avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea imobilului ipotecat. Ma pot folosi de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea imobilului ipotecat. Ma pot folosi de prev.art.1790 c.civ. ?

Ca si creditor am un drept de ipoteca legala (luat in cursul unui proces penal) asupra unui imobil.
Ipoteca a fost transcrisa la registrul de CF.
Ulterior constituirii ei, debitorul meu a vandut imobilul chiar ipotecat, unor terte persoane.
Vreau sa ma duc in executare silita. Pot cere executarea silita a imobilului ipotecat chiar daca se afla in patrimoniul tertul dobanditor fara sa fie nevoie sa-i anulez contractul de v-c? Ma pot prevala de art.1790 ..art.1746 al.3 cod civ in executarea silita pe care vreau sa o incep?
Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 09:09, 13 Iunie 2009
Da , nu se poate vinde un imobil daca nu este eliberat de sarcini.
Ce am intrebat, si ce raspuns am primit!!!:O

Astept raspunsuri de la colegi de forum care stiu despre ce este vorba ! Multam!:coffee:
Doar in cazul unui imobil achizitionat prin credit ipotecar nu se poate instraina, deoarece ipoteca este insotita si de o interdictie de instrainare (fara acordul bancii) care-si are temeiul legea 190/1999.

Atat timp cat o ipoteca conventionala sau legala nu e la pachet cu o interdictie de instrainare imobilul nu e indisponibilizat... si se poate instraina. Asadar nu se pune problema anularii contractului de vanzare cumparare. (poate doar pt alte cauze ce tin de fondul acestuia)

Din moment ce puneti problema executarii silite inseamna ca creanta garantata prin ipoteca legala este determinata si exgibila.

Ipoteca este pe deplin opozabila noilor proprietari. Acestia au dreptul sa o stinga prin plata respectivei creante exact in aceleasi conditii si termene ca si fostul proprietar, iar daca nu vor abia atunci trecem la executare silita.
Multumesc.

Ma intereseaza mai mult daca pot incepe executarea silita chiar daca imobilul ipotecat (prin luarea masurii unui sechestru penal) a fost instrainat catre un tert, prin vanzarea de sub sechestru.
Adica, dreptul meu de a executa acest imobil in mana oricui exista, fara sa fiu nevoit sa aduc imobilul inapoi in patrimoniul debitorului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea imobilului ipotecat. ma pot folosi de prev.art.1790 c.civ. ? ContSters40598 ContSters40598 Ca si creditor am un drept de ipoteca legala (luat in cursul unui proces penal) asupra unui imobil. Ipoteca a fost transcrisa la registrul de CF. Ulterior ... (vezi toată discuția)
Exista o cauza de suspendare? Irina S. Irina S. 2003: sechestrul asigurator intr-un dosar penal. Dupa dispunerea sechestrului in timpul dosarului penal, debitorul vinde de sub sechestru. 2003: HJ devine ... (vezi toată discuția)
Prescrisa sau nu? ContSters40598 ContSters40598 Intro executare silita s-a constatat perimarea dosaruuli de executare cu consecinta desfiintarii executarii silite. Intre timp s-a implinit si termenul de ... (vezi toată discuția)