avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii ...
Discuție deschisă în Executare silită

Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite

Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea judecatii si pentru ca aceste efecte suspenzive sa opereze este necesar ca instanta sa pronunte in acest sens o Incheiere.

Acum ma intreb, oare in privinta suspendarii cursului prescriptiei nu se procedeaza la fel?
Am in vedere cazul prevazut de art. 405 indice 1(1 lit.c, cpc : "Cursul prescriptiei se suspenda : c) atat timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire." In aceasta situatie organul de executare nu cumva este obligat sa incheie un proces-verbal (art.388cpc) prin care sa constate aceasta stare de fapt?
Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 14:19, 24 Martie 2009
Nu este obligat. Aceasta suspendare trebuie constatata de instanta si nu de catre executorul judecatoresc.
Ok, deci pentru ca aceasta cauza sa aiba efect suspensiv trebuie mai intai constatata de instanta?
Si mai exact cum poate proceda creditorul cand apare aceasta cauza de suspendare aratata mai sus? Ce trebuie efectiv sa faca pentru a opera aceasta cauza de suspendare?
Nu uitati ca vobim despre o cauza de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite!
:coffee:
Efectiv, invocarea acestei cauze de suspendare poate fi opusa debitorului, atunci cand acesta invoca implinirea termenului de prescriptie.
Creditrul trebuie sa fie diligent. Sa insiste la executorul judecatoresc sa nu se perime executarea silita. ( din 5 in 5 luni sa mai faca o poprire, de exemplu)
Ok, dar daca am o executare desfiintata prin hotararea judecatoreasca urmare a constatarii perimarii, mai poate acelasi creditor invoca cauza aratata mai sus de suspendare a cursului prescriptiei atat timp cat a avut pana la desfiintare o executare activa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea ... (vezi toată discuția)
Prescrisa sau nu? ContSters40598 ContSters40598 Intro executare silita s-a constatat perimarea dosaruuli de executare cu consecinta desfiintarii executarii silite. Intre timp s-a implinit si termenul de ... (vezi toată discuția)
Perimare biancca biancca Buna ziua. O executare silita inceputa in 2012 , care a incetat din cauza insolvabilitatii, mai poate fi reluata acum sau este perimata? Recent am inceput ss ... (vezi toată discuția)