avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi avantajele fiduciei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi avantajele fiduciei?

buna ziua! vreau sa va rog dc imi puteti explica ceva in legatura cu fiducia.
am gasit urmatoarea fraza: "Marele avantaj pe care il aduce aceasta institutie este posibilitatea partajarii unor active ale unei persoane fizice sau juridice in cadrul aceluiasi patrimoniu, fara a mai fi necesara crearea unor enitati juridice distincte pentru a beneficia de avantajele raspunderii limitate.Prin divizarea patrimoniului sau crearea mai multor mase patrimoniale, se creeaza creditori specializati carora le sunt alocate spre urmarire anumite mase patrimoniale."

dar posibilitatea partajarii unor active ale unei pers fizice in cadrul aceluiasi patrimoniu nu putea fi facut prin acele mase patrimoniale? de ce fiducia aduce acest avantaj?
va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Borsec, utilizator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 03:53, 13 Decembrie 2011
a nu se face confuzie intre partajarea activelor (ca parte dintr-un patrimoniu) si respectiv partajarea patrimoniilor.
ok, dar de ce este nevoie de un contract de fiducie pt a partaja activele unei persoane? am inteles ca acum cu noul Cod Civil se poate partaja patrimoniul unei persoane, deci care mai e rostul fiduciei? dc o persoana poate sa-si partajeze singura patrimoniul, de ce trebuie sa apeleze la un fiduciar pt asta? puteti sa-mi spuneti ce reprezinta acele entitati juridice distincte? multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Borsec, utilizator
fiduciar – numai instituţiile de credit, societăţile de investiţii şi de administrare a investiţiilor, societăţile de servicii de investiţii financiare, societăţile de asigurare şi de reasigurare, notarii publici, avocaţii.

cititi atent art. 773 - 791 din noul cod civil. sunt doar 2 pagini.

Noul cod civil:
[ link extern ]

despre fiducie:
[ link extern ]

Noul Cod civil pe înţelesul tuturor:
[ link extern ]
[ link extern ]

discutia e lunga...:)
dar este adevarata afirmatia aceasta: "Marele avantaj pe care il aduce aceasta institutie este posibilitatea partajarii unor active ale unei persoane fizice sau juridice in cadrul aceluiasi patrimoniu, fara a mai fi necesara crearea unor enitati juridice distincte pentru a beneficia de avantajele raspunderii limitate."
aceasta partajare nu reprezinta masele de afectatiune? de ce spune ca avantajul il aduce fiducia?

Alte discuții în legătură

Patrimoniu/buget Calyope Calyope art 50 alin.(2) \"Baroul are personalitate juridicã, patrimoniu si buget propriu.\". Care e distinctia dintre patrimoniu si buget?#-o (vezi toată discuția)
Ref pfa dy.ciocan dy.ciocan Buna ziua, Am un PFA si as vrea sa stiu, daca imi deschid un cont in banca pe PFA, in cazul unei executari silite pe persoana fizica se poate pune ... (vezi toată discuția)
Contract de fiducie Rodica Teodorescu Rodica Teodorescu Potrivit art.776, (2) Pot avea calitatea de fiduciari în acest contract numai instituţiile de credit, societăţile de investiţii şi de administrare ... (vezi toată discuția)