avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... CADASTRUL GENERAL AL ROMANIEI ESTE TERMINAT?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

CADASTRUL GENERAL AL ROMANIEI ESTE TERMINAT?

Haosul proprietăţii din România: proiectul-pilot de Cadastru General bate pasul pe loc
Visul de a avea un milion de proprietăţi înregistrate gratuit în evidenţele de cadastru şi carte funciară până la jumătatea anului 2013 pare tot mai îndepărtat, autorităţile nereuşind să ducă la bun sfârşit nici măcar prima etapă a proiectului-pilot de înscriere în Cadastrul General a doar 19 localităţi
Până acum, prin înregistrarea sporadică a proprietăţilor au fost înregistrate în cartea funciară aproximativ 10%-15% din numărul total al imobilelor din România. Înscrierea celor aproximativ 60 milioane de imobile de pe întregul cuprins al ţării în Cadastrul General ar putea fi realizată în sase-sapte ani, cu un buget estimat de 600-800 milioane euro, potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Dată fiind această situaţie, autorităţile au demarat, în martie, proiectul-pilot finanţat cu peste 47 milioane euro printr-un împrumut de la Banca Mondială. Proiectul trebuia finalizat în octombrie, dar în acest moment în nicio comună nu s-au încheiat activităţile. Reprezentanţii ANCPI pun nereuşita pe seama neregulilor găsite în teren. Astfel, s-a constatat lipsa planurilor parcelare pentru terenurile din extravilanul localităţilor, iar în zonele necooperativizate nu există niciun fel de plan pentru identificarea terenurilor.
Mai mult, în aceste zone proprietarii nu deţin acte de proprietate conform legii pentru a putea fi înscrise, transmiterea dreptului de proprietate făcându-se deseori prin acte sub semnătură privată.

30% dintre proprietari, decedaţi

A dus la întârzierea livrărilor şi situaţia neclară a actelor de proprietate. Titlurile de proprietate emise în baza legilor funciare conţin multe erori: greşeli de scriere a numelor titularilor, greşeli în numerotarea parcelelor, lipsa identificării parcelelor sau schimbarea amplasamentelor în teren faţă de cele înscrise în titluri. „O altă problemă majoră a proiectului o constituie faptul că aproximativ 30% dintre proprietari sunt decedaţi, iar moştenitorii acestora, deşi au preluat faptic moştenirea, nu au dezbătut succesiunea.

Pentru rezolvarea acestor situaţii, ANCPI a negociat cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici stabilirea pentru dezbaterea moştenirilor în cadrul proiectului a unui onorariu fix de 150 lei, indiferent de numărul moştenitorilor, de patrimoniul succesoral şi de numărul transmisiunilor succesive.

În acelaşi timp, pentru a ajuta moştenitorii să suporte impozitul aferent transmiterii moştenirii, ANCPI poartă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, în vederea stabilirii unor politici avantajoase de plată a impozitului pe transferul proprietăţii, prevăzut de Codul fiscal“, a arătat Eugenia Sas, specialist Carte Funciară - Direcţia Managementul Proiectelor.
În acest moment, se desfăşoară activităţi în 15 comune din cele 19 (lucrările în Valea Mărului, Nana, Roşeţi şi Saelele vor începe abia în anul următor).

Primării fără plan parcelar


Proiectul-pilot de Cadastru General merge destul de greu. Contractele sunt încheiate între ANCPI şi firmele de cadastru şi topografie, dar vizează multe date culese din primării, care nu sunt parte contractantă. De asemenea, recepţia lucrărilor se face la OCPI (Oficiul teritorial de cadastru). ANCPI nu are instrucţiuni foarte clare de aplicare a Cadastrului General, şi astfel fiecare OCPI are un mod al lui propriu de abordare a recepţiei.

„Suntem mai multi actori: executanţii, ANCPI, primăria şi OCPI, şi dacă unul din aceştia nu înţelege rolul pe care îl joacă, lucrarea stagnează şi se finalizează foarte greu. Astfel, sunt primării care au planuri parcelare, cunosc proprietarii, şi altele la care nu există nicio umbră de plan parcelar după 20 de ani de aplicare a legilor proprietăţii. Din acest motiv, fiecare localitate are un anumit stadiu de realizare“, a spus Cornel Păunescu, reprezentantul firmei Topoexim, care execută lucrările în localităţile Moara, judeţul Suceava şi Saschiz, judeţul Mureş.

