avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Vanzarea imobilului ipotecat. Ma pot folosi de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Vanzarea imobilului ipotecat. Ma pot folosi de prev.art.1790 c.civ. ?

Ca si creditor am un drept de ipoteca legala (luat in cursul unui proces penal) asupra unui imobil.
Ipoteca a fost transcrisa la registrul de CF.
Ulterior constituirii ei, chiar in timpul procesului penal, debitorul meu a vandut imobilul asa ipotecat cum era, unor terte persoane.
Vreau sa ma duc in executare silita. Pot cere executarea silita a imobilului ipotecat chiar daca se afla in patrimoniul tertului dobanditor fara sa fie nevoie sa-i anulez contractul de v-c? Ma pot prevala de art.1790 ..art.1746 al.3 cod civ in executarea silita pe care vreau sa o incep?

Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 14:33, 13 Iunie 2009
Ipoteca ramane notata in Cf chiar daca se transmite dreptul de proprietate asupra imobilului. Dvs., ca titular al dreptului de ipoteca pentru suma X, aveti dreptul sa executati silit imobilul in mainile oricui s-ar afla, deoarece ipoteca este o garantie reala ( de la res-rei, legata de bun) si nu una personala.
De asemenea, in cazul in care altcineva executa silit imobilul in cauza, in virtutea dreptului de ipoteca aveti drept de preferinta la distribuirea sumelor rezultate din valorificarea bunului.
Tertul dobanditor are, fata de fostul proprietar, avantajul ca poate lasa imobilul in contul creantei dvs. Fostul proprietar - debitorul dvs. - poate fi urmarit in continuare pentru diferenta dintre suma pe care o recuperati din imobil si creanta totala- daca exista o diferenta.
Multumesc.
In privinta executarii silite: atat timp cat am acest drept de urmarire conferit de prev.art.1790 c.civ., inseamna ca pot trece la executare chiar impotriva tertului cumparator. Ma gandeam ca mai intai sa cer anularea contractului de v-c, sperand ca in aceasta situatie functioneaza suspendarea executarii silite prev. de art.405 indice 1 (1 lit. c , cpc.
Ce ziceti, in situatia asta se poate considera ca cursul prescriptiei dreptului de a cere executarea silita este suspendat, pana la aducerea imobilului ipotecat in patrimoniul debitorului care l-a vandut de sub sechestru (ipoteca legala) ?
Sau nu se considera suspendat atat timp cat pot executa chiar si in aceste conditii?
De ce sa se suspende prescriptia, cand aveti posibilitatea sa executati?
Inteleg.
Dar nu ma incurca deloc faptul ca imobilul nu este adus inapoi in patrimoniul debitorului?
"Atat timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire" nu se poate aplica in speta mea, in sensul de a intrerupe cursul prescriptiei executarii silite pana la aducerea in patrimoniul debitorului a bunului vandut (sustras) de sub sechestru?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
ContSters40598, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista o cauza de suspendare? Irina S. Irina S. 2003: sechestrul asigurator intr-un dosar penal. Dupa dispunerea sechestrului in timpul dosarului penal, debitorul vinde de sub sechestru. 2003: HJ devine ... (vezi toată discuția)
Vanzarea imobilului ipotecat. ma pot folosi de prev.art.1790 c.civ. ? ContSters40598 ContSters40598 Ca si creditor am un drept de ipoteca legala (luat in cursul unui proces penal) asupra unui imobil. Ipoteca a fost transcrisa la registrul de CF. Ulterior ... (vezi toată discuția)
Prescrisa sau nu? ContSters40598 ContSters40598 Intro executare silita s-a constatat perimarea dosaruuli de executare cu consecinta desfiintarii executarii silite. Intre timp s-a implinit si termenul de ... (vezi toată discuția)