avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Perimare
Discuție deschisă în Executare silită

Perimare

Buna ziua. O executare silita inceputa in 2012 , care a incetat din cauza insolvabilitatii, mai poate fi reluata acum sau este perimata? Recent am inceput ss primesc nitificari. Se poate cere constatarea perimarii in instanta?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:45, 12 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
CPC [ link extern ]

Sectiunea a 5-a Perimarea executarii silite

Art. 697
Termenul de perimare
(1) In cazul in care creditorul, din culpa sa, a lasat sa treaca 6 luni fara sa indeplineasca un act sau demers necesar executarii silite, ce i-a fost solicitat, in scris, de catre executorul judecatoresc, executarea se perima de drept.
(2) In caz de suspendare a executarii, termenul de perimare curge de la incetarea suspendarii. Termenul de perimare nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului.
Art. 698
Constatarea perimarii. Efecte
(1) Perimarea se constata de catre instanta de executare, la cererea executorului judecatoresc sau a partii interesate, prin incheiere data cu citarea in termen scurt a partilor.
(2) Perimarea executarii atrage desfiintarea tuturor actelor de executare, cu exceptia celor care au dus la realizarea, in parte, a creantei cuprinse in titlul executoriu si a accesoriilor.
Art. 699
Reinnoirea cererii de executare
(1) In caz de perimare a executarii, se va putea face, inauntrul termenului de prescriptie, o noua cerere de executare silita, dispozitiile art. 665 si 666 fiind aplicabile in mod corespunzator.
(2) Dupa incuviintarea executarii silite, executorul va comunica debitorului incheierea instantei, precum si o noua somatie, la care nu se va mai alatura titlul ce se executa.
----------
Alin. (2) al art. 699 a fost modificat de pct. 11 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 1 din 3 februarie 2016, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 85 din 4 februarie 2016.
Sectiunea a 6-a Amanarea, suspendarea si restrangerea executarii
Art. 700
Amanarea executarii
(1) In afara altor cazuri prevazute de lege, executorul judecatoresc nu poate amana executarea decat daca procedura de citare sau de intocmire a anunturilor si publicatiilor de vanzare nu a fost indeplinita sau daca, la termenul stabilit, executarea nu poate fi efectuata datorita neindeplinirii de catre creditor a obligatiilor prevazute la art. 647 alin. (1).
(2) In cazurile prevazute la alin. (1), amanarea se dispune de executorul judecatoresc prin incheiere.
Art. 701
Suspendarea executarii
(1) Executarea silita se suspenda in cazurile in care aceasta este prevazuta de lege ori a fost dispusa de instanta.
(2) Executarea se suspenda si la cererea creditorului urmaritor de catre executorul judecatoresc.
(3) Pe perioada suspendarii executarii, actele de executare efectuate anterior, masurile de executare dispuse de instanta de executare sau de executor, inclusiv cele de indisponibilizare a bunurilor, veniturilor si conturilor bancare, raman in fiinta, in afara de cazul in care prin lege sau prin hotarare judecatoreasca se dispune altfel.
(4) Actele de executare efectuate in ziua solutionarii cererii avand ca obiect suspendarea, fie si provizorie, a executarii silite sunt desfiintate de drept prin efectul admiterii cererii de suspendare si a contestatiei la executare.
(5) Dupa incetarea suspendarii, executorul, la cererea partii interesate, va dispune continuarea executarii, in masura in care actele de executare sau executarea silita insasi nu au fost desfiintate de instanta de judecata ori acestea nu au incetat prin efectul legii.
Art. 702
Restrangerea executarii
(1) Cand creditorul urmareste in acelasi timp mai multe bunuri mobile sau imobile a caror valoare este vadit excesiva in raport cu creanta ce urmeaza a fi satisfacuta, instanta de executare, la cererea debitorului si dupa citarea creditorului, poate sa restranga executarea la anumite bunuri.
(2) Daca cererea este admisa, instanta va suspenda executarea celorlalte bunuri.
(3) Executarea suspendata nu va putea fi reluata decat dupa ramanerea definitiva a proiectului de distribuire a sumelor rezultate din executarea efectuata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ -ELLA-, speta este derulata pe vechiul cod, iar ce ati citat dvs din lege este din noul cod. Noul cod a modificat conceptia asupra conditiilor perimarii executarii silite, asa incat nu se poate pune semnul egal intre vechea si noua reglementare. Am vazut ca va place sa postati des kilometri de text luati cu copy-paste din lege, insa mesajele nu-l ajuta pe user. Spre exemplu in speta de fata, pe langa faptul ca textul este gresit indicat, nici nu raspunde la intrebarea pusa.
Desigur, suntem pe un forum, dvs puteti sa procedati asa cum va place, insa am vrut doar sa va spun care este efectul.
@trandafir2 .Buna ziua. Va rog sa ma ajutati dv cu un raspuns. Mulțumesc.
Daca executarea silita este suspendata la cererea creditorului, atunci ea poatr fi reluata oricand? Nu exists un termen totusi?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe vechiul cod de procedura civila perimarea executarii silite este mai facil de invocat de catre debitor, comparativ cu reglementarea din noul cod, norma specifica fiind art.389 Vcpc
(1) Dacă creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricărui act de executare, fără sa fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perima de drept şi orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.
Cat despre :
Daca executarea silita este suspendata la cererea creditorului, atunci ea poatr fi reluata oricand? Nu exists un termen totusi?

Articolul 405^1 Vcpc in alin.(2) arata ca: Prescriptia nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului urmaritor.
Cu alte cuvinte aveti posibilitatea teoretica sa invocati fie perimarea executarii silite, fie prescriptia dreptului de a obtine executarea silita; spun teoretic pentru ca in concret ar trebui sa va consultati cu un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimare executare silita n.c.p.c. mircea_1973 mircea_1973 Buna ziua! Art .696 C.proc.civ. prevede urmatoarele; În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un ... (vezi toată discuția)
Executarea silita prin poprire nu se perima? ancut75 ancut75 Daca executarea silita prin poprire nu se perima, inseamna ca Creditorul poate lasa dosarul in nelucrare cat vrea si cum vrea? iar inainte de implinirea ... (vezi toată discuția)
Cerere de executare anna2000 anna2000 In cadrul contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii. In aceeasi zi, creditorul depune la executor o noua cerere de executare. Executorul emite o ... (vezi toată discuția)