El a arătat că la Moara lucrările sunt întârziate pentru că nu au existat planuri parcelare. „A trebuit să mergem şi să identificăm în teren fiecare proprietar în parte. În acest moment, am încheiat planurile parcelare şi am preluat actele pentru intabulare de la fiecare proprietar în parte. La Saschiz avem concursul primăriei şi predarea va fi în februarie anul viitor“, a precizat Păunescu. ANCPI a demarat lucrările Proiectului CESAR cu 19 comune din 13 judeţe, iar în martie 2012 va începe a doua etapă de extindere, în 41 de comune.

Teoretic, asta înseamnă realizarea lucrărilor de cadastru în 41 de comune din 16 judeţe, acoperind o suprafaţă de 700.000 ha, si are termen de finalizare 30 iunie 2013.

Până la această dată, singurul proiect de Cadastru General finalizat cu înregistrarea imobilelor în cartea funciară este proiectul realizat de ANCPI în anul 2007, în comuna ªtefan Vodă din judeţul Călăraşi. În urma lucrărilor de înregistrare sistematică realizate, din cele 4.750 de proprietăţi existente, reprezentând suprafaţa de 7.000 ha, s-au deschis cărţi funciare pentru 4.320 de imobile. Pentru restul de 430 de imobile nu s-au deschis cărţi funciare, întrucât nu au fost identificaţi deţinătorii.
Sursa - revista capital din 29.11.2011=D>=D>#-o
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 17:39, 21 Decembrie 2011
Ce intelegeti prin cadastru general? De ce ar fi bine sa se facă?
Cadastrul general abia a început.A fost iniţiat proiectul Cesar, proiect de înregistrare gratuită a proprietăţilor din România., care prevede că până în 2013 să se facă înregistrări din 15 judeţe.
Acest lucru, ar fi şi unul din motivele introducerii avizărilor expertizelor judiciare de către OCPI, pentrucă automat, orice lucrare se va putea înscrie în evidenţele oficiale.deci se va putea face şi întabularea respectivă.
Pentru cadastrul general au fost elaborate şi normele metodologice şi s-a estimat că va dura cca 10 ani.
Land Man a scris:

Ce intelegeti prin cadastru general? De ce ar fi bine sa se facă?


vedeti acesta e un subiect asemanator cu "legea cainilor" ;) trezeste sentimente care umbresc ratiunea. Asa ca fiecare isi exprima pasiunile uitand de subiect....

Cadastru general din punct de vedere al contribuabilului inseamna intabulare gratuita.!
din punct de vedere al guvernului inseamna .... multa mita de la marile firme de topografie care fac cadastru general.
Practic "cineva" ar trebui sa vina cu registratorul CF de mana la fiecare acasa si pe camp si sa il inscrie in CF.
:offtopic:
articolul este cam "anacronic" - de ex de ceva luni bune pentru "plan cadastral" depui o cerere la OCPI primesti TOATE datele toate titlurile in copie, totul gratis. nu iti ramane decat sa masori Tarlaua (planul cadastral se refera strict la o tarla, extravilan) sa asezi toate proprietatile (arabile, fanete extravilan) si daca suma acestora este egala cu suprafata din tarla depui documentatia la Primarie, acestea o semneaza, si o trimit la OCPI (care se bucura, ca au sef politic) si o avizeaza cu rigorile oricarei lucrari de intabulare. Mai mult acorda fiecarei parcele un nr cadastral. Practic toti sar peste faza cadastru, masuratori etc. Pentru a se intabula trebuie doar sa duca cu o cerere simpla actele la CF!!!!
Foarte simplu... dar nu merge #-o pentru ca nimeni nu te plateste pt asta. (in afara de stat care face licitatii nu pe Tarlale ci pe Unitati Administrative. Adica vrei sa faci asta pt o Comuna cu 20 de sate si 5000 de Hectare?, pai... daca nu poti lasa firmele mari.....................)


