avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... De ce cred eu ca fiducia nu poate fi un instrument ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

De ce cred eu ca fiducia nu poate fi un instrument veritabil prin care debitorul sa isi ascunda bunurile de creditori

Pentru ca s-a afirmat faptul ca fiducia poate reprezenta un instrument prin care debitorul isi poate ascunde bunurile de creditori, m-am gandit sa aduc cateva argumente care sa demonstreze ca nu este asa.

Argument 1. – Fiduciarul nu poate fi decat un profesionist si anume : societatile de investitii, institutiile de credit, societatile de asigurare, notarii si avocatii. Este greu de crezut ca un profesionist ar fi de accord sa fie complice la o frauda, pentru ca asta ar fi o frauda impotriva intereselor creditorilor. Adevarat ca avem avocati si notar arestati pentru fapte penale , dar raman optimist si consider ca sunt cazuri izolate.
Argument 2. – odata legal incheiata fiducia nu poate fi denuntata unilateral sau sa inceteze prin acordul partilor. Ea se incheie la implinirea termenului sau a scopului pentru care a fost incheiata. Asadar, intri in hora si joci pana la final, ceea ce uneori poate deranja interesele debitorului.
Argument. 3 – oricand creditorii pot intenta o actiune impotriva contractului de fiducie, iar o hotarare de admitere duce la inopozabilitatea efectului fiduciei impotriva acestora, asadar bunurile pot fi urmarite de creditor;
Argument 4 – fiind in mod clar o actiune de ascundere a bunurilor debitorului fata de creditori, suspenda curgerea termenului de prescriptie. Creditorul, daca nu se grabeste, asteapta la usa implinirea termenului sau incetarea din alta cauza a fiduciei, ca sa poata executa ulterior aceste bunuri. In plus inventarul bunurilor fiduciei ajuta pe creditori sa afle ce bunuri poate urmari in patrimoniul debitorului odata ce ele reintra in acest patrimoniu, de multe ori creditorul neputand identifica altfel astfel de bunuri ( e greu sa cauti la toate administratiile financiare din tara bunuri ale debitorilor tai);
Argument 5 –Conform art. 775 Cod Civil – Contractul de fiducie este lovit de nulitate absoluta daca prin el se realizeaza o liberalitate indirecta in folosul beneficiarului. Scopul acestei prevederi este si acela de a asigura blocarea posibilitatii creditorului de a evita plata creditorilor. Asadar fiducia ar genera costuri pentru constitutor ( beneficiarul trebuie sa "plateasca" cumva beneficiul fiduciei, fiduciarul trebuie platit, etc). La acestea se adauga taxele si impozitele ce urmeaza sa fie platite catre stat. Ajungem la costuri totale care ar contrabalansa simtitor un asa zis efect benefic de ascundere a bunurilor, mai ales daca tinem cont ca debitele fata de creditor aduna si penalitati ori dobanzi;
Argument 6 – fiind o conventie, trebuie sa aiba un scop real, licit si moral, - scop greu de mascat atunci cand incerci doar fraudarea intereselor creditorilor;

Sfatuiesc orice debitor sa se gandeasca de doua ori inainte sa accepte o astfel de solutie data de un avocat binevoitor. Cu siguranta va constata ulterior ca a pierdut mai mult decat ar fi facut-o platindu-si debitele fata de creditorii sai.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
ContSters214341, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 08:45, 6 Octombrie 2011
1.frauda impotriva creditorilor nu este fapta penala - aici trebuie sa indicati un anume articol din codul penal in care sa se incadreze aceasta fapta. Pe de alta parte, orice profesionist va accepta fiducia atit timp cit constitutorul acesteia nu indica expres ca are un ca si scop declarat fraudarea creditorilor sai. In general, fiducia se face preventiv deci frauda creditorilor este greu de dovedit. Vor fi aceleasi probleme ca si astazi, cind incerci anularea vinzarilor de imobile ca fiind facutein frauda creditorilor - ai nevoie de dovada intentiilor frauduloase atit ale vinzatorului cit si ale tertului cumparator. Greu de dovedit, foarte greu.

2.o poti face sub conditie suspensiva si daca conditia nu se indeplineste, fiducia inceteaza. nu am CCv in fata dar parca nu erau interzise fiduciile sub conditie.

4.cf Ccv prescriptia se suspenda in cazuri bine determinate de lege - art 2532 (parca) nu prevede un asemenea caz de suspendare. pct 5 din art 2532 (parca :) ) se refera la alt caz;

5. daca pui ca si pret obligatia de a fi intretinut de beneficiarul fiduciei dupa ce constitutorul implineste virsta de 60 de ani nu mai exista acea liberalitate, corect?

