avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de fiducie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de fiducie

Potrivit art.776,
(2) Pot avea calitatea de fiduciari în acest contract numai instituţiile de credit, societăţile de investiţii şi de administrare a investiţiilor, societăţile de servicii de investiţii financiare, societăţile de asigurare şi de reasigurare legal înfiinţate.
(3) De asemenea, pot avea calitatea de fiduciari notarii publici şi avocaţii, indiferent de forma de exercitare a profesiei.
Intrebare: Fiduciarii pot fi si pesoane straine, în contractele de fiducie incheiate potrivit Codului civil roman?
Cel mai recent răspuns: gouthough , utilizator 20:53, 27 Februarie 2012
fiecare dintre subiectii mentionati au reguli distincte (ca si persoane juridice straine sau profesionist cu atestat obtinut in zona UE) de a profesa/ activa pe teritoriul Romania.
"legal infiintate" inseamna ca ele trebuie sa fie infiintate cf legii din tara de origine + sa functioneze in Romania cf legii specifice (de ex. ptr avocati sunt reguli distincte in baza carora pot profesa in Romania).
daca sunt indeplinite aceste 2 conditii, pot fi incheiate contracte de fiducie cu acestia, ptr bunuri aflate pe teritoriul Romania sau daca gestionarea patrimoniului se va face in Romania.
Daca bunurile din patrimoniu se afla in afara Romaniei, nu mai conteaza acest articol, devenind neaplicabil.
multumesc mult, mai studiez si eu caci daca e vorba de creante devine cam volatil.
nu exista o opinie general valabila in materie de fiducie deoarece este o institutie f noua. personal, daca exista alternative nu as recomanda fiducia. nu se stie niciodata ce solutie veti obtine in instanta, mai ales ca nu exista jurisprudenta romaneasca. Daca aveti timp, analizati practica franceza si cea din Quebec.
pe mine implicatiile fiscale ma intereseaza mai mult
cu atit mai mult trebuie evitata o institutie juridica neformata sub aspect doctrinar si mai ales practic. Riscurile sunt f mari - ginditi-va ce va insemna un control fiscal peste 5 ani cu privire la o fiducie si care se va finaliza cu penalizari sau recalificare a fiduciei in alta operatiune cu un regim de impozitare defavorabil.

Alte discuții în legătură

Care ar fi avantajele fiduciei? Borsec Borsec buna ziua! vreau sa va rog dc imi puteti explica ceva in legatura cu fiducia. am gasit urmatoarea fraza: \"Marele avantaj pe care il aduce aceasta institutie ... (vezi toată discuția)
Imputernicire m16ari m16ari Buna ziua,ma confrunt cu o situatie doar la noi intalnita ,cred. Am o imputernicire de la fostul sot (care s-a stabilit in strainatate),in care se mentioneaza ... (vezi toată discuția)
De ce cred eu ca fiducia nu poate fi un instrument veritabil prin care debitorul sa isi ascunda bunurile de creditori ContSters214341 ContSters214341 Pentru ca s-a afirmat faptul ca fiducia poate reprezenta un instrument prin care debitorul isi poate ascunde bunurile de creditori, m-am gandit sa aduc cateva ... (vezi toată discuția)