Daca executarea silita prin poprire nu se perima, inseamna ca Creditorul poate lasa dosarul in nelucrare cat vrea si cum vrea? iar inainte de implinirea termenului de prescriptie sa mai indeplineasca un act de executare care intrerupe cursul prescriptiei?
Institutia perimarii este diferita de institutia prescriptiei si nu au legatura.
Perimarea este o sanctiune aplicata de instanta celor care lasa in nelucrare dosarele/cererile depuse la instanta din vina lor. Sanctiunea perimarii se aplica de regula dosarelor ramase in suspendare pentru neindeplinirea unor acte de procedura solicitate de instanta catre justitiabil.
Prescriptia este o sanctiune aplicata creditorului deoarece in termenul de prescriere legal nu a efectuat niciun act de executare pentru a-si recupera debitul sau macar pentru a intrerupe cursul prescriptiei.
Existenta prescrierii debitului se poate face obligatoriu numai printr-o hotarare judecatoreasca.
Creditorul poate solicita efectuarea oricarui act de executare in termenul de prescriere.
Orice act de executare duce la intreruperea prescriptiei, de la acel moment incepand sa curga un nou termen de prescriptie.
Pe langa ceea v-a prezentat d-na avocat anterior, adaug si faptul ca perimarea intervine si in cazul executarii silite cand nu se mai face niciun act in dosarul de executare timp de 6 luni de catre creditorul care a inceput executarea silita!
Art. 696
(1) In cazul in care creditorul, din culpa sa, a lasat sa treaca 6 luni fara sa indeplineasca un act sau demers necesar executarii silite, ce i-a fost solicitat, in scris, de catre executorul judecatoresc, executarea se perima de drept.
(2) In caz de suspendare a executarii, termenul de perimare curge de la incetarea suspendarii. Termenul de perimare nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului.
Constatarea perimarii. Efecte Art. 697
(1) Perimarea se constata de catre instanta de executare, la cererea executorului judecatoresc sau a partii interesate, prin incheiere data cu citarea in termen scurt a partilor.
(2) Perimarea executarii atrage desfiintarea tuturor actelor de executare, cu exceptia celor care au dus la realizarea, in parte, a creantei cuprinse in titlul executoriu si a accesoriilor.
Reinnoirea cererii de executare Art. 698
(1) In caz de perimare a executarii, se va putea face, inauntrul termenului de prescriptie, o noua cerere de executare silita, dispozitiile art. 664 si 665 fiind aplicabile in mod corespunzator.
(2) Dupa incuviintarea executarii silite, executorul va comunica debitorului incheierea instantei, precum si o noua somatie, la care nu se va mai alatura titlul ce se executa.
daca poprirea e infiintata si debitorului i se tot retin sume, poprirea nu se perima,platile facandu-se lunar sau periodic.