6. teoretic este corect, practic este f usor sa maschezi scopul ilicit. a se vedea exemplu cu vinzarile facute de vatre debitorii aflati in executarea fiscului astazi.
1.Unde am zis eu ca frauda impotriva creditorilor ar fi fapta penala? Cand am zis de avocati si notari vizam lipsa de probitate profesionala .
2.poate vreti sa spuneti rezolutorie, ca daca e suspensiva inseamna ca nu are niciun efect pana la indeplinirea conditiei. :)))) mai degraba se poate ca beneficiiarul sa renunte la fiducie, iar in contract sa nu se prevada contitunuarea fiduciei intr-o atare situatie. Prin acest argument vroiam doar sa arat ca e dificil sa scapi de fiducie dupa ce o faci.
4.Studiati cu interes art. 405^1 alin 1 Cod Pr. Civila.;);
5. Asta pana ce doctrina si jurisprudenta o va demonstra ca este oliberalitate indirecta;
6.teoretic, practic, etc. eu abia astept un astfel de litigiu. Nu am nicio rezerva ca voi obtine desfiintarea unui astfel de act juridic incheiat in frauda intereselor creditorilor. Asta daca nu trec de cealalta parte intre timp, :P .
sunt f interesat de subiect mai ales ca voi vedea nspe' mii de pareri contrare.
Art 405 ind 1 se refera la prescriptia executarii silite insa eu m-am referit la prescriptia dreptului la actiune. de asemenea, chiar si in cazul art 405 ind 1 aveti nevoie de a dovedi in sustinerea suspendarii termenului de prescriptie ca operatiunea fiduciara s-a facut in scopul ascunderii patrimoniului. simplu fapt al existentei unei fiducii nu determina in mod automat suspendarea prescriptiei executarii. si asa cum am spus, in general asemenea operatiuni se fac inainte de orice demers juridic al creditorilor deci este greu de dovedit intentia frauduloasa.

Aici sunt de acord cu dvs ca practia va fi importanta. eu sunt interesat in promovarea unei asemenea institutii juridice ca si protectie a patrimoniului unei persoane fizice, mai ales prin implicarea lg 85/2006 - partea cu raspunderea organelor de conducere.

Adica, in cazul in care un adminsitrator va fi implicat intr-o potentiala afacere ce implica riscul unui faliment (sau nu detine control total al operatiunilor comerciale) ii voi recomanda sa instituie fiducia inaintea numirii ca administrator. cu o conditie rezolutorie (ati avut dreptate, ma gindeam la rezolutorie si am scris suspensiva :) ) si o contraprestatie gen "intretinere la batrinete".
Domnule, prescriptia dreptului la actiune presupune tocmai prescriptia dreptului de a executa silit, sunt practic acelasi lucru.
In situatia indicata de dvs se aplica cu succes celelalte metode de instrainare a bunurilor. N-am auzit de administrator care sa mai aiba bunuri in proprietate odata ce i se atrage raspunderea.
N-as da o vanzare simulata sau un divort cu partaj pe o fiducie niciodata. Fiducia ar fi prea pe fata. :)
La nivel teoretic poate parea ca ajuta. Dar ar fi mult prea complicat. Mult mai simpla e vanzarea si avem mii de spete in care magistratii resping cererea de constatare a nulitatii vanzarii facute in frauda creditorilor. De ce ne-am complica?
In Franta am inteles ca exista deja practica pe scopul ilicit al fiduciei, evident avand ca sanctiune nulitatea. Ambasadorul Frantei s-a oferit sa ajute CSM-ul in Proiectul minunat, vom avea probabil publicate curand astfel de spete.
Este insa o discutie interesanta.
imi permit sa va contrazic -dupa parerea me nu sunt acelasi lucru deoarece au obiect diferit.

Poti avea prescriptia dreptului la actiune cind creditorul nu incepe procedura judiciara de obtinere a titilului executoriu insa nu putem vorbi despre prescriptia dreptului de a executa deoarece nu exista nici macar titlul.

a doua ipoteza este cind creditorul are titlul executoriu insa nu incepe executarea silita deoarece pe numele debitorului nu figureaza nici un bun imobil / mobil (acestea fiind incluse in patrimoniul fiduciei). De abia in acest caz putem pune in discutie daca termenul de prescriptie al executarii este intrerupt cf art 450 ind 1 si parerea mea este ca totul depinde de dovedirea faptului ca fiducia a avut un scop ilicit si anume ascunderea bunurilor.

probabil ca multi se vor orienta spre jurisprudenta franceza mai ales ca, din cite am inteles, institutia este preluata din Franta.

Alte discuții în legătură

Intrerupere vs suspendare curs prescriptie executare silita vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si oexecutare ... (vezi toată discuția)
Prescrisa sau nu? ContSters40598 ContSters40598 Intro executare silita s-a constatat perimarea dosaruuli de executare cu consecinta desfiintarii executarii silite. Intre timp s-a implinit si termenul de ... (vezi toată discuția)
Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea ... (vezi toată discuția)