avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite

Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea judecatii si pentru ca aceste efecte suspenzive sa opereze este necesar ca instanta sa pronunte in acest sens o Incheiere.

Acum ma intreb, oare in privinta suspendarii cursului prescriptiei nu se procedeaza la fel?
Am in vedere cazul prevazut de art. 405 indice 1(1 lit.c, cpc : "Cursul prescriptiei se suspenda : c) atat timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire." In aceasta situatie organul de executare nu cumva este obligat sa incheie un proces-verbal (art.388cpc) prin care sa constate aceasta stare de fapt?
:coffee:

Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 14:33, 25 Martie 2009
Ba da. Deindata ce executorul constata ca debitorul isi sustrage sau ascunde bunurile sau veniturile de la executare este obligat sa incheie un proces verbal in acest sens care se ataseaza la dosarul de executare.
irinamayer a scris:

Ba da. Deindata ce executorul constata ca debitorul isi sustrage sau ascunde bunurile sau veniturile de la executare este obligat sa incheie un proces verbal in acest sens care se ataseaza la dosarul de executare.


Unde este stipulata aceasta obligatie ce afirmati ca-i incumba executorului judecatoresc? Este executorul judecatoresc competent sa stabileasca faptul ca debitorul isi sustrage veniturile de la urmarire?
Intreb iar: poate creditorul invoca aceasta cauza de suspendare dar dupa ce a inceput executarea , executare care la un moment dat a fost desfiintata de catre instanta urmare a constatarii perimarii ?
Adica a avut inceputa executarea si apoi desfiintata, mai poate acum sa invoce aceasta cauza de suspendare legat de acelasi titlu executoriu?

Mentionez ca nu exista in acest sens niciun p-v al executorului de constatare a acestei cauze de suspendare, (nici nu avea cum atat timp cat acelasi executor a facut nenumarate acte de executare in aceeasi cauza) cu atat mai putin vreo hotarare a instantei!
Confundati perimarea executarii silite cu suspendarea curgerii termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita. S-a perimat o executare, dar creditorul poate incepe oricand o noua executare, deoarece termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita este suspendat .
Brom, cu tot respectul, nu fac deloc confuzii in executarea silita!
Si cum poate creditorul demonstra aceast impediment la executare, invocand aceasta cauza de suspendare atat timp cat a plecat in executarea silta pentru acelasi titlu, putand face acte de executare? Atunci nu-i folosea aceasta cauza de suspendare? Fiindca situatia de fapt era si este si acum aceeasi, si se executa acelasi titlu! Nimic nu s-a schimbat!

Alte discuții în legătură

Prescrisa sau nu? ContSters40598 ContSters40598 Intro executare silita s-a constatat perimarea dosaruuli de executare cu consecinta desfiintarii executarii silite. Intre timp s-a implinit si termenul de ... (vezi toată discuția)
Un caz de suspendare a prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Ma puteti ajuta sa inteleg, ce a avut in vedere legiuitorul cand a stabilit ca prescriptia executarii silite este suspendata \"atat timp cat debitorul isi ... (vezi toată discuția)
Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea ... (vezi toată discuția)