avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescrisa sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescrisa sau nu?

Intro executare silita s-a constatat perimarea dosaruuli de executare cu consecinta desfiintarii executarii silite.
Intre timp s-a implinit si termenul de prescriptie a executarii silite.
Fac o contestatie la executare in cadrul careia solicit sa se constate implinit termenul de prscriptie a executarii silite intrucat cf.prev.art.405 indice 5 al.3 cpc, prescriptia nu se considera intrerupta daca cererea de executare s-a perimat.
Cealalta parte invoca un caz de suspendare (art.405 indice 1 al.1 lit. c cpc) cum ca debitorul si-ar fi sustras venituril;e si bunurile de la urmarire. (anterior declansarii urmaririi silite debitorul a vandut imobilul care avea instituit o ipoteca legala)

Intrebari:
1. Daca inca de la inceputul executarii silite a existat acest caz, dar cu toate acestea creditorul a iesit din pasivitate si a inceput executarea silita (prin intabularea dreptului de somatiei de plata la CF in favoarea creditorului dar impotriva tertului dobanditor, prevalandu-se practic de prev.art.1790 Cod civil, a facut expertize de evaluare a imobilului, si multe alte acte de executare), care dupa un anumit timp a fost si desfiintata ca o consecinta a constatarii perimarii, mai putem vorbi despre suspendarea cursului prescriptiei ? Daca exista hotarare judecatoreasca care are puterea lucrului judecat si prin care s-a desfiintat executarea silita inceputa, nu se poate face aplicarea prev.art.405 indice 2 al. 3 cpc ?
2. Nu cumva legiuitorul a avut in vedere alte aspecte cand a spus ca "debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire" gandindu-se la acele bunuri asupra carora nu exista o ipoteca luata, la acele bunuri pe care debitorul le vinde pentru a nu putea fi indisponibilizate printrun sechestru asigurator sau o ipoteca ?

Eu inteleg ca atat timp cat creditorul a iesit din pasivitate si a inceput executarea, asta inseamna ca acea cauza de suspendare a disparut.

Multumesc.:coffee:
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2009
ContSters40598, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 15:41, 19 Martie 2009
Nici o parere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea imobilului ipotecat. ma pot folosi de prev.art.1790 c.civ. ? ContSters40598 ContSters40598 Ca si creditor am un drept de ipoteca legala (luat in cursul unui proces penal) asupra unui imobil. Ipoteca a fost transcrisa la registrul de CF. Ulterior ... (vezi toată discuția)
Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea ... (vezi toată discuția)
Exista o cauza de suspendare? Irina S. Irina S. 2003: sechestrul asigurator intr-un dosar penal. Dupa dispunerea sechestrului in timpul dosarului penal, debitorul vinde de sub sechestru. 2003: HJ devine ... (vezi toată discuția)