mi se pare ca asta au vrut sa spuna: de catre CINE pot fi incheiate si mai ales IN CE TEMEI - astfel incat sa fie justificata o derogare de la regula simetriei formelor. (act autentic/procura autentica)
Numai in acesta cheie de citire mi se pare ca are logica si sens acesta derogare. Adica, mai neaos, daca am stabilit odata cine sunt reprezentantii legali ai societatii si le-am stabilit puterile, si daca ei pot face toate operatiunile cerute pt. aducerea la indeplinire a obiectului societatii,
afara de restrictiile aratate in AC, atunci de ce trebuie sa le mai mazgalesc de fiecare data cate o imputernicire autentica pentru a reaminti lumii ca ei totusi pot sa faca ceea ce am decis deja, de mult, ca pot sa faca? ... cam asta e ideea
Si in mod clar, reprezentantii legali avuti in vedere de text sunt administratorii societatii.
Nu este reprezentant LEGAL orice persoana desemnata (imputernicita sa inchieie un anumit act) prin actul juridic de tip CONTRACTUAL pe care il reprezinta decizia adunarii generale.
Stiu, o sa zici: bine, bine, dar si administratorul poate fi desemnat la fel (nu numai prin Ac dar si prin hot AGA) Da, dar odata ce a fost desemnat ca admin, continutul mandatul dat lui nu mai e exclusiv contractual, reglementarea acestui continut fiind completata de dispozitiile LEGALE. (asta ii face pe unii sa-l numeasca "reprezentant legal" - desi poti gasi si o intreaga bibliografie care critica teoria organicista) pe cand simpa imputernicire data unui oarecare Gheorghe pentru o oarece operatie ramane doar de natura conventionala.