ioanon a scris:
Inafara de aspectul mentionat mai sus, in poza respectiva sunt palmele mele, cu inelele pe care si acum le mai port. Deci inca o dovada clara ca respectiva poza a fost realizata cu propriul meu aparat foto.
Intr-adevar, a fost realizata de sotul meu (nu de mine personal), insa detinatorii site-ului nu au avut niciodata nici aparatul meu, nici formatul electronic al pozei respective. Deci au obtinut-o in mod fraudulos totusi, prin copierea de pe blogul meu.
Toate dovezile pe care le am chiar nu pot constitui un "drept de autor"???
Nu cred ca ma pot lega de "elemente de natura personala care ar putea sa va aduca prejudicii personale" (desi fiind palmele mele, normal ca sunt de natura personala), deoarece fotografia exista pe blogul meu, fiind publica (ar insemna ca singura mi-am adus prejudicii personale prin publicarea ei).
Blogul meu este un grup de yahoo (deschis de mine - group owner, nu are nimeni acces la administrarea lui, implicit nici la pozele postate), astfel incat nu are posibilitati tehnice de a proteja fotografiile postate.
1. Despre copiere si protectie. O sa ma limitez la concluzie: daca o imagine digitala a fost la un moment dat afisata sau continua sa fie afisata prin intermediul unui site, nu puteti impiedica copierea ei. Trebuie sa intelegeti ca o imagine afisata pe un monitor este o imagine deja descarcata (adica se afla in cache-ul browserului care a accesat situl). Exista mai multe moduri / grade de protectie impotriva copierii, insa din pacate nici unul dintre acestea nu rezista unui utilizator cu o oarecare experienta. Exact ca si in cazul lacatelor / incuietorilor: acestea sunt pentru oameni cinstiti.
2. Despre proprietate si dovada proprietatii. Din punctul meu de vedere, in cazul Dvs lucrurile sunt destul de clare.
a. Cand lucrurile nu sunt la fel de clare, se pot folosi cu un oarecare succes marcaje digitale. Ca explicatie in cuvinte foarte simple - fisierul imagine este "amprentat" cu un marcaj digital 'invizibil' care atesta ca Dvs sunteti proprietarul imaginii; a nu se confunda cu watermarkingul, care este un marcaj explicit. Totusi, cand spun "un oarecare succes" trebuie sa intelegeti ca si aceste marcaje digitale pot fi alterate (partial sau total) daca imaginea protejata este modificata prin prelucrari ulterioare.
b. Fisierul imagine poate fi folosit ca vehicul (carrier) pentru un alt fisier, care la randul lui poate contine date despre exiful originalului si, de exemplu, numele autorului. Mai mult decat atat, fisierul guest poate fi criptat, astfel incat doar autorul il poate accesa. Din pacate - sau din fericire - putina lume se gandeste la o astfel de utilizare a maskingului.
3. Despre drept de autor si drepturi de utilizare. Daca expuneti pe un site imagini digitale pentru care pretindeti drepturi de autor, trebuie sa publicati si un set de norme de utilizare, in care specificati explicit daca copierea si / sau afisarea pe uin alt website sunt sau nu permise, si daca sunt permise, care sunt limitele acestor permisiuni.
4. Daca nu primiti raspuns de la detinatorii sitului, luati legatura cu compania care ofera gazduire acelui sit. Webmasterii sunt in general receptivi la astfel de plangeri.
5. Daca vi se solicita sa dovediti dreptul de proprietate,
in nici un caz nu oferiti altcuiva drept dovada fisierul imagine original. Daca ajungeti la o asemenea faza a "ostilitatilor", postati aici si o sa incerc sa va asist in continuare. Probabil ca nu va intereseaza in primul rand sa ii dati in judecata pe cei care au publicat imaginea fara acordul Dvs, ci doar sa ii determinati sa elimine imaginea respectiva de pe site.