Ps: pe pagina ANCPI sunt publicate pe judete Tarlalele care au planuri cadastrale si daca va gasiti parcelele pe acolo inseamna ca... (ati scapat de mine si colegii mei autorizati cadastru) va adresati direct CF cu Actele de proprietate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
Cristian Fara, Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI
CADASTRUL GENERAL = conform legislatiei in vigoare= LEGEA 7/1996.
Art. 1 (1) Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea,reprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indiferent de destinatia lor si de proprietar.
(2) Entitatile de baza ale acestui sistem sunt parcela, constructia si propietarul.
(3) Prin imobil, in sensul acestei legi, se intelege parcela de teren, cu sau fara constructii.
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea vrea sa realizeze Cadastrul General al Romaniei cu cei de la Samsung
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, s-a intalnit, marti, la Gyongju (Republica Coreea), cu vicepresedintele companiei Samsung C&T Corporation, Yang-Bai Kim, in cadrul careia s-a discutat despre posibilitatea colaborarii intre MDRT si compania Samsung, sub forma parteneriatului public-privat.
In acest sens, Elena Udrea a mentionat mai multe proiecte care ar putea fi implementate astfel, printre acestea numarandu-se si realizarea Cadastrului General al Romaniei. Inregistrarea tuturor imobilelor de pe teritoriul tarii (terenuri si cladiri), crearea hartilor electronice si publicarea datelor pe Internet pentru a fi usor accesibile celor interesati reprezinta pentru Romania o necesitate stringenta si o prioritate pentru MDRT, care a preluat coordonarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara prin OUG numarul 81/2011.
Elena Udrea a declarat ca, in conformitate cu legislatia privind parteneriatele public-private, implementarea Cadastrului General poate incepe in aproximativ trei luni.
„Procedurile de achizitie vor demara in scurt timp, astfel incat peste trei luni sa putem incepe realizarea cadastrului, iar Romania sa aiba, in sfarsit, o evidenta clara a tuturor proprietatilor imobiliare, asa cum si-a asumat in fata institutiilor internationale. Din pacate, dupa douazeci de ani de aplicare neunitara a unei legislatii des modificate, referitoare la proprietate, suntem astazi in situatia in care suprafata de teren detinuta conform titlurilor emise de-a lungul timpului depaseste suprafata tarii. Aceasta inseamna fie ca proprietatile se suprapun, fie ca mai multe persoane au titluri pe aceleasi terenuri. in plus, nu tot fondul funciar este cadastrat, ceea ce inseamna ca nu se cunosc toti proprietarii terenurilor, cateva consecinte ale acestor realitati fiind imposibilitatea elaborarii de planuri de amenajare si dezvoltare a teritoriului, de promovare a unor proiecte de dezvoltare economica la nivel regional, de delimitare a unitatilor administrativ-teritoriale, de edificare a constructiilor civile etc", a declarat Elena Udrea.
La randul sau, vicepresedintele Samsung C&T Corporation, Yang-Bai Kim, a afirmat ca este foarte interesat sa dezvolte operatiunile companiei in Romania si sa colaboreze cu MDRT. "Ne bucura sa aflam ca in doar trei luni se poate demara un parteneriat public-privat pentru acest proiect atat de important. Suntem deosebit de interesati sa participam la implementarea lui. Am gasit deja solutiile de finantare si suntem pregatiti sa facem aceasta investitie“, a afirmat, in cadrul intalnirii, Yang-Bai Kim.

Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Intabularea-gratuita-a-terenurilor toma st toma st Am gasit acest anunt, publicat intr-un ziar ... (vezi toată discuția)
Casa mostenita cadastrata gratis? GYOGYO GYOGYO Buna ziua.Am mosyenit 25% dintr-o casa in 2010.Nu a fost facut succesiunea.Acum pot cere sa fiu trecut in casa mostenita ca coproprietar gratis?daca da ce acte ... (vezi toată discuția)
Cadastru gratuit andreeagana andreeagana Am citit k incepand de luna aceasta va incepe un prog gratiut pt efectuarea de cadastru gratuit pentru locuinte. As dori sa aflu ce documente sunt necesare, ... (vezi toată discuția)