avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea silita prin poprire nu se perima?
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea silita prin poprire nu se perima?

Daca executarea silita prin poprire nu se perima, inseamna ca Creditorul poate lasa dosarul in nelucrare cat vrea si cum vrea? iar inainte de implinirea termenului de prescriptie sa mai indeplineasca un act de executare care intrerupe cursul prescriptiei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2014
ancut75, utilizator
Cel mai recent răspuns: greensea , utilizator 13:21, 19 Ianuarie 2015
Institutia perimarii este diferita de institutia prescriptiei si nu au legatura.

Perimarea este o sanctiune aplicata de instanta celor care lasa in nelucrare dosarele/cererile depuse la instanta din vina lor. Sanctiunea perimarii se aplica de regula dosarelor ramase in suspendare pentru neindeplinirea unor acte de procedura solicitate de instanta catre justitiabil.

Prescriptia este o sanctiune aplicata creditorului deoarece in termenul de prescriere legal nu a efectuat niciun act de executare pentru a-si recupera debitul sau macar pentru a intrerupe cursul prescriptiei.
Existenta prescrierii debitului se poate face obligatoriu numai printr-o hotarare judecatoreasca.

Creditorul poate solicita efectuarea oricarui act de executare in termenul de prescriere.

Orice act de executare duce la intreruperea prescriptiei, de la acel moment incepand sa curga un nou termen de prescriptie.

Pe langa ceea v-a prezentat d-na avocat anterior, adaug si faptul ca perimarea intervine si in cazul executarii silite cand nu se mai face niciun act in dosarul de executare timp de 6 luni de catre creditorul care a inceput executarea silita!
Art. 696
(1) In cazul in care creditorul, din culpa sa, a lasat sa treaca 6 luni fara sa indeplineasca un act sau demers necesar executarii silite, ce i-a fost solicitat, in scris, de catre executorul judecatoresc, executarea se perima de drept.
(2) In caz de suspendare a executarii, termenul de perimare curge de la incetarea suspendarii. Termenul de perimare nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului.

Constatarea perimarii. Efecte Art. 697
(1) Perimarea se constata de catre instanta de executare, la cererea executorului judecatoresc sau a partii interesate, prin incheiere data cu citarea in termen scurt a partilor.
(2) Perimarea executarii atrage desfiintarea tuturor actelor de executare, cu exceptia celor care au dus la realizarea, in parte, a creantei cuprinse in titlul executoriu si a accesoriilor.

Reinnoirea cererii de executare Art. 698
(1) In caz de perimare a executarii, se va putea face, inauntrul termenului de prescriptie, o noua cerere de executare silita, dispozitiile art. 664 si 665 fiind aplicabile in mod corespunzator.
(2) Dupa incuviintarea executarii silite, executorul va comunica debitorului incheierea instantei, precum si o noua somatie, la care nu se va mai alatura titlul ce se executa.


daca poprirea e infiintata si debitorului i se tot retin sume, poprirea nu se perima,platile facandu-se lunar sau periodic.

daca poprirea e infiintata si debitorului i se tot retin sume, poprirea nu se perima,platile facandu-se lunar sau periodic.


Multumesc pentru raspuns - cu aceasta fraza mi ati raspuns la intrebare,
Nu intelegeam de ce poprirea nu se perima, am inteles acum.

Daca debitorul numai are venituri care pot fi poprite, executarea se va perima(daca creditorul nu va mai efectua acte de urmarire), am inteles bine?

Multumesc mult tuturor!

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2014
ancut75, utilizator
Daca nu vreti sa stiti la modul general, ci concret pt cazul dvs, conteaza daca executarea s-a inceput sub noul sau vechiul cod de procedura civila.

Alte discuții în legătură

Perimare executare silita IxulescuPaul IxulescuPaul Executare silita inceputa in mai 2012, dupa vechiul cod.Continua dupa vechiul cod? Exista poprire cont.Dar nu au mai fost facute plati si retineri din ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru credit nevoi personale popa_v popa_v Buna ziua! Azi, am primit executare silita pentru un credit de nevoi personale. Singurul venit e salariul pe care mai am 2 exec silite. Dar, de la 1 sept. ... (vezi toată discuția)
Calcul termen prescriere elenisa elenisa Daca in febroarie 2012 s-a facut executare silita prin vanzarea imobilului ipotecat pt un credit imobiliar, in martie 2013 s-a facut poprire pe salariu pt ... (vezi toată discuția)